Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Berdych požádal o podmíněné propuštění na svobodu!

David Berdych jako poslední člen tzv. Berdychova gangu stále sedí. Nyní podal návrh své na podmínečné propuštění.
David Berdych jako poslední člen tzv. Berdychova gangu stále sedí. Nyní podal návrh své na podmínečné propuštění.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
10. června 2014
11:56

David Berdych si podal žádost o podmíněné propuštění z vězení. Z takzvaného Berdychova gangu již zůstal za mřížemi pouze on, z patnáctiletého trestu za loupeže, únosy a vydírání si odpykal dvě třetiny. O žádosti bude v řádu jednoho až dvou měsíců rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6.

Berdychůch advokát Jaroslav Ortman uvedl jako jeden z hlavních důvodů Berdychovu nápravu a vzorné chování. "Pan Berdych vstoupil do poslední třetiny výkonu trestu, a proto jsme podali návrh na podmíněné propuštění. Z věznice s ostrahou jej přesunuli do mírnějšího typu s dozorem, jeho resocializace je jednoznačná a chování vzorné," shrnul právník.

Soud si nyní musí vyžádat stanovisko ruzyňské věznice, kde Berdych v současné době pobývá. Potom nařídí veřejné zasedání k projednání žádosti.

Ortman doplnil, že jeho klient má na svobodě zajištěné bydlení i zaměstnání. Ohledně typu práce ale advokát zatím nechtěl být konkrétnější s tím, že tyto argumenty zazní až u soudu.

Cvičil a učil se angličtinu

Do mírnějšího typu věznice se Berdych dostal na základě své žádosti v prosinci 2011. Tehdy u soudu uvedl, že svůj trest přijal a vyrovnal se s ním. Poukazoval na to, že ve věznici s dozorem bude mít více příležitostí, jak na sobě pracovat. Chtěl také dokázat příbuzným, že je schopný se polepšit. Podle dřívějších zpráv z věznice Berdych ve volném čase cvičil a zdokonaloval se v angličtině.

O podmíněné propuštění z výkonu trestu loni úspěšně požádal i Berdychův komplic Tomáš Půta. Ve vězení si odpykal zhruba osm let z desetiletého trestu, soud mu poté stanovil čtyřletou zkušební dobu. Musí se tak pravidelně hlásit pracovníkovi Probační a mediační služby a dokládat mu, že žije řádným životem a jaké má příjmy.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na loupežná přepadení, vydírání i únosy, často se přestrojovali za policisty.

Organizovaná skupina desítek lidí si svou trestnou činností údajně přišla na více než sto milionů korun. První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, z toho několik bývalých policistů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání