Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Znásilnění jsem si vymyslela, tvrdí dcera obžalovaného muže

Znásilnění jsem si vymyslela, tvrdí dcera obžalovaného muže.
Znásilnění jsem si vymyslela, tvrdí dcera obžalovaného muže.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. října 2015
16:10

Ústavní soud (ÚS) se dnes zastal muže potrestaného čtyřmi lety vězení za soulož mezi příbuznými a znásilnění zletilé dcery. Muž podal návrh na obnovu řízení a předložil čestné prohlášení dcery, že si znásilnění vymyslela. Přesto obnovy nedosáhl, nyní se jeho návrhem musí znovu zabývat Městský soud v Brně.

Čestné prohlášení může být podle ústavních soudců novým důkazem v řízení o obnově procesu. Justice mu dosud nevěnovala patřičnou pozornost. Svým postupem tak porušila mužovo právo na spravedlivý proces.

„Měl by dostat šanci, aby byl proveden její výslech, aby se ona jasně vyjádřila, proč a za jakých okolností učinila jak první, tak tu druhou výpověď, a aby jí on také mohl klást otázky,“ řekl novinářům soudce zpravodaj Jan Filip.

Výsledek procesu ale zůstává otevřený. Filip připomněl, že oba aktéři kauzy mají za sebou kriminální minulost a dlouhodobou závislost na drogách. Přehlédnout prý nelze ani v minulosti odložené případy, kdy byl otec nařčen z podobného jednání vůči dceři.

Podle mužovy ústavní stížnosti brněnské soudy při zamítnutí obnovy rozhodly nelogicky a bez náležitého odůvodnění. Už při původním procesu některé důkazy, zejména znalecké posudky, poukazovaly na špatný duševní stav a sníženou obecnou věrohodnost dcery.

Muž poté usiloval o obnovu řízení opakovaně. Ještě před tím, než předložil dceřino čestné prohlášení, navrhoval její nový výslech. Městský soud v Brně ale nový proces nepřipustil. Výpověď poškozené z přípravné fáze trestního řízení považoval za věrohodnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání