Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vykonavatel exekuce vydíral Lucii kvůli dluhům jejího otce. Dostal 5 let!

Vykonavatel exekuce se vydal do domu Lucie Š., kde mladou matku údajně vydíral
Vykonavatel exekuce se vydal do domu Lucie Š., kde mladou matku údajně vydíral  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: ČTK, simao - 
12. března 2014
19:18

Na pět let do vězení má jít Marek Ř., dnes již bývalý vykonavatel exekuce, od kterého však dala Exekutorská komora ruce pryč. Podle obžaloby totiž vydíral Lucii Š. kvůli dluhům jejího otce, který však s dvojnásobnou matkou ve společné domácnosti nežil.

Podle spisu měl muž 6. prosince 2011 zazvonit u domu mladé ženy z Plzně a pohrozil jí vystěhováním domu, pokud nezaplatí za otce dluh 300 tisíc korun. Nebral přitom ohled ani na dvě její tehdy šestiměsíční děti, z nichž jedno bylo onkologicky nemocné. Vyděšená žena obžalovanému zaplatila 100 tisíc, aby uchránila svůj majetek, a to i přesto, že jejímu otci v domě nic nepatřilo a ani se tam nezdržoval.

Bušili mi ráno na okno...

U soudu Lucie Š. vypověděla, že ji vzbudilo bušení na okna a zvonek, bylo po 06:00. Několik venku stojících mužů žádalo o vstup, jeden se představil jako vykonavatel soudního exekutora. "Říkal, že když je dovnitř nepustím, zavolá zámečníka a do domu se dostane násilím," uvedla. Dotyčné požádala, aby se kvůli vážné nemoci syna zuli, infekce by ho mohla ohrozit. "Bylo jim to fuk, řekli, že přece nebudou stěhovat v ponožkách," dodala.

Marek Ř. ženě sdělil, že její otec má dluh a zda za něj peníze zaplatí. "To jsem odmítla a on v reakci na to prohlásil, že mu tedy nezbude nic jiného než z domu odvézt všechen movitý majetek a zavolat sociálku na děti," dodala. Žena přitom měla doklady, že si zařízení domu pořídila za své peníze. Sehnala tedy prozatím 100 tisíc korun. Marek Ř. u soudu nátlak popíral. "Do ničeho jsem ji nenutil. Z mého pohledu jsem nijak nepochybil," uvedl.

Marek Ř. však už exekutorským vykonavatelem není. Exekutorský úřad Plzeň-jih s ním k 30. červnu 2012 ukončil pracovněprávní vztah. Byl přitom zaměstnaný u plzeňské exekutorky Martiny Tetzeliové, které v květnu 2013 uložil kárný senát Nejvyššího správního soudu pokutu dva miliony korun. Důvodem bylo to, že neřídila a nekontrolovala zaměstnance a tolerovala jim nepřípustné postupy, mj. psychický nátlak na blízké dlužníků. Tetzeliová na funkci rezignovala.

Soud: Znevážil povolání exekutora

O vině Marka Ř. dnes rozhodl soud v Plzni. "Jeho jednání považujeme za jednoznačně mimořádně škodlivé, znevážil i výkon povolání exekutora, exekuční činnost jako takovou, podrývá autoritu státu," uvedl soudce. Podle něj exekuce probíhala nezákonně. Za vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby při výkonu exekuce hrozilo Markovi Ř. až 8 let vězení. Nakonec dostal trest pouze za vydírání, současně musí Lucii Š. zaplatit 100 tisíc. Marek Ř. se proti verdiktu odvolal.

Soud při rozhodování vycházel z klíčového videozáznamu, který na místě pořídil Marek Ř.. On a jeho muži, tedy tým čtyř asistentů, se v domě zdržovali přes čtyři hodiny. Podle soudu měl povinnost ověřit doklady o vlastnictví k věcem v domě, což neučinil. Stejně tak se ani nesnažil zjistit majitele vozu, s nímž k domu přijel otec ženy, rovnou na vůz nechal nasadit botičku. Podle soudu vytvářel na ženu nátlak i v souvislosti s výroky o dětech, opakoval, že je tam nenechá a podobně.

Souzen podle nového zákoníku

Trest dnes uložený je souhrnným trestem, tedy promítly se do něj i další protiprávní skutky spáchané Markem Ř. v minulosti. Loni v září mu totiž stejný soud za obdobnou věc uložil tříletý trest s podmínkou na 56 měsíců, zákaz řízení a zákaz činnosti. V minulosti se muž dopustil ale také třeba zpronevěry. Za zneužití pravomoci úřední osoby ho dnes senát nepotrestal, neboť vykonavatel exekuce není uveden jako úřední osoba v novém trestním zákoníku, tedy na rozdíl od exekutora. Soudce v tomto případě upozornil na to, že "zákonodárce toto nedomyslel".

maxovskej ( 13. března 2014 06:55 )

Exekuce bych zakázal je to svinstvo vůbec když kvůli 19 korunám dluhu o kterém dotyčná nevěděla byla okradena o 20 000 Kč to je fakt hustý.V socialismu bylo lidskosti přece jenom více.Prachy Prachy Prachy a potom někde na konci snad člověk.

308win ( 12. března 2014 22:00 )

Flastr sto táců je pro něj výsměch měl dostat minimálně 2.mega flastr a deset let do lomu těžit kamen cesty sou děravý tak by byl aspon užitečný do.bytek

podlesni ( 12. března 2014 21:11 )

Jistě, zaplať, ale i ti, co půjčují by měli vědět komu a kdy, mají prostředky si zjistit finanční situaci toho kterého žadatele o půjčku. Né cpát peníze horem dolem a pak zabírat majetky. Taky by se mělo jasně říci, co je a není zabavitelné. Dnes je např počítač již naprosto nezbytná součást běžného vybavení domácnosti!!!!!

podlesni ( 12. března 2014 21:06 )

Je to málo. Měl dostat i za ohrožení zdraví dítěte. Pasovala bych to tak minimálně na patnáct až dvacet let. Jsem dospělá, mám rakovinu prsu, kostí a jater, vím co to obnáší.....

gabreta ( 12. března 2014 20:46 )

To je vzorek exekutorů a práce jejich vykonavatelů!! Nikdo je přez drápy nesekne, hlavně že vyberou prachy a je jedno od koho. Postiženej takovejma blbama pak musí prokazovat že je majetek jeho a nedej pánbůh když nemá účtenku!! Kolik takových případů už bylo a dovolání žádný!! Zloději převedou včas majetky jinam a není jim co vzít a pak berou jiným. Klasicekej případ je Kalousek, kterej převedl všechny majetky na bývalou rodinu a teď se po.serte!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání