ONLINE CHAT
Dobré skoropoledne, moje kamarádka byla v lońském roce rozvedena, společně s bývalým manželem mají dvě děti. Mladší dcerku má v péči ona, starší dceru má v péči bývalý manžel. Prosím, má kamarádka nárok na výživné na rozvedenou manželku ? Děkuji Pavel H.(Pavel)
Foto
Nárok bude mít v případě, že u ní budou naplněny podmínky, které zákon pro přiznání tohoto výživného platí, záleží také na tom, kdo je hlavním viníkem rozvodu, pak by mohla žádat o stanovení stejné životní úrovně jako má rozvedený manžel, pokud by on byl zcela viníkem rozvodu.
Jak má hradit výživné na dítě muž, kdyžje nezaměstnaný a nevznikne mu nárok na dávku v hmotné nouzi, protože tvoří kruh s přítelkyní a dítětem? Přítelkyně má jen inv. důchod. Když stát neposkytne dáívku v hmotné nouzi,tak je vlastně bez jakéhokoliv příjmu. Jak se to řeší. Děkuji za odpověď. Jitka(Jitka)
Foto
Pokud se dítě, respektive matka v zastoupení dítěte nedomáhá výživného, není třeba výživné platit. V případě, že by návrh k soudu podala, soud by jistě zohledňoval ekonomickou situaci Vás i vaše životní podmínky a je možné, že by rozhodl, že se Vám vyživovací povinnost nestanovuje, neboť by stanovení výživného bylo stejně fakticky liché, jelikož by rozsudek nebyl reálně vykonavatelný.
Dobry den chtela bych se zeptat zda mohu podat trestni oznameni kdyz uz mam vymahani alimentu u exekutora jedna se o castku 90 tisic exekutor byvalemu manzelovi zabavil ridicsky prukaz vloni ale jinak se nic nedeje exekuci nelze provest bydli u pritelkyne udajne nic neni jeho do zamestnani nechodi zrejmne pracuje na cerno je totiz zednik drive podnikal.Za neplaceni uz jednou dostal podminku ale amnestie ho osvobodila.Synovi bylo osumnact vloni v cervnu mam od syna plnou moc na vymahani.Lze stim neco delat?Dekuji za odpoved a preji pekny a uspesny den Hana Capouskova(HanaC)
Foto
Ano, trestní oznámení lze podat, to že běží exekuce tomu nebrání. Pozor vše již musí podávat syn pokud je mu 18 let, jestliže jste od něj zmocněna i tak musí být navrhovatel či oznamovatelem syn a vy jako jeho zástupce.
Dobry den, je mozne, aby si byvaly pritel snizoval dle sveho uvazeni vysi alimentu na dceru, bez vzajemne domluvy? Nebyli jsme manzele, mame tedy pisemnou dohodu o vyzivnem, jeho vyse neni stanovena soudem. Mohu se nejak branit a pozadovat doplaceni do celkove castky? Dekuji a preji hezky den. Martina(martina)
Foto
Rozhodně si nelze snižovat výživné samovolně. Bylo by dobré, aby jste požádala soud, aby uvedenou dohodu schválil. Tím dohoda nabyde síly stejné jako rozsudek soudu a je pak na základě tohoto rozhodnutí soudu možné podat v případě neplacení nebo jenom částečného placení exekuci na dlužné výživné.
Dobrý den,chci se zeptat,zda je možné žádat o výživné na syna,kterého mám v péči,který je plně invalidní,pobírá důchod a já příspěvek na péči o osobu blízkou,starám se o něj 24 hodin denně.Sama nemohu najít dlouhodobě práci.A zda je šance dle zákona výživné přiznat,eventuelně v jaké výši.Děkuji.(Alena)
Foto
Ano samozřejmě můžete po otci chtít výživné, a pokud je zdravotní stav syna takový, že se nemůže sám živit, není dokonce trvání vyživovací povinnosti nijak časově omezeno.
dobrý den. Zletilá dcera, po roce práce, kdy byla výdělečně činná, na klasický pracovní poměr, se rozhodla, že opět zkusí studium na vysoké škole. Musím opět začít platit výživné?(Karel)
Foto
Ne nemusíte, po zániku vyživovací povinnost se tato znovu neobnovuje.
Je možné dluh na alimentech promlcet?(PhDr.Václava Marcinekova)
Foto
Promlčecí lhůta činí tři roky pro každou jednotlivou splátku samostatně.
dobry den jsemrozvedeny od 8 mesice 2014 vse bylo v poradku do te doby nez jsem si nenasel novou partnerku zacinam mit problemy s domluvou na styku s dcerou na kterou platim poctive vyzivne 4000kč pri mem platu cca 30000kc chce byvala manzelka na sebe pozadat soud o vyzivne bydlim s novou partnerkou ve spolecne domacnosti ona ma jedno dite pripada mi to nemoralni ze si byvala zena vzpomela ze chce najednou po mne penize na sebe nastesti si nasla praci od minuleho mesice ale tvrdi ze pracuje jen na 6 hod smeny a zbytek ji mam doplacet ja jak mam postupovat pritele si pry uz nasla coz jsem rad :-D(jirka)
Foto
Tomu, aby podala návrh na výživné na rozvedenou manželku nemůžete zabránit, ale samozřejmě v průběhu řízení se bude prokazovat, zda jsou na její straně opravdu naplněny důvody pro to, aby jí výživné bylo přiznáno. Podle mě je to málo pravděpodobné.
Dobrý den exmanžel neplatí již přes rok alimenty nevím kde se nachází a navíc je snad bez práce a podle posledních zpráv i požívá denně víc alkoholu než je normální. Mám nějakou šanci pro děti peníze získat. Děkuji. (Dagmar z Liberce)
Foto
Podejte návrh na exekuci na tři roky zpětně.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli jsem povinna platit výživné na vnoučata když můj důchod činí 9000kč a jsem sama mám co dělat abych vyšla s důchodem děkuji.Alena(Alena)
Foto
To záleží, jestli tak rozhodl soud nebo nikoliv. Pokud nemáte stanoveno výživné soudně ani jste se k němu nezavázala formou dohody, pak samozřejmě výživné platit nemusíte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dcera žije nyní s námi v domácnosti a studuje. Předtím ale žila s matkou a my ji platili alimenty. Dnes dcera pobírá alimenty od matky, ale jen to co se dohodly. Nemá nic stanoveno soudně. Dcera stále studuje, ale projevila chuť se s přítelem sestěhovat do bytu s tím že by musela dát manžela k soudu aby mohla platit nájem. Je v tomto případě povinna podat návrh na oba rodiče nebo si může vybrat od koho alimenty chce. A jak to bude v případě až školu dokončí.Jsme i nadále povinni platit alimenty? Děkuji za odpověď.(Marta Siváková)
Foto
Pokud školu dokončí, alimenty se od té doby neplatí, povinnost zanikla. Dcera může podat návrh na zvýšení alimentů na koho chce, ale samozřejmě je na Vás, aby jste v případném soudním řízení dokázali, že povinnost má být stanovena i matce a soud to jistě zohlední.
Dobrý den, mám soudem přiznaného syna do péče, biologický otec neplatil, měli jsme druhý soud, kterým byl uznán vinným a byla mu udělena podmínka, když bude splácet dluh a řádně platit výživné, stále neplatí dluh na výživném je cca 170 tis. Kč. Mám nějakou možnost obrany, aby konečně začal platit výživné? Děkuji(Aneta)
Foto
Pokud stále neplatí a je v podmínce, určitě podejte trestní oznámení na policii, pokud jde o peníze podejte návrh na policii.
Dobrý den,potřebovala bych poradit.Studuji VŠ (denní studium) nemám žádný příjem,návrh na výživné jsem podala na otce už v září 2013.Dosud soud nerozhodl.Bydlím stále u matky,která mě i živí.Jak mám postupovat?Děkuji (Anička)
Foto
Vyčkat až soud rozhodne, není vázán žádnou lhůtou do které musí rozhodnutí vydat. Rozhodnutí vydá poté, co dospěje k závěru, že má dostatek informací k tomu, aby mohl odpovědným způsobem rozhodnout. Nejedná se o nijak neobvyklou dobu trvání soudního řízení, kterou uvádíte.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s výživném při střídavé péči o dítě. Platí se alimenty navzájem nebo se rodiče rozdělí o náklady ( škola, strava, kroužky atd).(Tomáš)
Foto
Obvykle se alimenty navzájem neplatí, pokud jsou v obdobné výši. Záleží na tom jak soud celou záležitost určil. Pokud ovšem jeden z rodičů má stanovenou povinnost vyšší, obvykle se platí pouze rozdíl.
špatně jsem to formuloval dal jsem návrh na zvýšení a a zároveň na exekuci na dlužné výživné a přesto soud nic neudělal protože jsem nedodal adresu a jiné informace(josef w)
Foto
Skutečně není jiná cesta, než naléhat na soud, aby on pomocí svých možností se pokusil protistranu dohledat. Soud má nepoměrně větší možnosti než vy.
Dobrý den,platím pravidelně alimenty na dospělou dceru,která po maturitě nastoupila na VOŠ. Jak mohu zjistit,zda opravdu studuje. Potvrzení o studiu mám ze září,ale podle informací z jejího okolí,školu ukončila. Na telefonický dotaz ve škole,se mnou nikdo nekomunikoval,protože dcera je plnoletá a odpovídá za sebe sama. Děkuji.(Karel Loutný)
Foto
Obraťte se na soud s návrhem na určení, že vaše vyživovací povinnost zanikla a soudu musí škola sdělit, jaký je skutečný stav.
Dobrý den. Jsem rozvedená a otec dětí dělá v Německu,výplata mu také chodí na Německý účet. Je možné zažádat o exekuci na plat když má dluh na výživném které tedy platí ale nesplácí dluh? Děkuji (Sibi 1)
Foto
Ano, ale obraťte se na úřad pro mezinárodně právního ochranu dítěte. S Německem existují příslušné smlouvy.
Dobrý den, může bývalý manžel přestat platit výživné na 15 letou dceru proto, že za ním nechce jezdit ? Děkuji, Melenová.(Melenová)
Foto
Ne, nemůže.
Dobrý den, mam dotaz ohledně zvyšování výživného. Manžel ma z prvního vztahu nezl.dceru (6let). Výživné bylo stanoveno ve výši 2500,- teď, po roce a půl zada opět byvala manželka zvýšení o 500,- s tím, ze se náklady na dceru rapidně zvysily, což není pravda. Nám se navíc narodilo dítě (4mesice). Chtěla bych se tedy prosím zeptat, jak postupovat, když si manzelova byv. Zena u soudu vymysli, ze je sama, přitom žije s přítelem, ze náklady na dceru jsou vyšší než skutecne jsou, a jestli soud zohledňuje i to, ze ma otec další vyziv.povinnost na nove narozené dítě. Předem moc děkuji (J. Boušková )
Foto
Ano, soud zohledňuje všechny skutečnosti, doporučujeme prokázat u soudu jaká je majetková situace Vás a manžela.
Otec mého syna posíla 500 Kč místo 2500 Kč. Tvrdí, že nemá práci a zažádal si hmotnou nouzi. Dluží mi už asi 30 000 Kč. Synovi je 20 let a studuje. Co dělat? A musí tuto situaci řešit syn a proč. Peníze přeci dluží otec mě, matce syna. Syn má letos maturovat. Do srpna otci dluh ještě naroste a já přišla a přicházím o naše úspory. Děkuji za odpověď. (Alena K.)
Foto
Ne nikoliv peníze nedluží Vám, ale synovi, protože výživné se určuje dětem a nikoliv rodiči, který je má v péči. Ten vystupuje pouze jako zákonný zástupce, dovršením 18ti let dítěte se dítě stává plnoletým a ztrácí zákonného zástupce. Proto veškeré nároky již musí uplatňovat syn sám a to včetně dlužného výživného, které vzniklo v době,kdy ještě plnoletý nebyl. Doporučuji, aby podal návrh na exekuci dlužného výživného.
Dobry den, pred 6lety jsem se rozvedl... U soudu jsme podepisovaly papir, ze si verime a bude stacit davat alimenty z ruky do ruky. Vse probihalo v poradku do doby co jsem si nasel novou pritelkyni ma ex me zazalova za 4 roky neplaceni alimentu a proslo ji to! Tak mi reknete na co ten kus papiru se sepisuje u soudu kdyz je pak k nicemu! Dekuji( Martin)
Foto
To, že ,,jí to prošlo" je dáno tím, že jste neunesl důkaz o tom, že jste řádně platil. Měl jste si sehnat svědky, kteří by dosvědčili, že jste jí peníze předával. Jiná cesta bohužel neexistuje.
Hezky den preji, chci se zeptat, otec meho syna zije v Nemecku, alimenty neplati uz nekolik let. Za celou dobu, kdy alimenty neplati, dela dluh uz nekolik set tisic, a nikdo s tim nic nedela, nikdo mi neumi poradit, pomoct. Byla jsem ve spojeni i s uradem v Brne, ktery se timto zabyva, marne. Chtela bych se zeptat, jak bych mela postupovat, abych se konecne dockala nejakeho reseni. Dekuju predem za odpoved a preji Vam krasny den.(Pavla)
Foto
Bohužel jiná cesta, než spolupráce s úřadem pro mezinárodně právní ochranu dětí neexistuje.
Váš dotaz(Dobre rano, )
Foto
Dobré poledne.
Zdravím, prosím můj manžel po rozvodu se vrátil do Vietnamu a neplatí výživné a na sociálním mi řekly ze musí platit jinak mi nespustí hmotnou nouzi. Co mám dělat když nemám s manželem kontakt? Děkuju moc.(Ngan thi)
Foto
Obraťte se na úřad pro mezinárodně právní ochranu dítěte, tam Vám poradí.
Dobrý den. Moje 19,5 letá dcera studuje soukromou střední školu. Před měsícem se jí na narodilo dítě. Ve škole má domluvený individuální studijní plán. Jsem povinen platit výživné na dceru, když pobírá dávky od státu? Děkuji(Jan Knotek)
Foto
Ano samozřejmě. Dcera pobírá dávky v souvislosti s dítětem, které se jí narodilo.
Dobrý den již 6 rokem mám syna v péči a matka za celou dobu neprojevuje žádný zájem ani neplatí výživné.Na socialce mi nikdy nepomohly jen prý nenechám zavřít matku mého syna. Podal jsem návrh na zvýšení výživného a aby soud podal exekuci na dlužné výživné.od soudu mi přišlo že jsem nedodal adresu a jiné skutečnosti.tak jsem jim napsal že je hlášena na MU a že je tím pádem bezdomovec že si jí soud musí najít sám.Odpověď byla že mam smulu že buď dodám potřebné informace nebo mám podat trestní oznámení.Je ještě jiná možnost? a soud si nemůže najít dlužníka sám ? děkuji J.W.(Josef Wiessner)
Foto
Návrh na exekuci nepodává soud ale vy. Pokud nevíte, kde se dlužník zdržuje, je to obtížné, ale exekutor má možnost zkoumat evidenci obyvatel a podle toho se ho snažit dohledat.
Dobrý den,dcera má v páči 2 děti 16 a 11 let,její bývalí manžel platí výživné 2700,.má plat 25000 čistého a jetě platí na další dítě 15000,dále splácí velký dluh jnak děem vůbec nepřispívá na kroužky atd. Moje otázka má jí děti náro na zvýšení výživného ??Děkuji za odpověď.(Dana B.)
Foto
Ano, samozřejmě podejte návrh na zvýšení výživného, poněkud mě udivuje mezi výživným na jednotlivé děti.
D.den chci se zeptat pokud manzel neplatil nikdy vyzivne ktere mel stanovene byl za to i trestan detem je 21 a 23 let mohou si zazadat zpetne aby uhradil dluzne vyzivne dekuji(voznakova)
Foto
Ano dlužné výživné exekučně vymáhat lze a to až tři roky zpětně.
Dobrý den, syn studuje vysokou školu, dostává výživné od otce, které je nedostatečné. Může si zažádat o výživné od matky u které má trvalý pobyt? Bydlí v podnájmu. Děkuji (Miluše)
Foto
Ano samozřejmě může, zrovna tak může žádat o zvýšení výživného ze strany otce
Jsme se ženou v důchodu a máme svěřeného 14tiletého vnuka do výchovy. Důchod dohromady dělá ca 23 t.Kč. Abych nám zajistil bežný životní standart, tak jsem nucen pracovat a mám příjem ca 10 t.Kč měsíčně. Zatím. Na přídavky prý nemáme nárok. Rodiče dluží na výživném přes 40 t.Kč. Je nějaká možnost příspěvků? Vnuk je premiantem a chceme, aby dále studoval. Mám ale obavy, že to finančně "neutáhneme".(Sebrovi)
Foto
Bohužel nárok na příspěvek ze strany státu na výživné nemáte. Jediné co můžete udělat je exekučně vymáhat výživné na rodičích, pokud jim bylo stanoveno.
dobry den byvaly mi neposila alimenty, nema ridicak ani zadny majetek..a jeste posila tim zpusobem ze 4x neposle a jednou posle a o tisicovku navic..resilo se to pres sociallni pracovnici ale ta porad tvrdi at to jeste zkusim s nim vyresit..pak prave jednou posle a opet par mesicu nic..jednou dokonce rikal ze pry na to nema cas a to dokonce pred urednikama.(monika)
Foto
Podejte návrh na exekuci, to je nejúčinější ale zdlouhavé.
Dobrý den,chci se zeptat jestli když neplatí alimenty už 12let se to musí hlásit na policii každých 4mesice.ale odsouzený za alimenty je,ale je celostátně hledaný. policie mi tvrdí že ne,že az ho chytí tak mu to vše spocitaj.děkuji Katka(29111974)
Foto
Bylo by přesto dobré, každé 4 měsíce oznámení učinit.
Dobrý den, bývalý manžel mi dluží peníze, které nesplací dle splátkového kalendáře (splátkový kalendář podepsán u notáře).Mohu tyto peníze vymáhat po jeho rodičích, když věděli, že má dluhy a mě nic nikdo neřekl? děkuji(Blanka)
Foto
Ne, peníze můžete vymáhat pouze po něm a to exekučně. Pokud by jste chtěla, aby prarodiče přispívali na výživné, musíte podat samostatný návrh vůči prarodičům, ale pozor vůčim všem prarodičům.
Dobrý den, bývalý manžel dluží na výživném 120000, nemá žádný majetek, bydlí u rodičů, kde ale nemá trvalé bydliště. Nevím, jestli pracuje nebo ne. Byl dokonce i ve vězení za neplacení, ale proběhla amnestie , takže si odseděl jen 1/3 trestu.Dlužit na výživném začal asi před 4-mi lety. Je možné promlčení tohoto dluhu? A jak bych měla postupovat s vymáháním? Děkuji za odpověď.(Marcela Sojčáková)
Foto
Podejte návrh na exekuci, alespoň na alimenty za tři roky zpětně, ostatní alimenty jsou bohužel promlčené.
Dobry den mam vnuka vpeci. od 6let tet muje 18 studuje alimenty jsem nebrala. mnel sodem urcenov castku ale neplatil(vlasta)
Foto
Můžet vnuk podat návrh na exekuci alespoň na tři roky zpětně.
Dobrý den, po rozchodu s přítelem se kterým mám 8 měsíčního syna jsem se musela vrátit zpět k rodičům.Jakým způsobem sepsat dohodu o vyzivnem pro syna a pro mne ( pokud mám vůbec nárok ) Dekuji(Kristyna)
Foto
Doporučuji nesepisovat dohodu, ale obrátit se na soud se dvěma žalobami a to jednou žalobou na výživné na dítě a jednou na výživné na Vás. Pokud je možnost dohody, pak rozhodně mělo jít o dvě samostatné dohody a i tak by bylo dobré podat návrh na soud, aby tyto dohody schválil.
Dobry den, muze jednou po me mama chtit vyzivne nebo stat na ni? Nedelala nikdy, takze nebude met duchod. Kde bude zit? Pecovak je drahy..tak mam starost aby me to jednou necekalo! Dekuji(Pavlina)
Foto
Teoreticky to možné je, prakticky se nedomnívám, že by tento stav nastal.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je možné podat návrh na zvýšení výživného zpětně, když syn už dostudoval ? Děkuji za Marketa (Marketa)
Foto
Návrh sice podat můžete, ale nebude v něm úspěšná.
Dobrý den, jsem plátce výživného, dotaz spočívá v tom, že pokud se ex znovu vdá a všichni tedy budou mít stejné příjmení včetně mé dcery, znamená to že si dceru její doted přítel osvojil? a mne to zbaví vyživovací povinnosti?(Luděk)
Foto
Z vašeho dotazu nevyplývá proč by vaše dcera měla mít změněné příjmení, musel by jste dotaz upřesnit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na porodné. Čekám první dítě, s přítelem již nežijeme spolu, ale bude zapsán v rodném listě. Děkuji(Jana_)
Foto
Ano.
Kdy končí vyživovací povinnost. Synovi je 27 let, nekomunikuje a údajně studuje magisterké studium. Děkuji. (Milos)
Foto
Zjistěte, jestli studuje řádně, pokud ano, věková hranice neexistuje. Pokud by se však na budoucí povolání nepřipravoval řádně, vaše vyživovací povinnost zanikla.
dobry den ex chce na sebe vyzivne po roce rozvodu ted jsem si nasel pritelkyni predtim jej nepozadovala pripada mi to jako pomsta je pracujici a tvrdi ze jen na 6hod kvuli deti jakmam postupovat (jirka)
Foto
Nepostupujte nijak, vyčkejte jetli podá návrh na stanovení výživného pro rozvedenou manželku. Teprve pokud by jej podala, bude na Vás abyste v soudním řízení prokázal, že toho není třeba respektive prokázal jaké jsou životní podmínky vaše a vaší manželky.
Dobry den, chci se zeptat, jestli musi muz platit vyzivne na deti, ktere s nim nechteji travit cas, nekomunikuji a nejevi o nej zadny zajem? Dekuji (Petr )
Foto
Ano bohužel musíte, je však možné obrátit se na soud se žádostí o snížení výživného a využít argumentaci, že nastal stav tzv. zavrženého rodiče a zároveň by soud posuzoval nakolik k tomutu stavu přispěla matka svým jednáním a chováním.
Dobrý den, syn ukončil studium k 28.2.2015 a hledá si práci / je veden na úřadu práce/. Končí tímto datem má vyživovací povinnost a musí o tom rozhodnout soud? Naposled jsem zaplatil alimenty 15.2.2015. Děkuji Tonda(Tonda)
Foto
Ne soud nemusí rozhodnout, vyživovací povinnost zanikne jakmile syn ukončil studium.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn 25 let, řádně dokončil 5,5 leté vysokoškolské studium. Teď hledá zaměstnání, je veden na úřadu práce. Otec platil výživné do dobu studia, má syn nárok na nějaké výživné i teď.....když už nestuduje, ale je ještě pořád nezaopatřeným dítětem do 26let? Děkuji za odpověď(Martina)
Foto
Ne nemá.
Co můžu dělat víc, když otec alimenty, které jsou soudně dané neplatí, spíš tedy střídavě, dala jsem již několik oznámení, stále jen dostává podmínku, ale platit ho stejně nedonutí.. teď dokonce přišel s tím, že se dcery vzdá, aby nemusel platit - je to vůbec právně možné? On na ní stejně nemá čas - jednou za dva měsíce si jí vyzvedne a odveze rodičům. Jak tedy v tomto postupovat? Dala jsem před x měsíci exekuci na majetek, ale žádný výsledek. Zřejmě proto, že on žádný nemá.. (Veronika)
Foto
Exekuční řízení jsou poměrně dlouhá, musíte být trpělivá, vzdání se dcery možné není, v tom duchu jak to myslí on.
Dobrý den, manžel (jsme v rozvodu) má platit výživné 5.000 Kč měsíčně na dvě dcery, na nic nepřispívá (rovnátka, lyžařské výcviky), dluží za více jak rok. On nepracuje nebo jen "na černo", není hlášen na pracovním úřadu, bydlí v pronájmu a nic nemá. Jakou mám šanci, že od něho něco uvidím ? Mám hlásit sociálce nebo rovnou podat trestní oznámení ? Děkuji(Jiřina Vágnerová)
Foto
Trestní oznámení podejte, pokud neplatí 4 měsíce za sebou, zároveň podejte návrh na exekuci i pro budoucí plnění, takže ho bude exekutor stíhat stále.
Dobrý den,chěla jsem se zeptat co mohu dělat v případě,kdy má manžel určenou splatnost výživného k 15.dni v měsíci a toto datum nikdy zásadně nedodržuje.Děkuji(Marie)
Foto
V zásadě toho moc dělat nemůžete, samozřejmě by jste na něj mohla 16. podat návrh na exekuci, neboť je v prodlení s placením závazku, ale reálně to příliš účinné nebude, pokud např. 20tého zaplatí, jeho dluh zanikne. Mohlo by ho ale ,,vyškolit" to, že mu zároveń vzniknou vícenáklady spojené s činností exekutora a tak si příště dá pozor, aby zaplatil včas.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s alimenty při střídavé péči. Ex má příjem zhruba 15 000,- přítel 18 000,-. Dcera má 6 let. Jaký by byl adekvátní rozdíl ex doplácet. Protože se nám narodil syn, a výdaje šli samozřejmě směrem na horu. Ex by si představovala alimenty v plné výši i střídavou péči.(Luice)
Foto
To záleží zcela na soudu jak posoudí majetkovou situaci vás a bývalého manžela a podle toho rozhodne.
S bývalou partnerkou mám pouze ústní dohodu o výši alimentů.Během 2 let nezaplatila ani korunu,mohu tedy na ní podat trestní oznámení, i když to nemám takříkajíc na "papíře"? Děkuji (maxmamba)
Foto
Ne nemůžete, musíte se nejdříve obrátit na soud se žádostí, aby určil výživné.
Dobrý den, můžu na svém bývalém manželovi vymáhat výživné, když se mi snížila životní úroveň po rozvodu, a on bere 3x více než já, kdy musím obracet každou korunu? Případně jak se to dělá. Děkuji za odpověď.(Petra)
Foto
Pokud zapříčinil rozvod on, máte nárok na to, aby vaše životní úroveň byla shodná. Rozhodněte se obraťte na soud s návrhem na určení výživného pro rozvedenou manželku.
Dobrý den, mamžel odešel k milence, z bytu se nechce odhlásit (LBD, společné jako manželé).Jsem invalidní, vše hradím sama, někdy nemám ani na léky. V bytě je hlášena ještě dcera. Studuje VŠ a pracuje. Bydlí s přítelem v podnájmu. Bohužel její příjem není tak velký aby mi mohla pomáhat.Měl by mi manžel přispívat na domácnost? Děkuji Bártová Lenka(Lenka)
Foto
Doporučuji obrátit se na soud se žalobou na určení výživného na NErozvedenou manželku.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,v lednu se mi narodil kluk.Do RL nebudu psát otce.Můj bývalý přítel mi vyhrožuje,že mi malého vezme.Je to vůbec možné,když nebude uvedený v RL.A jaká je doba,do kdy musí být otec uveden?Děkuji(lucka)
Foto
Pokud nebude v rodném listě uveden, rozhodně Vám dítě vzít nemůže, dopustil by se trestného činu únosu.
Mám dceru s mužem, se kterým jsme se dohodli, ze nebude uveden v rodném listě, máme mezi sebou ústní dohodu o vyzivnem, kterou zatím plní. Zajímá mě, jestli existuje lhůta do kdy mám jako matka právo ho nechat zapsat v rodném listě (bez jeho souhlasu)(Radka)
Foto
Lhůty určeny nejsou, musíte se obratit na soud se žalobou s určení otcovství otce a soud rozhodne, že bude do matriky zapsán, jestliže shledá, že jsou naplněny zákonné domněnky otcovství.
Dobrý den, mohu požádat o zvýšení výživného, když již několik měsíců probíhá soudní spor s otcem o střídavou péči? Dceru mám v péči již dva roky, otec požádal o střídavou péči, soudíme se už půl roku, dost mě to finančně vyčerpává. Děkuji za odpověď (Martina)
Foto
O zvýšení výživného můžete požádat kdykoliv, kdy dojde ke změně okolností oproti stavu, kdy byli alimenty určovány naposled.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dá se vymáhat zpětně výživné, když syn už dostudival ? Děkuji(Karolina)
Foto
Dlužné výživné se samozřejmě vymáhat dá, pokud je syn již plnoletý, musí návrh na exekuci podat on.
Dobrý den, jak mám řešit alimenty pokud je bývalý manžel britský občan a pohybuje se někde ve Španělsku/neznámo kde/. Mám nárok dostávat alimenty od Británie? Kam se mohu obrátit ? Děkuji.(Gabina)
Foto
Obraťte se na úřad pro mezinárodně právní ochranu dítěte tam Vám poradí.
Dobrý den, jsem handicapovaný a v částečném důchodě a od loňského roku již 6měs v prac. neschopnosti. Můj důchod je 4500Kč. Po rozchodu s přítelkyní se kterou mám 9 letou dceru bydlím ve vlastním bytě 1+kk. Nájem platím 4000Kč, příspěvek na bydlení dostávám 1500Kč. Další jiný příjem nemám. Matka dítěte chce na dceru 3000Kč což respektuji a na dceru přispívat samozřejmě chci. Rodiče již nemám oba jsou po smrti. Na živobytí pro celý měsíc mi tak zbývá 2000Kč. Půjčovat a zadlužit se nechci, nemám na to a byla by to rychlá smrt... Od posudkového lékaře mám omezenou pracovní zátěž na max. 80hodin měsíčně. Mohl bych prodat byt, ale nemám kam jít. Na ulici skončit opravdu nechci. Otázkou je jak to nyní řešit, abych se nedostal do exekuce a kolik nyní vůbec přispívat ze 2000Kč na dceru, alespoň do doby než budu uschopněn a moct nějak pracovat? Děkuji za kladnou odpověď.(Roman)
Foto
Nejrozumnější by bylo, aby jste se obrátil na soud a ten určil výši výživného. A nedělat to psedodohodami, které Vás mohou přivést do velkých problémů.
Dobrý den, otec dětí (oba 16 let) neplatí výživné, dluží již skoro 250 tis. Neustále vymáhám alimenty soudně, ale nic se neděje, má exekuci na plat, ale nikde nepracuje. Co až budou děti plnoleté, ukončí studium, kdo pak bude vymáhat dlužné výživné? A to co dluží doteď od roku 2009, to propadne, nebo mám na to nárok? Děkuji (Andrea)
Foto
Až budou děti plnoleté, přejde vymáhání alimentů pouze na ně a to i těch, které jsou dlužné za dobu, kdy ještě plnoleté nebyly. Každá jednotlivá měsíční splátka výživného se promlčuje v samostatné 3leté lhůtě.
Dobrý den, můj ex přítel mi ustavičně neplatí alimenty jednou za 4.měsíce někdy za pět aby se neřeklo mám sním syna které mu je 7.let nemá o něho zájem semnou nekomunikuje soud proběhl 1.9.2013 má mě platit 2500,-splatnou vždy do 15.dne v měsíci rozešli jsme se 2011 a odpustila jsem mu u soudu dluh za dva roky zpětně od 2011- 2013 než jsem podala návrh k soudu .Ex dělá na živnost sádro karton plat má podle kšeftu majetek nemá je zadlužený trvalí pobit má na magistrátu a má další dítě dluží mě 25.500,-pro zatím poradí te mě mám na něho podat žalobu nebo exekuci na plat a účet nemá.Děkuji (Erika)
Foto
Podejte návrh na exekuci, ať se výživné nepromlčí. Pokud nebude platit 4 měsíce za sebou, okamžitě vždy podejte oznámení na policii.
Dobrý den, manželův syn studuje dálkově vysokou školu cca navštěvuje jí 2 měsíčně. Při tomto studiu chodí na černo na brigádu. Má nárok na alimenty? Děkuji za odpověď(Klubalová Lada)
Foto
Osobně se domnívám, že by jste se měl obrátit na soud, aby konstatoval, že vyživovací povinnost zanikla, neboť kombinované studium umožňuje, aby si našel odpovídající zaměstnání.
DOBRÝ DEN KDY MOHU POŽÁDAT O SPROŠTĚNÍ VYŽIVOVCÍ POVINNOSTI NA DÍTĚ V KOLIKA JEHO LETECH A ZA JAKÝCH OKOLNOSTÍ DĚKUJI LADISLAV KRÁTKÝ(LADISLAV KRÁTKÝ)
Foto
Otázka je velmi široká. Věková hranice neexistuje, požádat můžete tehdy, kdy nastanou okolnosti, které způsobují zánik vyživovací povinnosti. V takovém případě ale, vyživovací povinnost zaniká a není potřeba o to soud žádat, je však dobré žádat aby soud konstatoval, že tato situace nastala. Doporučuji Vám obrátit se na právníka v místě a pokud jste z Prahy nebo okolí navštívit PRÁVNÍ POHOVOST
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,když mi bývalý manžel pošle vždy jen část alimentů na děti např. 2000 místo 5000 kč je móžné,řešit situaci exekucí na jeho plat ? Děkuji za odpověd hezký den Hleváčová(Hlaváčová Alena)
Foto
Určitě, podejte návrh na exekuci.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na výživné. Otec syna zapíral do 3 let věku. Dala jsem to k soudu,a soudkyně dala do rozhodnutí že nic od narození nedluží mě a ani synovi. Toto rozhodnutí je už od roku 2011. Dostanu z něj ty peníze na syna nebo již vůbec? Děkuji(Marta)
Foto
Zapíráním asi myslíte, to že popíral, že je otcem dítěte. Pokud soud rozhodl, že otcem dítěte není, pak samozřejmě nemůžete dostat nic, ale z vašeho dotazu není zřejmé, zda to takto myslíte.
Dobry den, muj byvaly manzel nehradi vyzivne na dve deti jiz temer rok. V cervenci 2014 jsem podala jak Trestni oznameni za neplaceni vyzivneho, tak navrh na exekuci. Je OSVC. Nedeje se vubec nic. Slysim jen ve Vasem pripade neni nic noveho, pekny den. Jak se v tomto state mohu domoci prav svych deti, aby zily normalne a matka nemusela byt tak obrovskou zodpovednosti jedince frustrovana a stresovana, jak vyjde? Dekuji.(Lucie Dobrovolna)
Foto
Ve vašem případě bohužel nezbývá nic než trpělivost, neboť jste učinila vše co zákon umožňuje vůči otci. Můžete samozřejmě zvážit možnost podat návrh na stanovení vyživovací povinnosti prarodičů.
dobry den, chci se zeptat - mam narok na vyživné po rozvodu,když jsem invalidní duchodce?dekuji Dana(Dana Pavlis)
Foto
Pokud prokážete, že se nemůžete jinak živit a že je v silách bývalého manžela Vám platit výživné na rozvedenou manželku, pak samozřejmě ano. Obraťte se s návrhem na určení výživného pro rozvedenou manželku na soud.
dobrý den,je možmé alimenty promlčet?(dagmar)
Foto
Ano, samozřejmě, každá měsíční splátka se promlčuje v samostatné tříleté lhůtě.
Dobrý den,rád bych věděl, jestli když dítě dostuduje vysokou školu-musím nadále platit alimenty?Existuje nějaká věková hranice?Formulace v zákoně - že se musí být schopna sama živit platí?Co to znamená,konktétní výši příjmu nebo mít pracovní smlouvu?Co když bude mít brigádu jen na léto a potom?Budu opět platit alimenty?Nekomunikujeme spolu a nevím jak ověřit, jestli si "nevymyslí"třeba další nástavbu.děkuji za odpověď(Láďa 1)
Foto
Vaše vyživovací povinnost končí k datu, které škola uvede jako ukončení statutu studenta. Žádná věková hranice neexistuje.
dobrý den, chtěla jsem se zeptat , syn dělá poslední rok učiliště v květnu končí, exmanžel je povinen platit alimenty jen do května do složení závěrečné zkoušky nebo až do srpna konce školního roku -srpna, děkuji Jana(Janka)
Foto
Záleží na tom, kdy mu ze školy ukončí status studenta. K tomu dni, které tam bude uveden, vaše vyživovací povinnost zaniká.
Dobrý den, otec našich dětí, aby nemusel platit výživné, se naoko „hodil“ marod. Své příjmy několik let „píše“ na svého velmi starého otce, i když je to prokazatelné, soudkyni to nezajímá. Jakou mám šanci u soudu, když budu chtít výživné po otci otce našich dětí? „Dědu“ vnoučata nikdy nezajímala, jedná se o stejného podvodníka a zloděje, jako je jeho syn. Děkuji za odpověď. (Špalková)
Foto
Samozřejmě, je to jedna z možných cest, podejte proto návrh na určení vyživovací povinnost prarodičů, ale pozor návrh má směřovat vůči všem prarodičům.
Dobrý den,jak vyřešit stav s alimenty - dceři bude tento rok 18 let.V současné době platím k rukám matky.Jak zjistit,kam mám dceři platit od jejích 18 let.Hlavně se s dcerou ani s matkou nestýkám už nějakých 5 let.Nebo respecive mám podat návrh u soudu?Třeba jak mi radí právní zástupce za porušování dobrých mravů.Vůbec netuším jakou školu dcera absolovuje,zda si již nevydělává na brigádách či není v pracovním procesu.Děkuji M.L.(Marco Lombardi)
Foto
Ano, bylo by dobré podat žalobu na snížení výživného nebo na určení, že vaše vyživovací povinnost zanikla a soud potřebné údaje bude zjišťovat do doby než vaše dcera nabyde zletilosti, poté již bude řízení složitější.
Dobrý den. Otec mého syna má platit měsíčně 3000.tis a posílá nejvíce 1500 Kč ,jeho dluh už je 40tis ale na PČR mi bylo řečeno že něco posílá tak s tím nic dělat nemůžu. Je nějaká možnost na řešení dluhu ? Děkuji za odpovědˇ a hezký den. (Jandová)
Foto
Podejte návrh na exekuci.
Dobrý den, manžel platí výživné dceři z prvního manželství. Je jí 21 let, 20 let mu nebylo matkou umožněno ji vidět a stýkat se s ní. Peníze posílá na účet její matky. V současné době nevíme, zda dcera studuje nebo již pracuje. Lze toto zjistit soudně? Nebo přestat platit a počkat na reakci? Děkuji(Johana)
Foto
Oba postupy jsou možné, záleží na tom, jakou máte odvahu. Pokud přestane platit, hrozí, že na něj dcera může podat návrh na exekuci. Bylo by proto lepší, podat návrh na určení, že vyživovací povinnost manžela zanikla a soud zjistí, jestli tomu opravdu tak je nebo ne.
Hezký den pravidelně platím alimenty na syna 22 let + posílám mu na účet další peníze na studia syn před rokem přestal studovat občasně pracuje , přestal komunikova přerušil jakýkoliv kontakt , když se ho zeptám jak dál se školou neodpovídá - má syn nadále právo na výživné?(Milan Ostrava)
Foto
POdejte žalobu na určení, že vaše vyživovací povinnost zanikla.
Dobrý den.Kam mám jít nahlásit, že mi exmanžel neposílá alimenty, zároveň nevím kde je.(Steckerová)
Foto
Nahlásit to nikam nechoďte, podejte návrh na exekuci, exekutor ho bude hledat.
Dobrý den přítel mněl nastoupit do výkonu trestu místo toho utekl do Anglie nechal mne tu z 2 malejma děckama bez peněz dá se říct i bez bydlení bydlíme na ubytovně která patří k jeho bývalé práci takže čekám kdy nás vyhoděj chci poradit co mam dělat děkuji (Jindřiška)
Foto
Obraťte se na úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, s Anglií má ČR dohodu na jejímž základě je možné alimenty uplatňovat i v Anglii.
Dobrý den.Bývalý manžel je v insolvenci a výživné mi teda posílá jeho insolvenční správce.Mám dvě děti 13 a 19 ve vlastní péči.Syn letos maturuje a chce jít na vysokou školu.Chci zažádat o zvýšení výživného.Mám šanci,když je bývalý manžel zadlužený?Děkuji za odpověď.(Marcela)
Foto
Samozřejmě požádejte, otázka šance je druhá záležitost. Záleží na tom, jak se vyvíjí jeho příjmy.
Dobrý den.chci se zeptat,jak je to s promlčením alimentu.Otec mých dětí mi neplatí už 12let dluží mi částku 350tisíc a dělám co můžu, ale nedaří se ho najít. prý nežije v ČR.dětem je už 13a17 a mám strach,že až děti vystudují,tak se alimenty promlčí.a jinak mi bylo i řečeno, že pokud už je za to odsouzený, tak to nemusím každý 4měsíce hlásit, že až ho prý chytí, tak mu to vše spočítaj.je to pravda?děkuji za odpověď (Renáta)
Foto
Ano, každé 4 měsíce za sebou, které neobdržíte alimenty určitě oznamte PČR, alimenty se promlčují ve lhůtě tří let.
Dobrý den. Máme vnuka (4 roky), kterého si vzali na žádost matky otce dítěte (babičky) do péče rodiče otce dítěte (prarodiče dítěte). Naše dcera (matka dítěte) a otec dítěte jsou narkomani, nežijí spolu, nepracují, žijí ze sociálních dávek. Prarodiče, kteří mají dítě v péči žádali matku o výživné. Ta jim platí ze soc. dávek soudem určenou částku cca rok. Nyní chtějí po nás (prarodiče ze strany matky) střídavou péči, nebo alimenty. Mají na to nárok, když o dítě bojovali hned po porodu, matce nedali žádnou možnost výchovy, jsou dobře finančně zabezpečeni a my máme vnuka podle dohody min. každých 14 dnů na víkend? Děkuji za odpověď.(Jiří Vychodil)
Foto
Návrh samozřejmě podat mohou, domnívám se však, že soud bude pečlivě zkoumat, konkrétní situaci a asi jen těžko bude rozhodovat o povinnosti platit výživné z vaší strany, pokud jejich majetkové poměry jsou výrazně lepší než vaše.
Chtěla bych se zeptat na koho se mám obrátit a kdy když manžel platí alimenty tak, že jednou zaplatí a podruhé nezaplatí a jakou částku musí dlužit na alimentech abych to mohla někde nahlásit.Děkuji(Janča)
Foto
Pokud by neplatil 4 měísíce za sebou, můžete na něj podat trestní oznámení na pčr. Rozhodující tedy není výše alimentů, ale doba po kterou povinný soustavně neplatí.
Dobrý den, je možno vymáhat zpětně alimenty na manželovi, který má syna svěřeného od roku 2012, ale neprojevil od té doby rozsudku sebemenší zájem o syna? Alimenty byly vyměřeny mně a syna mám stále u sebe a starám se o něho. Děkuji(Anička Hasíková)
Foto
Alimenty nejsou nikdy stanovovány matce, ale dítěti. Dlužné výživné samozřejmě vymahat lze, ale soud bude zohledňovat jak se který z Vás podílíte na péči o dítě a zajišťuje jeho výchovu a výživu.
Dobrý den Mám 20 letého syna. V loni ukončil učební obor tesař. Koncem června nastoupil do zaměstnání, pak přestoupil a nakonec skončil na úřadě práce. V prosinci opět nastoupil na totéž učiliště na maturitní obor. Mám znova povinnost platit alimenty?(Emil frýdek)
Foto
Osobně se domnívám, že nemáte.
Dobrý den pane doktore, jsem otec OSVČ, který právě vysoudil střídavou péči a přiznal veškeré příjmy. Podle nich mi náleží platit výživné 3000,- Kč. Matka dítěte, také OSVČ, uvedla minimum s tím, že začíná podnikat a zisky bude mít až za dva roky. Výživné bylo stanoveno ve výši 600,- Kč. Má další vyživovací povinnost k dítěti z druhého vztahu, ten se rozpadl a pobírá výživné 3500,- Kč. Jak se stanoví výživné u OSVČ jenž přiznává minimální příjem? Děkuji za odpověď.(Josef Růžička)
Foto
Stanoví se podle jeho daňových přiznání a pokud by soud došel k závěru, že příjmy jsou účelově snížené může stanovit výživné tzv. fikcí příjmu.
Dobry den, chci se zeptat bude mi 25 a muj otec na me neplatil od mych asi 8 let, je moznost ho nejak napadnou a dozadovat se zpetneho vyplaceni? Dekuji(Jana24)
Foto
Ano, ale pouze tři roky zpětně. Ostatní nároky jsou promlčené. Můžete je sice uplatnit také, ale pokud otec namítne promlčení, peníze nedostanete.
platím výživné na zletilého syna, (ještě studuje),zjistil jsem, že žije sám v podnájmu se svou přítelkyní-je toto důkaz, že je schopen sám se uživit, když je schopen platit poplatky a živit přítelkyni? můžu toto použit u soudu pro snížení výživného (změnili se i jiné okolnosti v mé nové domácnosti)(velmus)
Foto
To záleží na tom, co z toho prokážete. V každém případě bez návrh na snížení výživného žádná změna nenastane.
Dobrý den, mám 19tiletého syna, jeho otec nám dluží přes 100 000 Kč na výživném. Prodal všechen svůj majetek, práci dělá na černo příležitostně a poslední 2 roky začal platil 300 Kč a myslí si, že na něj jinak nemohu. Má pravdu? Soudy se vlečou a nic se v podstatě nevyřeší, jen oddaluje. Měl podmínku, kterou nesplnil a stejně se mu nic nestalo. Jak je to možné? Děkuji za odpověď.(Božena Hajská)
Foto
Syn musí podat návrh na exekuci na dlužné výživné a opět trestní oznámení, pokud nebude výživné placeno 4 měsíce za sebou.
dobrý den, co máme dělat - 21-letý vnuk (který studuje vysokou školu) bydlí v naší domácnosti, takže vše financujeme, ale jeho otec tvrdí, že v současné době nemá peníze (práci shání sporadicky) a dluží na domluvených alimentech (2.500,-Kč) již za 7 měsíců a protože dluží téměř všude, nevíme jak ho donutit. Vnuk mu věří a nechce hrotit situaci. Matka platí bez problému. Děkujeme za odpověď.(dušan frank)
Foto
Je důležité podat návrh na exekuci, aby se výživné nepromlčelo. Návrh ale musí podat vnuk sám, neboť je již zletilý. To že má otec i jiné dluhy v daném případě nehraje roli, neboť alimenty mají přednost před všemi ostatními dluhy.
Dobrý den, dceři je 20 let, studuje vysokou školu a otec na ní nikdy neplatil výživné. Lze vymoci výživné i s nějakou zpětnou platností? Již dva roky se nestýkají a dcera s ním osobně nechce hovořit. Děkuji (Miluše)
Foto
Ano, dlužné výživné je možné vymoci za tři roky zpět, stačí podat návrh na exekuci.
Dobrý den Bývalý manžel mi již pět let neplatí výživné. Nemá bydliště,žádný majetek,žádný příjem. Rodiče,na které by případně padla povinnost,již nežijí. Co by jste poradil v této,pro mě naprosto bezvýchodné situaci? Děkuji za odpověď (Iva.cz)
Foto
V každém případě podejte exekuci ať se vám výživné nepromlčí, neboť již v současnosti máte výživné za dva roky promlčeno, pokud jste doposud exekuci nepodala.
Dobry den. Zajimalo by mne,komu mam posilat alimenty na 15 leteho syna,ktery byl sveren do pece otce.ten bohuzel zemrel a zakonnym zastupcem jsem jako matka ja.Syn vsak z duvodu stehovani atd se mnou nechce zit..o jeho peci si zazadala babicka.soud jeste nebyl stanoven...mam alimenty davat bokem a pozdeji vyplatit zpetne? A jak bude soud prihlizet k tomu,ze chci syna do sve pece a nechci ho sverit byvale tchyni..jskou vahu ma synuv nazor? Podotykam,ze jsem schopna se postarat a mam k tomu vsechny podminky:-( dekuji.(Simona)
Foto
Synův názor bude zásadní, neboť je již `15ti letý. Výživné v současné době, dávejte skutečně stranou, je to to nejrozumnější co můžete dělat do doby než rozhodne soud. Bylo by dobré platit peníze do depozita u notáře.
Dobrý den, s bývalou přítelkyní máme na sociálce podepsanou dohodu o střídavé péči. Ale přítelkyně začala dělat problémy, stylem, nebudou peníze nebude střídavá péče. Rád bych věděl jestli máme šanci u soudu se získáním střídavé péče, a chtěl bych mít potvrzeno kolik budu na malou doplácet. Žiji s přítelkyní a nedávno se nám narodilo dítě. Má to vliv na výši výživného pro dcerku. Protože, alimenty, které jsem platil, se k mojí dcerce vůbec nedostali. Děkuji(Honza)
Foto
Samozřejmě, že další dítě má vliv na vyživovací povinnost, kterou jste měl doposud určenou. Jestliže Vám matka dcery brání ve styku, mohlo by to být důvodem, že by soud svěřil dítě do vaší péče. Doporučuji obrátit se na soud se žádostí o snížení výživného a tam vše uvést.
Dobrý den. Možná už nestihnete na muj dotaz odpovedet ale rada bych se zeptala..... otec neplatí na patnáctiletou dceru. Jednou za ctyri mesice posle tisic kc. Exekuce trva uz deset let, dluzi trista tisic. Policie je laxni, podle nich nezijeme v nouzi ( zijeme v zahraničí, berou v uvahu prijmy nikoliv vsak vydaje a berou nas za bohate ). Neuznavaji ani vyhruzne sms od otce typu 'jestli me nastvete necham si vyzivne zrusit' atp. Co mohu delat? Dekuji(Milena)
Foto
V zásadě nic, musíte být trpělivá, případně změnit exekutora, pokud ten Váš není úspěšný.
Chtěla jsem se zeptat z jiného soudku jaké má pravo biologicky otec na dítě,když není uveden v RL?pritel mi říká ze mi vezme malou a mě zničí.Děkuji za odpověď(marika)
Foto
Záleží, jestli v rodném listě je určen jiný muž jako otec, to však z vašeho dotazu nevyplývá. Zrovna tak z vašeho dotazu nevyplývá, jak staré dítě, podle čehož by se dalo usoudit, jestli ještě má možnost uplatnit žalobu na určení otcovství.
Byvaly manzel opakovane neplati vyzivne,podavam trestni oznameni,probehne soud,dostane podminku,pak projevi ucinou litost a neco posle.Nema majetek,soudy protahuje a stale se to opakuje.Co s tim a kdy mohou zaplatit jeho rodice a jak toho dosahnout? Dekuji a preji hezky den :-)(alexx)
Foto
Pokud jde o manžela, nezbývá než vytvrtat o opakovaně podávat trestní oznámení, než soudu dojde trpělivost. Pokud jde o prarodiče musíte vůči nim podat žalobu na stanovení vyživovací povinnosti, ale pozor vůči všem prarodičům, nikoli pouze manželovým.
Dobrý den. Otec dětí dluží na výživném přes 100 000, v posledních měsících žije ilegálně v USA. Policie mi sdělila, že trestní oznámení na výživné asi odloží, když jim otec nechce sdělit adresu pobytu, jen jim emailem sdělil, že peníze nemá... Proč nemůže jít takový případ k soudu, aby byl neplatič odsouzen v nepřítomnosti? Není to dobrá rada pro neplatiče, schovat se v zahraničí? Nemám žádné prostředky, při jednání s Úřadem pro mezinárodně právní ochranu dětí zase potřebuji znát adresu otce, tu on ale nesdělí. Mám nějaké šance? Děkuji za odpověď.(Radka)
Foto
Vaše situace je složitá, jako u všech dlužníků, kteří se nacházejí v zahraničí. Soud proti nepřítomnému samozřejmě vést lze, bylo by dobré, kdyby jste se poradila s advokátem v místě vašeho bydliště.
Dobrý den, syn podniká a zároveň studuje VŠ. Má nárok na výživné od otce? Děkuji.(Aneta)
Foto
To záleží na tom, jaký má příjem z podnikání. Pokud by však studoval v kombinovaném studiu, dá se očekávat, že mu soud výživné neurčí.
Dobry den.bývalý manžel odklonil svůj majetek svým rodičům,aby mu klesly příjmy z pronájmu nemovitosti.nyní u soudu apeluje,ze mu klesly příjmy a z toho důvodu žádá o snizeni alimentu!!je možné,aby na to soud přistoupil??děkuji (Blanka)
Foto
To záleží na tom, na kolik prokážete, že se příjmů v zájmu zbavil účelově, jak tvrdíte. Pokud to prokážete, soud jistě výživné nesníží.
Můj bývalý muž emigroval do Kanady - provincie Ontario. Rozvedeni jsme byli na dálku.Máme spolu 2 děti dnes už jsou oba dospělí. I když mně český soud určil alimenty na děti, exmanžel nikdy nezaplatil ani korunu. A na jakémsi českém úřadu mi bylo řečeno ,že mám smůlu, že zrovna s Kanadou- Ontariem nemáme žádnou bilaterální dohodu, co se týče alimentů na dítě.Exmanžel utekl v září 1989 a dětem bylo tehdá 5 a 11 let. Zanechal tady i dluhy na našem společně postaveném domě, jež jsem potom platila sama. Dá se z exmanžela, kterému je ted 64 let a stále bydlí v Kanadě a má kanadské občanství něco vymoci nebo je vše dávno promlčené? Díky za odpověď. Drahomíra Zavadilová email: d_zavadilova@email.cz (d_zavadilova@email.cz)
Foto
Domnívám se podle vaší otázky, že těžiště problému není ani tak v tom, zda máte naději něco získat s ohledem na dohodu mezi ČR a Kanadou, ale v tom, že nároky budou promlčeny.
Dobrý den.Vážený pane doktore,je pravda, že když student střední školy s maturitou přeruší studium ve třetím ročníku po dohodě se školou a nastoupí na úřad práce od února do srpna a od září opět nastoupí do školy na řádné denní studium téže školy a oboru do stejného ročníku,tak že nemá už nárok na výživné neboli alimenty od rodičů?Děkuji za zodpovězení otázky.(Miluška)
Foto
Na tuto otázku nelze odpovědět paušálně, záleží na konkrétní situaci proč došlo k přerušení studia.
Dobrý den, Bývalí manžel mi neplatí výživné už 2,5 roku dluží mi cca 50tis.Manžel nepracuje, nemá řidičák ani majetek v podstatě bezdomovec. Za první rok a půl neplacení dostal u soudu 6měs. nepodmíněně s 2letou podmínkou. Poté párkrát zaplatil, ale opět neplatí podala jsem na něj znovu trest.oznam. zatím výsledek nevím. Nemám žádnou možnost jak z něj výživné vymoci. Kdy musí neplatícího rodiče zastoupit babička s dědou? A je možné dluh na alimentech promlčet? Děkuji moc za Odpověď ( (Kuličová)
Foto
Dluh se promlčí za tři roky, doporučujeme proto podat návrh na exekuci ohledně dlužného výživného. Alimentační povinnost prarodičů můžete získat tak, že podáte návrh směřující proti prarodičům a soud určí zda mají povinnost a v jaké výši, případné výživné platit. Návrh se podává vůči všem žijícím prarodičům, tedy z jeho i z vaší strany.
Dobrý den,jestliže dítě dovší 18 let,výživné dostává dítě(Petr g)
Foto
Ano, výživné od okamžiku dovršení 18 let již dostává dítě. Rodič který do té doby byl jeho zákonným zástupcem přestává být jeho zákonným zástupcem a již nemá na další vývoj vztahu tzn. například podání exekuce, žádný vliv.
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz. Můj otec na mne platí výživné, jsem posluchačka VŠ, studuji již 5. rok. Letos v únoru otec podal žalobu a žádá soud, aby výživné na mne zrušil zpětně k datu v roce 2012. Já však myslím, že to zpětně nejde, pouze k únorovému datu 2015, když podal žalobu. Právu nerozumím, studuji techniku, denní studium jsem nepřerušila. Kdo z nás má pravdu? Děkuji, Dominika K.(Dominika K.)
Foto
Zpětně to u zletilé samozřejmě lze, avšak domnívám se podle toho co píšete, že zde prostě není důvod k tomu, aby soud určil, že vyživovací povinnost vašeho otce zanikla. Myslím, že se nemusíte obávat, že by se něco takové stalo a otec Vám bude výživné platit dokud řádně neukončíte svá vysokoškolská studia.
Dobrý den.Jak často je matka povinná informovat o prospěchu a docházce ditěte do školy?Ex manžel platil alimenty složenkou nyní chce platit přes ůčet.Musím mu dát číslo ůčtu?Může mě nějak donutit?Děkují.(Rituška)
Foto
Ano číslo účtu by jste dát měla, neboť by jinak překážka plnění byla na Vaší straně, na druhou stranu pokud mu číslo účtu nedáte a zdůvodníte racionálně proč tomu tak je (třeba účet nemáte), pak samozřejmě musí dál platit jinou formou. Pokud jde o povinnost informování, zákon žádnou lhůtu a četnost nestanovuje. Jeho požadavek nesmí být šikanózní.
Je nejak urcena vyse vyzivneho na dite napr. podle vyse platu otce (napr.procento z platu)?Zohlednuje se pri stanoveni vyzivneho i muj plat?Dekuji.(Gabriela)
Foto
Při stanovení výživného se posuzuje majetková situace obou rodičů. Existují sice určité tabulky, které však slouží pouze jako vodítko, ve kterých je určeno, kolik by zhruba procentem z platu mělo být placeno výživné s ohledem na věk dítěte (dostupné na internetu), ale konečné slovo má stejně soud, který v konkrétním případě rozhoduje.
Plnoleté dceři dluží otec na alimentech za 2 měsíce,letos v červenci to budou 3 roky,jednak se ptám,zda to bude poté promlčeno.Dcera k soudu nechce,jednak se psychicky léčí,jednak se nechce potkat s otcem,má se setkáním s nim trauma,protože nepracuje tak nemá peníze na právníka.Jak může dostat dlužné alimenty,na mail či dopis nereaguje -neposlal peníze.Jitka(Jitka)
Foto
Ano, poté co uplynou tři roky se nárok opravdu promlčí, nezbývá tedy než podat návrh na exekuci. Návrh se podává písemně a není nutné, aby se přitom dcera s otcem setkávala, ale zajistí si tím, že nárok bude trvat.
Dobrý den, dcera je dospělá a studuje, její otec od věku 18ti let dcery odmítá platit. Je živnostník, trestní oznámení podáno, bohužel tvrdí, že nemá peníze. Je nějaké řešení?(Alena)
Foto
Je třeba zkontrolovat práci exekutora na kolik se opravdu snaží zjistit majetek povinného, rozhodně exekuce neskončí tím, že dlužník řekne, že nemá peníze. Naléhejte na exekutora, ať Vám podá podrobnou zprávu, co vše a kdy naposledy učinil.
Máme 5,5 letého vnuka, matka se o něj nezajímá od jeho necelých třech let. Nepracuje, peníze nemá. Dokonce vím, že porodila další dítě, které dala k adopci Její rodina též nemá zájem. Má vůbec cenu po takové osobě něco žádat?(alena)
Foto
Máte pravdu, spíš Vás to více zatíží, ale na druhou stranu nejedná se o nárok Váš, ale nárok dítěte a proto by z principu bylo dobré, aby alespoň existoval rozsudek a tím povinnost platit, třeba v budoucnu se situace změní a pak je přeci dobré získat alespoň každou korunu, kterou lze.
Dobrý den,můj ex mi dluží na výživném přes 60 000,má mi posílat 2000,jednou za dva až tři měsíce mi pošle 500 abych na něj nemohla podat trestní oznámení,exekuce na majetek dopadla bezvýsledně,žádnej nemá,exekuce na plat není možná,pracuje jen příležitostně na černo.Nejsem si jistá jestli po jeho matce můžu vymáhat výživné když je v osobním bankrotu a jeho otec je neznámo kde.Moji rodiče už nežijí.Co dál dělat v takové situaci ? Děkuji.(Soňa.)
Foto
Ano, rozhodně Vám doporučuji podat návrh na určení výživného proti jeho matce. Zároveň zvažte podání návrhu na exekuci s možností pozastavení řidičského průkazu manžela (pokud ho má, obvykle to pomůže).
Dobrý den, ráda bych se zeptala jakou mám šanci na zvýšení alimentů když se můj bývalý manžel domluvil se zaměstnavatelem a nechal si napsat minimální mzdu. Děkuji(Hanka)
Foto
Doporučuji uvést toto na sociální a zdravotní pojišťovně případně úřadu práce, aby zahájili kontrolu u zaměstnavatele.
Co může udělat matka dvou malých dětí, kterou soud již dva roky pro obstrukce manžela nerozvedl, stanovil sice výživné na děti i na nerozvedenou manželku, ale manžel neplatí nebo jen málo, cožnepokrývá ani nejnutnější náklady na děti, na manželku na rodičovské neplatí nic. Bylo prokázané napadení manželem bez možnosti odvolání, jeho malý zájem o rodinu, avšak soudní jednání se táhnou, majetek nemůže být prý rozdělen a matka má podezření, že manžel vytváří účelové dluhy, ona si musí též půjčovat. Manžel vydělával nadstandartně, ale po rozhodnutí soudu o alimentech se nechal vést na Úřadě práce jako nezaměstnaný, aby nemusel platit nebo jen minimálně s cílem se mstít. Hlídá si termín, aby vždy před 4. měsícem aspoň minimálně něco zaplatil, což však matka dvou dětí nemůže finančně zvládnout. Příspěvek na bydlení asi 1000Kč je též zcela nedostatečný. Podala návrh na exekuci na manžela, ale stále nic se neděje, na advokáta nemají již peníze ani rodiče - důchodci. Ztrácí víru ve spravedlnost, neví co dále dělat(Miloslav Košek)
Foto
Nezbývá než vytrvat v soudních řízeních. Pokud si nemůže dovolit advokáta nechť se obrátí na advokátní komoru se žádostí o poskytnutí bezplatné právní pomoci na www.cak.cz.
Dobry den,jak se domoci vyzivneho kdyz otec neplati,exekuce bezi jenze schvalne je nemocensky cca 9mesicu a urcite se bude snazit uhrat na invalidni duchod.adresu ma na obecnim urade,presto bydli v dome manzelky ktera ma trvaly pobyt take na jine adrese.ohani se,ze ma novou rodinu se dvema detma a odmita platit.rozsudek od soudu je mi bohuzel na nic,nerespektuje vysi vyzivneho.dekuji(adinka)
Foto
Výživné se domůžete asi složitě, ale v každém případě pokud neplatí 4 měsíce podejte trestní oznámení.