Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babička Nečesaného byla na detektoru lži: Známe otázky i výsledek

Autor: ljš - 
26. února 2016
05:02

Svědectví babičky Lukáše Nečesaného je pro případ klíčové. Jestli totiž mluví pravdu, pak nemohl stihnout kadeřnici napadnout. V době, kdy se útok odehrál, už byl totiž doma. Soud však v předchozích líčeních svědectví Marie Nečesané zpochybnil. Ta se proto rozhodla podstoupit zkoušku na detektoru lži.

„Babička byla panem soudcem označena za svědka, který lže, ale bez jediného důkazu, prostě se její výpověď nehodí,“ zlobí se rodina obviněného. Marie Nečesaná totiž několikrát vypověděla, že mladík dorazil domů v 17 hodin. Použila proto ale nešťastný výraz, který soudce i obžaloba použili ke zpochybnění jejího svědectví.

„Ručičky na ciferníku hodin se překrývaly s číslicemi – dvanáctkou a pětkou a to jsem vypověděla. Jenže policajti a soudce ze mě udělali hloupou stařenu. Když prý se ručičky překrývaly, muselo být půl šesté,“ řekla Blesku. Jejímu tvrzení navíc nahrává i fakt, že se Lukáš prokazatelně přihlásil ze svého počítače na Facebook už v 17:10. Ze svědeckých výpovědí přitom vyplývá, že pachatel vstoupil do kadeřnictví v časovém rozmezí 16:59 až 17:00 hodin. Nečesaný to tudíž být nemohl, pokud mluví babička pravdu.

Ta se to rozhodla dokázat. V říjnu podstoupila zkoušku na detektoru lži. Z dokumentu, který má Blesk.cz k dispozici, vyplývá jednoznačný závěr, že nelhala. Když prohlásila, že Lukáš přišel v pět hodin, zachytil speciální program v jejím hlase projevy typické pro pravdivé tvrzení. Stejně tak tomu bylo i v dalších momentech, například během popisování konverzace, kterou s vnukem vedla.

 

Výsledek zkoušky na detektoru lži babičky Lukáše Nečesaného Výsledek zkoušky na detektoru lži babičky Lukáše Nečesaného | www.lukasnecesany.cz

Odborníci, kteří babičku testovali, se ale neptali jen na čas Lukášova příchodu. Dotazovali se také na to, zda měl mladík ten den u sebe mobil, co dělala s oblečením, které měl na sobě, nebo zda jí nebo svým rodičům někdy něco ukradl. „V relevantních otázkách nevykazuje znaky typické pro nepravdivá tvrzení,“ uvedli k její bezmála třičtvrtěhodinové výpovědi specialisté.

Výsledky testu ve středu předložila obhajoba soudci jako důkaz, ten se na místě ale nevyjádřil, zda ho uzná. Přezkoumání a dovysvětlení časové osy případu mu ale dal za úkol Nejvyšší soud, který Nečesaného loni v květnu propustil z vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání