Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bratr lihového bosse Březiny jde na svobodu: Rodina zaplatila kauci 15 milionů!

Bratr údajného šéfa takzvané lihové mafie Tomáš Březina byl po půldruhém roce propuštěn z vazby.
Bratr údajného šéfa takzvané lihové mafie Tomáš Březina byl po půldruhém roce propuštěn z vazby.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
28. května 2014
10:02

Rok a půl strávil ve vazbě. Teď bratr údajného šéfa lihové mafie Tomáš Březina zaplatí za pobyt na svobodě astronomickou částku. Soud dnes přijal kauci 15 milionů korun, kterou za něj složila jeho rodina. Výše peněžité záruky je na tuzemské poměry vysoká. Soud Tomáši Březinovi zároveň zakázal vycestovat z republiky.

Březina byl z vazby propuštěn především kvůli tomu, že v trestním řízení spolupracuje. Proti jeho propuštění neměl námitek ani žalobce. "Senát rozhodl tak, že přijal kauci ve výši 15 milionů korun a rozhodl o propuštění obžalovaného Tomáše Březiny z vazby na svobodu. Zároveň mu uložil zákaz vycestování," řekl dnes soudce Eduard Ondrášek.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, musí být nejprve doručeno stranám. Žalobce Miroslav Stoklásek však již dříve uvedl, že proti jeho propuštění z vazby nemá námitek. Podle něj jsou vazební důvody oslabeny. Jedním z důvodů je to, že v trestním řízení s takzvanou lihovou mafií spolupracuje. Fakticky by Březina měl vyjít z bran olomoucké vazební věznice za pár dní.

Tomáš Březina, jeden z nejbližších spolupracovníků svého bratra Radka Březiny, byl ve vazbě kvůli obavě z útěku. Jeho rodina minulé pondělí nabídla kauci sedm milionů korun. Podle soudce však tato záruka nebyla dostatečná a navrhl jako přijatelnou peněžitou záruku 15 milionů korun.

Ve vazbě je Tomáš Březina společně se svým bratrem Radkem kvůli kauze ukrytých barelů nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik na nelegálním lihu byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Soud kauzu odročil na 7. až 11. července. Březinovi jsou stíháni i v souvisejícím trestním řízení, ve kterém je obviněno kvůli obchodování s nezdaněným lihem celkem 15 lidí. Podle žalobců lihová mafie na nezdaněném lihu mohla ošidit stát nejméně o tři miliardy korun.

 

 

vildasin ( 28. května 2014 10:55 )

Kdyby jim zabavili majetek, tak je v háji.....spolupracuje a dá z nakradeného a je venku? V tomto státě se není čemu divit!

mirkazam ( 28. května 2014 10:54 )

Když si na chlastu vyrejžovali miliardy, tak 15 mega je pro ně kapesné...

sores ( 28. května 2014 10:20 )

Zářný příklad jak chlast vynáší obrovské prachy. 15 mega kdo si to může dovolit za kauci!? Jedině podvodníci a zloději kteří v tom umí chodit. Poctiví zaměstnanec za 8 hod. práce ve fabrice bude a zůstane nadosmrti přežívajícím žebrákem.

sores ( 28. května 2014 10:20 )

Zářný příklad jak chlast vynáší obrovské prachy. 15 mega kdo si to může dovolit za kauci!? Jedině podvodníci a zloději kteří v tom umí chodit. Poctiví zaměstnanec za 8 hod. práce ve fabrice bude a zůstane nadosmrti přežívajícím žebrákem.

jsemtady ( 28. května 2014 10:19 )

To se ani nikdo u soudu nepozastavil nad tím, odkud těch 15 mega pochází. Asi každá rodina v Česku má doma pár desítek mega pro strýčka příhodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání