Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vzpoura v českých věznicích! Organizoval to Berdychův gang?

Může za vzpouru ve věznicích Berdych?
Může za vzpouru ve věznicích Berdych?  (Autor: ČTK, Foto Blesk)
Autor: mivrk, INT, Jan Vávra - 
17. října 2011
19:21

V několika českých věznicích se chystala největší vzpoura a útěk vězňů v novodobé historii Česka. Za přípravami údajně stál Berdychův gang. Vězeňská služba vzpouru překazila. V pražské pankrácké věznici, kde se část nepokojů chystala, našla desítky zbraní - bodných, sečných a dokonce i palných.

Odhalení připravované vzpoury potvrdil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Ano, měl jsem informace od svých podřízených. Dostal jsem je počátkem minulého týdne,“ řekl televizi Prima Pospíšil.

Vzpoura měla v pankrácké věznici vypuknout začátkem října. Skupina chtěla ovládnout budovu za čtyři minuty. Plánovali útok na velín vězení, aby se informace o vzpouře nedostaly ven, a také na zbrojnici. Tam chtěli získat zbraně dozorců – pistole, brokovnice i samopaly.

„Nepokoje byly zachyceny v počátku přípravy. Našly se jen zbraně, které si vězni vyrobili ve věznici. Nedostaly se tam zvenčí,“ dodal ministr spravedlnosti. Podle televize stojí za vzpourou Berdychův gang. „Tuto informaci nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit,“ řekla Primě mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Co je to Berdychův gang?

Berdychův gang byla organizovaná zločinecká skupina kolem Davida Berdycha. Proslula hlavně napojením na elitní detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Gang se zhruba od poloviny 90. let minulého století do roku 2004 zaměřoval na velká loupežná přepadení, vydírání i vraždy.

Policie, zejména díky detektivům Tomáši Gregorovi a Heleně Kahnové, nakonec skupinu rozprášila. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, a to z loupeží, krádeží, podílnictví, porušování domovní svobody, zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání.

V Berdychově gangu figurovalo kolem 80 lidí, soudy si vyžádaly kolem 200 svědků.
V říjnu 2006 byl Berdych odsouzen k 9 letům a 9 dnům vězení, celkem si však má odsedět 15 let (dříve odsouzen za únosy k 7 letům vězení, z toho měl již v té době rok za sebou).

odol ( 18. října 2011 04:47 )

Tento názor sa mi zdá z hľadiska príčin veľmi pravdepodobný. Pracoval,/slúžil/ na riaditeľstve slovenských väzníc,keď došlo k vzbure v Leopoldove.Tá sa len vďaka ráznemu zásahu vtedajšej ,,antigangovej,, jednotky s Prahy skončila s dvomi obeťami u muklov.Predchádzalo tejto udalosti zopár ,,divných,, udalostí.Verbálne napádanie príslušníkov,odmietanie činnosti odsúdených v zmysle denného ústavného poriadku ale hlavne nekonanie a nereagovanie nadriadených.Všetko sa bagatelizovalo,každý funkcionár chcel vyzerať ako demokrat a bál sa o svoje miesto aby ho neobvinli,že je proti demokratickým zmenám v tomto rezorte a v konkrétnom ústave.Na tú smolu,bol aj minister Košco na nejakej služobnej žranici v USA a všetci rechtálni skyalpinisti boli priposratí rozhodnúť o veci.Mukli to vycítili alebo im niekto dával informácie,boli čoraz drzejší,na streche si postavili stan a okrem iných požiadaviek chceli aby tam v krátkej chvíli nakmitol Venca a dal im ďalšiu amnestiu,lebo bude zle....vtedy si aj riťolízači uvedomili vážnosť situácie,vyhlásili všetkým príslušníkom poplach,každý útvar na Slovensku, musel poslať posily pre obklúčenie objektu,dorazila tam armáda.Po krátkom vyjednávaní,ktoré bolo neúspešné nariadil vtedajší minister vnútra Vladimír Šablóci/Mečár/ zahájiť akciu na elimináciu vzbury.Do Leopoldova dorazili vtedy ,,pražáci,, ktorí zahájili útok proti zabarikádovaným muklom a za 20 minút bolo o probléme-všetci sme len čumeli nad ich taktikou a prácou.Tí potom ako po skončení obyčajnej pracovnej smeny sadli do vrtulníkov,hodili smer Praha a určite za dve hodiny už sedeli niekde na dobrom,chladenom pivečku a hodnotili deň a a výlet na Slovensko...tí urobili zásadný obrat v postoji štátu voči vtedajším lumpom,ktorí pochopili,že zašli ďaleko.Na celej akci sa mi páčilo ako jeden mukel chcel mačetou rozťať takého malého majora,ten mu povedal aby sa vzdal,ten útočil ďalej a za za dve senundy zo zlomenou paprčou prosil ohrozovaného o kľud a že už bude dobrý... J.Fučík:Lidé bde

vlaku ( 18. října 2011 04:17 )

Tady to už začíná. Na svobodě se lidé bojí stávkovat proti zbídačování národa, svojí nechvalnou vládou. Tak to musí někdo začít. Policajtům ubrali a chtějí ubrat na mzdách, rapídné několika procentní zdražování, to vše vede k nepokojům. A tady možno rychle demonstrovat vládě, co může nastat, když policajti budou pracovat za méně peněz taktéž "méně". Kdo bude nakonec Nepohodovy ministry bránit. Policajti přecházejí na druhou stranu barikády, kde si brigádně přivydělávají a dorovnávají své rodinné fin. rozpočty. Ti nahoře rozkrádají, jen to praští. \\\sem tam se objevví jakže šetření nějaké korupční aféry, nakonec vše potichu vyšumí. Potřebují odvrátit pozornost od zásadních změn cenové a sociální politiky a jen tak, jakoby nic, sdělí, že bude voda, el.energie, plyn atd, dražší. A zloději stále hlasitěji křičí, chyťte zloděje.Jediné co zbývá, je nová revoluce a navrácení rozkradených majetků státu těmi, co neprokáží legální nabytí. Zatím to rozkrádání platí obyčjní lidé, kteří se propadají stále do větší bídy, na okraj společnosti.

sosacek ( 17. října 2011 20:58 )

Jenom se divím, že za to nemůžou komunisti - je to celé nějaké divné..

jirkaplacek ( 17. října 2011 20:47 )

Jsou dvě možnosti: buď se nějaký bachař bojí o místo a nebo je to nátlak na zvýšení rozpočtu. Třetí varianta? Ano, to je ta O Karkulce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání