Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pospíšil: Vězeňské vzpoury nepřipravoval Berdychův gang

Pospíšil v úterý prohlásil, že za plánovanou vzpourou v českých věznicích Berdychův gang nestál
Pospíšil v úterý prohlásil, že za plánovanou vzpourou v českých věznicích Berdychův gang nestál  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
18. října 2011
15:20

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dnes popřel, že by za přípravou rozsáhlé vzpoury ve věznicích stáli členové Berdychova gangu. Kolik lidí se na přípravě nepokojů podílelo a ve kterých věznicích se měly odehrát, však Pospíšil neodhalil.

"Mediální spekulace, že by se na přípravě nepokojů ve věznicích podílel takzvaný Berdychův gang, se nezakládá na pravdě. Stejně tak mohu vyvrátit spekulace, že se na rozkrytí celé věci podílela Bezpečnostní informační služba," uvedl dnes Pospíšil.

Upřesnil také, že kromě Pankráce se měly nepokoje rozpoutat ještě v několika dalších věznicích, o která zařízení mělo jít, však sdělit odmítl kvůli probíhajícímu vyšetřování.

Chtěli ovládnout celou věznici

Vzpoura měla v pankrácké věznici vypuknout začátkem října. Skupina chtěla ovládnout budovu za čtyři minuty. Plánovali útok na velín vězení, aby se informace o vzpouře nedostaly ven, a také na zbrojnici. Tam chtěli získat zbraně dozorců – pistole, brokovnice i samopaly.

"Při razii byly zajištěny například předměty, které si někteří vězni vyrobili nebo připravovali na pracovištích, a tyto předměty by podle mého názoru, ale hlavně názoru expertů, jednoznačně měly sloužit k násilí nebo k, řekněme, donucování příslušníků vězeňské služby k něčemu, co by příslušníci nikdy nedělali. Nechci říci přímo, že šlo o zbraně, nicméně šlo o nástroje, které by takto mohly být užity," uvedl Pospíšil v pořadu Události, komentáře.

rudyptak48 ( 18. října 2011 16:30 )

Jenom, aby to zas nesvedli na Kajínka.

Zobrazit celou diskusi