Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na každého jednou dojde: Drogový boss Prcek Guzmán zatčen v trenýrkách u snídaně!

Autor: lvi - 
25. února 2014
21:29

Na jeho dopadení byla vypsána odměna 7 miliónů dolarů. Byl jedním z nejhledanějších a zároveň nejvlivnějších mužů světa. Kdo? Někdejší nedoučený mexický zedník a prodavač pomerančů Joaqín „Chapo“ Guzmán. Hlava nejmocnějšího drogového kartelu světa Sinaloa. Nyní, zdá se, nad Prckem (El Chapo) spadla klec.

Šestapadesátiletý Guzmán byl zatčen v sobotu při rozsáhlé policejní akci v pacifickém letovisku Mazatlán. Akci spolu koordinovali elitní oddíly mexické policie a americké bezpečnostní složky. Blízko zatčení byl přitom Prcek už dva dny předem, kdy zmíněné oddíly „šli najisto“, ale Guzmán jim utekl tajným tunelem, který propojoval sedm domů.

Matka - misska ani nedosnídala

K dopadení nakonec došlo až ve chvíli, kdy právě polonahý dělal snídani pro svoji milou, bývalou Miss státu Sinaloa Emmu Coronel Aispurovou. S tou je ženatý od roku 2007 a mají spolu dvojčata. Podle mexických novinářů krásná Emma nemohla jinak, než s Guzmánem žít. "Jinak by ji nechal zabít. Líbila se mu a tak jí kdysi řekl, že s ním prostě bude," uvedl jeden mexický novinář pro španělský list El País.

Podobně se list před časem zmiňoval i o "namlouvacích"  praktikách dalších členů kartelu ze Sinaloa, kteří mají pro krásné ženy s někdejším nebo i současným puncem Miss zřejmě slabost.

Legenda

Guzmán je v Mexiku legendou, duchem, přízrakem, nejenom kvůli tomu, že co chce, dostane, ale zejména kvůli svému poslednímu „angažmá“ ve vězení, která bral jako formalitu. (Od té doby se o něm dokonce skládají písně pozn. red.) Uplácel dozorce, spoluvězně, aby pak z přísně střežené samovazby pláchl v koši na prádlo. Po svém útěku strávil na svobodě téměř 13 let. Pobýval v odlehlých částech mexických hor, kde ho kryli zkorumpovaní politici, ale i obyčejní lidé, kteří se báli, že je nechá zabít.

Ostatně tvrdou a nekompromisní rukou vládl Guzmán vždycky. Už jako mladý se učil od nejlepších. Narodil se v chudé rodině v malém městečku Badiraguato ve státě Sinaloa a začal se živit prodejem pomerančů. Jako mladý muž pracoval v 80. letech začal „pracovat“ pro kartel Guadalajara, který vedl Miguel Angel Félix Gallardo zvaný „El Padrino” (Kmotr). Právě ten se stal Guzmánovým učitelem a vzorem. Po zatčení Padrina v roce 1989 převzal Prcek vedení operací ve státě Sinaloa, kde tehdy začala jeho bezohledná, divoká a krvavá cesta na vrchol kartelu. Uplácel místní politiky, nechal zabíjet lidi na potkání a budoval rafinované tunely pod hranicí Mexika a americké Arizony.

Atentát a ruka Boží

V roce 1993 se ho pokusil jiný kartel zabít a to na letišti ve městě Guadalajara, ale místo něho omylem popravili katolického kardinála Juana Jesuse Posadasa Ocampa. Tento čin doslova pobouřil celé Mexiko.

V roce 1995 obvinila Guzmána poprvé americká vláda. Zjistilo se, že šéfoval přímo v USA stovkám lidí. Měl velká skladiště drog v Kalifornii, New Jersey či Chicagu. Vlastnil půjčovnu soukromých tryskáčů a železniční vagóny, to vše pro lepší přepravu drog.

Od roku 2006, kdy aktivita bývalého prodavače pomerančů vygradovala do maxima, Guzmánem vedený kartel ze Sinaloy propašoval do Spojených států podle odhadů několik set tun kokainu a dalších drog v hodnotě několika desítek miliard dolarů.

Zřejmě i kvůli „úspěchu“ na americkém trhu nashromáždil takové bohatství, že časopis Forbes odhadl Guzmánovo jmění na více než miliardu dolarů, což ho řadilo na pomyslnou 67. příčku nejvlivnějších mužů planety. Pro ilustraci jde o větší vliv, než má například prezident Francie nebo Venezuely.

Vydání do USA

Nyní je Prcek, jak se zdá, podruhé v životě v pořádném průšvihu. Z mexického kriminálu by si pravděpodobně vrásky příliš nedělal, ale o jeho vydání žádá právě americká vláda. Mluvčí americké federální prokuratury v neděli řekl, že USA budou požadovat Guzmánovo vydání. Guzmán je v současnosti ve vazební cele v mexické metropoli. Podle amerických činitelů vláda prezidenta Baracka Obamy nechce vzbudit dojem, že vyvíjí ve věci Guzmánova vydání na Mexiko nátlak. Mexiko ještě nesdělilo, zda je k vydání připraveno. "Bude se muset sejít bezpečnostní rada státu a projednat nejvhodnější rozhodnutí," řekl v rozhlase mexický ministr vnitra Miguel Angel Osorio.

Guzmánův kartel ze Sinaloy má kromě propašování tun drog do USA a dalších padesáti zemí světa (i do Česka pozn. red.) na svědomí i desítky tisíc mrtvých při bojích s konkurenčními drogovými gangy. Soupeření mezi ním a konkurenčními Los Zetas si za posledních sedm let vyžádalo na 70 000 mrtvých.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi