Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Mexiku zastřelili narkobarona: Podle vlády měl být dávno mrtvý

V Mexiku zastřelili drogového bose, který měl být už čtyři roky mrtvý
V Mexiku zastřelili drogového bose, který měl být už čtyři roky mrtvý  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, ljš - 
10. března 2014
10:37

Měl být už čtyři roky po smrti! Mexické bezpečnostní síly v neděli zastřelily mocného šéfa drogového gangu na západě Mexika Nazaria Morena, který byl přitom podle vlády zabit už jednou - v roce 2010.

Hlavní vyšetřovatel ministerstva spravedlnosti Tomás Zerón prohlásil, že Morenova totožnost byla potvrzena na sto procent podle otisků prstů.

Mexická vláda přitom už v roce 2012 oznámila, že Morena zabili vojáci ve státě Michoacán, který byl jeho tradiční baštou. Tehdy však nebyla po přestřelce nalezena jeho mrtvola.

Moreno v roce 2010 vedl jeden z největších drogových gangů v zemi La Familia. Do povědomí veřejnosti pronikl především v roce 2006, kdy jeho lidé vhodili několik uťatých hlav do jedné diskotéky ve městě Uruapán právě v Michoacánu. Po jeho údajné smrti v roce 2010 se kartel La Familia přeměnil v ještě mocnější gang Templářští rytíři.

Krátce po jeho údajném zabití se ale objevovaly informace, že je naživu. "Anonymní tipy naznačovaly, že Moreno nejen žije, ale nadále vede zločinecký gang, který se zaměřoval na vydírání, únosy a další zločiny," řekl mluvčí mexické bezpečnosti Alejandro Rubido.

"V neděli ráno byl objeven," uvedl Rubido s tím, že Morena vojáci našli ve vesnici Timbuscatio v odlehlé horské oblasti Michoacánu. "Když byl vyzván, aby se vzdal, zahájil palbu a byl zabit," dodal Rubido.

Pro mexickou vládu to další vítězství v krátké době v jejím boji s narkomafií. Koncem února se mexickým a americkým jednotkám podařilo zadržet nejhledanějšího drogového bosse na světě Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek (El Chapo).

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání