Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kauza metyl: Míchači pančovaného chlastu dostali doživotí, distributor 15 let!

21. května 2014
10:52

Po závěrečných řečech v minulém týdnu dnes padly rozsudky v ostře sledované kauze metyl u krajského soudu ve Zlí. Soud uložil údajným míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení!

Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení. Ostatním soud vyměřil vesměs tresty, které se spárují s jejich předchozími. Robert Sedlařík - 8 let, Martin Jirout - 16 let, Alexander Jordán - 13 let, Aleš Svoboda - 12 let, Martin Cekota - 13,5 let, Viktor Koláček - 21 let, Libor Vanderka - 20 let.

Mnohaleté tresty dostalo i dalších sedm obžalovaných mužů v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, kteří podle státního zástupce jedovatý alkohol distribuovali. Zemřelo kvůli němu pět desítek lidí.

Většina souzených dnes vyjádřila lítost nad tím, kam celá záležitost eskalovala. Již odsouzený Robert Sedlařík dokonce poděkoval policii a celníkům za to, že zabránili další distribuci pančovaného alkoholu.

Někteří se naopak naposledy pokusili vyvléci z celé kauzy a obhájit. Například Martin Cekota soudu sdělil: „Alkohol v mé večerce byl pouze doplňkový prodej. Nikoho ze zúčastněných neznám, jedině Aleše Svobodu. Celou aférou jsem byl značně poškozen. Přišel jsem o práci, nedostávám dávky, jsem nemocný a musí mne živit rodiče. Ti to těžce nesou."

Překvapily výpovědi Jiřího Vaculy a Tomáše Křepely, kteří tentokrát nezvolili po slovní exhibici delší časový interval než 20 minut, respektive 5 minut. Vacula navíc uvedl, že všeho lituje. „Velice lituju toho, co se stalo. Nakupoval jsem alkohol od Fiana od roku 2011 a vždy byl kvalitní,“ uzavřel.

Kdo byl souzen?

Rudolf Fian (43)

Slovák byl obchodním zástupcem firmy Car Logic v Praze. Ve skladu v Opavě s Křepelovou pomocí Fian úmyslně namíchal 10 tisíc litrů smrtícího koktejlu. Metylalkohol s etanolem 50:50. Údajně byl ve finanční tísni a chtěl rychle přijít k penězům. Jedovatou směs od něj odebral Jiří Vacula a rozšířil ji po republice. 

Tomáš Křepela (38)

Majitel firmy Car Logic v Řitce na Praze- západ se zřejmě praktikám přiučil od lihového bosse Radka Březiny, který ovládal Moravia Chem v Hrobicích. Vyrábí se tam směs do ostřikovačů – Cinol. Právě tam asi osm let pracoval. Pak se osamostatnil a zřídil si vlastní firmu. Podřízenému Fianovi opatřil metylalkohol a v prostorách společnosti Opavia Real v Opavě mu pomáhal při míchání jedovaté směsi. 

Jiří Vacula (54)

S lihem kšeftoval údajně řadu let. Již v 90. letech se zabýval výrobou nemrznoucích směsí. Před zadržením pracoval jako dělník. Hlavní zdroj mu ale přinášel nelegální obchod. V srpnu a září 2012 odebral 10 tisíc litrů smrtící směsi namíchané Křepelou a Fianem. Tu pak distribuoval do celé republiky. Sám z ní namíchal 5700 litrů rumu a vodky. 

Již dříve odsouzení: Robert Sedlařík (39) - 5 let, Martin Jirout - 16 let, Alexander Jordán - 6 let, Aleš Svoboda, Martin Cekota - 6 let, Viktor Koláček - 6 let, Libor Vanderka - 6 let.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si přes pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Státní zástupce ji podal na 31 lidí. Deset z nich je souzeno ve Zlíně, zbylé případy projednají jiné soudy. Obžaloba klade za vinu hlavním aktérům 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

 

 

batman89 ( 21. května 2014 16:55 )

vydělávejte desetitisíce měsíčně www.sportbets.cz !!!

moiaza ( 21. května 2014 16:50 )

 Vítám po dlouhé době Andreslawického. Konečně zas slyším něco o lůze, komunistech a dalších vyblitcích. Už mi po něm bylo smutno. Už jsem si myslel, že zde žádný inteligent už nebude diskutovat. Buď vítán, vzore inteligence.

libor123 ( 21. května 2014 16:41 )

 No konečně padly tresty, ale myslím si že ještě dost mírné. A co takle nějaká náhrada škody propadnutí majetku ve prospěch pozůstalých a nebo něco takového jako odškodnění pozůstalým. Největším vydřiduchům bych napařil ještě úhradu všech způsobených škod a propadnutí majetku na úhradu způsobené škody. I když zemřelým to život nevrátí a pokud má někdo trvalé následky tak zdraví taky ne. Podle mého názoru bych pozval všechny pozůstalé ať jim aktéři vysvětlí proč to dělali pěkně s očí do očí.

nellie ( 21. května 2014 15:15 )

 Konečně existuje aspoň nějaká spravedlnost. Bohužel život a zdraví nevinným lidem už nikdo nevrátí.

salto ( 21. května 2014 14:24 )

"andre..." tys je nesnědl. To je vidět, jak ti stoupá životní úroveň, když už nežereš psy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání