Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otcem není, ale hrozí mu vězení za neplacení výživného... už zase!

Otcem není, ale hrozí mu vězení za neplacení výživného...už zase!
Otcem není, ale hrozí mu vězení za neplacení výživného...už zase!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
15. prosince 2015
13:59

Okresní soud v Kroměříži dnes zprostil pětačtyřicetiletého muže z Ústeckého kraje obžaloby pro zanedbání povinné výživy. Muž je úředně otcem dvou dětí z Kroměřížska, na které neplatil výživné, ale biologickým otcem není. Státní zástupce Rudolf Mlýnek, jenž pro něj žádal nejméně půl roku vězení, si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Rozsudek, který by podle obhajoby mohl být průlomovým, tak není pravomocný.

Obžalovaný, který byl dříve odsouzen za majetkovou trestnou činnost, byl na konci 90. let minulého století ve věznici, když jeho tehdejší manželka počala s jinými muži chlapce a dívku, kteří nyní nesou příjmení obžalovaného. Ten se stal úředně jejich otcem kvůli takzvané domněnce otcovství, neboť se děti narodily za trvání manželství. Jejich matka v zákonné lhůtě otcovství nepopřela a později konat v této věci odmítlo státní zastupitelství.

Situace zůstala stejná až do roku 2014, kdy byl muž odsouzen k podmíněnému trestu za zanedbání povinné výživy. Matka tehdy podala trestní oznámení z popudu úřadu práce, aby nepřišla o sociální dávky. Jelikož muž byl v podmínce za majetkovou trestnou činnost, po odsouzení za výživné mu tato byla přeměněna a on skončil na rok ve vězení. Nyní je stíhán znovu.

Podle Mlýnka má společnost zájem na zajištění výživy nezletilých dětí. Obžalovaný se podle něj otcovství nebránil a matka prý také jednoznačně neřekla, že není otcem dítěte. Podle obhájce Miroslava Michajloviče může zprošťující rozsudek spustit lavinu dalších podobných rozhodnutí. "Z hlediska zdravého rozumu jiný rozsudek není možný. Vyživovací povinnost by měla svědčit skutečnému, nikoliv papírovému rodiči," uvedl obhájce.

Soudce Karel Rašín mu dal za pravdu. "Není možno v takto citlivé věci se řídit toliko formálním pojetím zákona, že obžalovanému svědčí domněnka otcovství, kdy subjektivní stránka zde zcela chybí. Všichni věděli, kdo je opravdovým otcem, nebyl zde zájem matky dětí ho perzekvovat a chtít po něm cokoliv. Navíc testy DNA prokázaly, že otcem není a ani nemůže být. Stupeň společenské škodlivosti tady není žádný," mínil Rašín.

Podle něj muž, jemuž hrozily až tři roky vězení, v zákonné lhůtě popření otcovství neřešil, protože byl ve věznici a měl jiné starosti. Manželka ho navíc ujišťovala, že po něm nikdy nic chtít nebude. Biologický otec dívky zemřel ještě před jejím narozením, biologický otec chlapce se s ním stýká a má o něj zájem. Podle Michajloviče ale státní zastupitelství přesto změnu otcovství odmítlo.

jerry ( 15. prosince 2015 18:00 )

Babiš už plánuje, jak ke stydkým pyskům přišít registrační pokladnu.

ja01 ( 15. prosince 2015 16:52 )

Tento trvalý vývoj bude mít jediný výsledek. Původní obyvatelé Česka vymřou. Důvod je jednoduchý: a) Zlatokopky co si najdou pitomce, co je oplodní a pak platí už ty pitomce časem vyškolily a kdo by byl rád pitomcem. b) Než mít v případě, že se pár i při chtěném potomkovi rozejde skoro jistotu, že chlap bude soudy prakticky vždy odsunut jen na toho, kdo bude platit, tak raději chytří chlapi ani pár za účelem vzniku potomka nebudou chtít vytvářet. Sexmise pak nebude jen sci-fi.

profisport ( 15. prosince 2015 16:02 )

Česko je K,U.N+D_A"H.A'R!

honza54.. ( 15. prosince 2015 15:06 )

ještě že jsem neplodný

DBBS ( 15. prosince 2015 14:23 )

Aneb jak je vidět, státu jste u prd.ele dokud Vás nemůže nějak ždímat o prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání