Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češka unesla svou dceru z Kanady: Teď ji musí vrátit otci. Je to tyran, tvrdí

Marcela Zabranská (vpravo) unesla dceru Mariu (vlevo). Nyní ji musí vrátit otci.
Marcela Zabranská (vpravo) unesla dceru Mariu (vlevo). Nyní ji musí vrátit otci.  (Autor: Foto CBS News)
Autor: haj - 
16. května 2015
17:03

Unesla dceru Mariu (3) z kanadského Québecu do Prahy. Pátral po ní Interpol a v Kanadě jí hrozilo vězení. Marcela Zabranská však doufala, že se jí riskovat vyplatí a bude moci být se svým dítětem. Jenže český soud nyní rozhodl, že dcera poputuje zpět k otci.

„Soud matce nařídil navrátit nezletilou dceru do místa obvyklého bydliště v Kanadě, a to do třiceti dnů,“ potvrdila pro MF DNES mluvčí soudu Gabriela Stočková. Lhůta má vypršet koncem května. Verdikt soudu odpovídá Haagské úmluvě, podle které se dítě musí vrátit do obvyklého bydliště, pokud se neprokáže, že tam bylo týráno rodičem. Maria tak poputuje zpět do Kanady jen proto, že zde doposud bydlela.

Matka s tím ale nesouhlasí. „Podotýkám, že jsem domů vezla dceru, která se narodila v Česku a má tady trvalé bydliště. Po příjezdu jsem se otci ozvala. Já jsem se neschovávala,“ řekla deníku.

Zabranská se s otcem malé Marie Alexandrem Galipeauem seznámila při pracovní cestě do USA v roce 2008. Za tři roky spolu začali chodit a později se i zasnoubili. Podle slov Marcely byla Maria plánovaná. Když se holčička v roce 2012 narodila, žila rodina v Česku. Jen tři měsíce po porodu odjeli na návštěvu do Québecu. 

Jenže návštěva se protáhla v podstatě natrvalo. Zabranská se každého půl roku musela kvůli turistickému vízu vracet do České republiky a dceru nechávala v Kanadě s jejím otcem. „Partner nás ubytoval ve sklepě v domě jeho rodičů, v prostoru bez oken,“ řekla Zabranská. Tehdy podle paní Marcely došlo ke zhoršení vztahů mezi ní a Alexandrem, kterého označuje za tyrana.

Spory vyvrcholily tím, že Alexander měl požádat o svěření dítěte do výhradní péče, aniž by o tom partnerku informoval. Zatímco se rodiče o dcerku soudili, v péči o ní se střídali. Tak tomu bylo až do letošního března, kdy Zabranská dítě navštívila. Mariu měla vrátit odpoledne, ale místo toho s ní utekla do své vlasti. 

Než se stihla přihlásit české policii, už po ní pátral Interpol. Kdyby se vrátila do Kanady, šla by okamžitě do vězení, jelikož tzv. „rodičovský únos“ je tam na rozdíl od České republiky trestný. 

Galipeau v březnu navíc vystoupil v kanadské televizi a plakal do kamery, že už se s dcerou neuvidí. Kanadský soud dítě svěřil do otcovy péče. Teď český soud rozhodl, že Zabranská musí Mariu vrátit do konce května.

 

dzery ( 17. května 2015 08:41 )

vipasenysenator ( 17. května 2015 07:59 )

je pravda, že my za to nemůžeme

1tigrusenka ( 17. května 2015 07:51 )

soudce soudí podle toho jak má napsaný zákony, zákony píšou poslanci, poslance si volí lidi podle politických stran, takže teď držte huby vy zku.rvený zm.rdi

hofihofi ( 17. května 2015 05:19 )

Nez vyneses soud tak se trochu informuj na zakony, a ktere CR samo potvrdilo, dcera bydli leta tam a tedy tam ma bydliste, ze se narodila v cr nehraje roli, tohle nasledek toho, ze ceske nany chteji cizince. A nemuze mit trvale bydliste v CR, kdyz se tu nezdrzuje, podvod matky. Proste si nase nany berou cizince a pak breci.

cocca ( 16. května 2015 23:48 )

 Podlezáme a lezeme do řiti ať už američanům,norům nebo kanaďanům.Jsme stát řiťolezců.

Zobrazit celou diskusi