Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polský kamionista zaplatí příbuzným obětí ze Studénky miliony, míní advokát Jan Černý

Autor: Saša Vetkovská - 
29. ledna 2016
18:55

Ne 3, ale 4 lidi má zřejmě na svědomí polský řidič, který loni nerespektoval výstražná světla a vjel s kamionem na železniční přejezd ve Studénce. Škoda na poničeném pendolinu je 200 milionů. Kolik ale Polák zaplatí za lidské životy?

Renomovaný pražský advokát Jan Černý má v tomto směru vcelku jasno: „Může jít o statisíce až miliony korun. Ze své zkušenosti vím, že za smrt dcery bylo požadováno téměř 10 milionů korun. I tento případ může skončit obdobně.“ Dlouho se uvádělo, že při srážce pendolina s kamionem zahynuli tři lidé. Až u středečního soudu vyšlo najevo, že zemřela také partnerka jednoho z mrtvých cestujících. Nevyrovnala se se ztrátou blízkého člověka.

Podle advokáta nese řidič trestní odpovědnost už za to, že došlo k usmrcení lidí. „To, že partnerka jedné z obětí zřejmě zemřela v důsledku stresu ze ztráty partnera, má zcela jasnou souvislost s touto nehodou. Soud tedy, uzná-li ho vinným, bude k tomuto dalšímu úmrtí rozhodně přihlížet při výměře trestu,“ řekl advokát.

Blízcí rodiny, nejen muže, ale i jeho následně zesnulé partnerky, mohou vystupovat v rámci trestního řízení jako poškození a případně se přímo v tomto řízení domáhat náhrady za oba.

Peníze jsou náhradou za utrpěnou újmu ze ztráty blízkého člověka. „Podle nového občanského zákoníku není stanoven žádný strop, co se týká výše částky. Záleží doslova na prokázání psychického utrpení pozůstalých,“ dodal Jan Černý.

 

verka1 ( 29. ledna 2016 20:35 )

tirak nebyl jeho, ale firmy. majitel firmy možná vše zaplatí.

andorea ( 29. ledna 2016 20:21 )

Zaplatí miliony? A z čeho tak asi? Zřejmě si půjde sednout a až vyleze, tak bude někde zaměstnán za minimální mzdu, pokud vůbec práci sežene.

vrahrychtar ( 29. ledna 2016 20:10 )

proda trosky tiraku ny?

Ruudazvostravy ( 29. ledna 2016 19:44 )

 Hehé,to je komyk,f prrr.dely bi ten holovágus ty mylyjóny vzal.

lunatic ( 29. ledna 2016 19:40 )

Příslušný advokát se zřejmě chtěl poněkud zviditelnit;jedna věc je teorie a jiná praxe-bez přihlédnutí k tomuto smutnému případu,čili globálně. Vzít si lze na komkoliv vždy to,co hmatatelně vlastní.Jednou,je to již mnoho let ... a nakonec jsem stejně zaplatil,protože jsem uznal vinu,/šlo o celkem nevelkou pokutu/zkrátka soudní úřednice se mě dotazovala na výši příjmu a já jí řekl,že jsem nezaměstnaný-ovšem z vlastní vůle a ona zas,že z něčeho přeci musím žít a já jsem doslova odpověděl,že se nechávám vydržovat-to v ČR není trestný čin,prostě-vezměte si na komkoliv něco,co hmatatelně nevlastní ... na to postačí selský rozum a nikoliv studium práv,ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání