Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli 80 korunám čtyřiasedmdesátiletou babičku škrtili a vyhrožovali jí pistolí, pak přepadli šest benzinek

Kvůli 80 korunám čtyřiasedmdesátiletou babičku škrtili a vyhrožovali jí pistolí, pak přepadli šest benzinek.(ilustrační foto)
Kvůli 80 korunám čtyřiasedmdesátiletou babičku škrtili a vyhrožovali jí pistolí, pak přepadli šest benzinek.(ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: dce - 
25. března 2016
11:25

K brutálnímu přepadení došlo v lednu letošního roku v Mostě. Čtyřiasedmdesátiletou babičku přepadli dva maskovaní muži a kvůli pár korunám ji škrtili a vyhrožovali pistolí. Později přepadli se ženským komplicem i šest benzinek. Policistům ale neunikali dlouho.

Bylo 18. ledna, když ke stařence do domu vtrhli dva maskovaní násilníci. Nejprve jí do obličeje nastříkali slzný sprej a začali na ni křičet, aby jim dala své cennosti. Po chvíli ji povalili na zem a plastovými páskami jí spoutali nohy i ruce. Ačkoliv se jim paní snažila vyhovět, začali ji škrtit punčochou.

Nakonec jí dali k hlavě pistoli. Stará paní jim řekla, že nic cenného nemá. Když jí jeden ze zlodějů začal stahovat snubní prsten, řekla jim, že to je její jediná památka na zemřelého manžela, a lupič jí ho nechal.

Už to byla podle serveru Deník.cz první stopa, která vedla k dopadení zločinců – vypovídala totiž o tom, že paní (nebo jejího manžela) útočník znal. Přesto stařenku dál přiškrcovali, ta se ale začala bránit a muže kousla do ruky. Prokousla mu gumovou rukavici a její část i s DNA zůstala na místě.

Zloději ukradli 80 Kč, vkladní knížku s tisícovkou a doklady. Spoutanou babičku zamkli a utekli. Žena se přesto dokázala doplazit k zahradním nůžkám a zbavila se postupně pout na rukou i na nohou. Pak kontaktovala svou dceru a policii. Naštěstí vyvázla jen s pohmožděninami od pout.

„Snažili jsme se zajistit maximum stop. Tato brutální loupež na starším člověku je společensky velmi škodlivá,“ uvedl mostecký policejní šéf Jiří Volprecht.

Už předtím byly přepadeny skupinou zlodějíčků dvě benzinky na Mostecku a později i na Lounsku, Mělnicku a Benešovsku. Policie brzy zjistila, že za vším stojí jedna skupina – dva muži a jedna žena. Recidivistu (33) z Kladenska zásahová policie zadržela přímo v jeho bytě, s ním zde zajistili i jeho družku (42), která se na přepadeních také podílela. Dále zadrželi i třetího pachatele (29).

Trojici usvědčilo mnoho stop – DNA z gumové rukavice, stopy ve sněhu u stařenky za domem, ale i kamerové záznamy z benzinek. U jednoho ze zatčených v jímce byly nakonec nalezeny i věci z přepadení – kukly, rukavice, punčochy a kuličkové pistole. Dvěma mužům hrozí až 10 let za loupeže a porušování domovní svobody. Starší z nich jako recidivista může vyfasovat o třetinu víc. Žena je stíhána za spolupachatelství na svobodě.

zkratous ( 25. března 2016 13:34 )

Celková škoda série šesti loupeží byla přes 82 tisíc korun. Motivem zločinu bylo uhrazení dluhů. Mladší z lupičů je gambler, který dal většinu peněz svým věřitelům. Oba muži jsou nyní ve vazbě. Hrozí jim až 10 let vězení za loupeže a porušování domovní svobody. Staršímu může soud trest zvýšit ještě o třetinu, protože v minulosti byl už odsouzen za krádeže a loupež. Vězení opustil v dubnu 2015. Jeho družka je stíhána na svobodě a hrozí jí menší trest za spolupachatelství. Naštěstí nikoho vážně nezranili. Kukly a pistole koupili na asijské tržnici. Hlavní pachatel se oficiálně živil příležitostnými brigádami, druhý měl dvě zaměstnání, aby mohl splácet dluhy, jeho sestra je nezaměstnaná. Vyšetřování pokračuje, je totiž možné, že toho spáchali víc.

rumungro ( 25. března 2016 13:19 )

Včera dostal za přepadávání starých lidí 7 let. Chacha chocho chichi ...

zkratous ( 25. března 2016 13:14 )

fotka je ilustrační

tony535 ( 25. března 2016 13:01 )

Stále nechapu,proc jsou ještě nazivu.

moiaza ( 25. března 2016 12:08 )

 Překvapuje někoho zábava Havlových dětí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání