Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrobka kmotra Mrázka (†47): Tady je uložen jeho popel!

Autor: Jan Doležal, geok - 
23. listopadu 2013
11:49

Vražda Romana Housky (†51), kmotra ČSSD, připomněla také smrt dalšího mafiána, Františka Mrázka (†47). Ten má v Českém Brodě hrobku vážící 10,5 tuny, na její výrobu padly tři kubíky nejkvalitnější žuly. Její tajemství prozradil Mrázkův kamarád Václav (64). Ten hrobku nejen postavil, ale vymyslel i její podobu.

Václav Hausdorf znal Františka Mrázka od dětství. „On se narodil v Českém Brodě a já v nedalekých Jirnech. Kamenické řemeslo dělám téměř čtyřicet let. Když Frantu zabili, hned jsem začal přemýšlet, jak by měla vypadat jeho hrobka,“ vyprávěl Blesku Mrázkův kamarád.

Urna a 6 rakví

Stavba od prvního kopnutí do země až po usazení luxusního náhrobku trvala měsíc. Podzemní část je vyrobená z leštěné indické žuly. Kámen, z něhož jsou vyrobené náhrobní desky a náhrobek, pochází ze Švédska. V hrobce je zatím jen urna s Mrázkovým popelem. Počítá se ale s tím, že jednou tam bude ještě šest rakví. „Vlevo bude Frantova rodina a vpravo jeho rodiče,“ popisoval Václav Hausdorf.

Podoba anděla

Luxusní hrobka na hřbitově v Českém Brodě připomíná místním lidem anděla s rozepjatými křídly. „Její podobu jsem vymyslel v noci. Vstal jsem z postele, nápad si načrtl na papír a hned druhý den jsem začal pracovat na konečném řešení,“ přiblížil stavitel hrobky. „Tím způsobem vymýšlím všechny náhrobky,“ dodal.

Hrobka v číslech

Délka                               2,40 m
Šířka                                    2 m
Výška                                   2 m
Váží                                   10,5 t
Množství kamene             3 kubíky
Celková cena          cca 200 000 Kč
(přesnou částku autor hrobky tají)

Video Václav Hausdorf vyrobil hrobku pro Františka Mrázka, Václava Kočku ml. i náhrobek pro muzikanta Jiřího Brabce - Blesk – Jan Doležal a archiv
Video se připravuje ...

Těm také kameník postavil hroby

Václav Hausdorf postavil monstrózní hrobku i pro Václava Kočku mladšího (†40), syna provozovatele pražské matějské pouti, kterého zastřelil na křtu knihy Jiřího Paroubka podnikatel Bohumír Ďuričko. V hrobě od Hausdorfa leží i muzikant Jiří Brabec (†63), který se zastřelil ve vypůjčené chatě. Jeho hrob je ale o poznání skromnější. Všechno totiž záleží na penězích. Zatímco malý náhrobek stojí kolem 20 tisíc korun, cena monstrózní hrobky se může vyšplhat až na 200 000 Kč. Václav Hausdorf ale částky úzkostlivě tají.

Kdo byl František Mrázek

Z řadového veksláka se stal jednou z čelních figur českého podsvětí. Vyučený lakýrník měl už před rokem 1989 kontakty na policisty a politiky. Díky podvodům s realitami se jemu a jeho společníkům podařilo vylákat z bank stamiliony korun. Mrázek své jmění odhadoval na miliardy korun. Policie ho podezřívala, že si objednal několik vražd. V roce 2006 Mrázka zastřelil nájemný vrah.

turek1 ( 23. listopadu 2013 18:20 )

dejte tam aj hodne betonu ne ze vylezou.

kozrz ( 23. listopadu 2013 17:51 )

Vekslákovi je to všechno platný jak u p.r.d.e.l.e vrátka i kdyby mu tam postavili pomník jak Stalinův, lidský s.r.a.č.k.a si nikdo vážit nemůže i kdyby mu postavili mause oleum

majojo ( 23. listopadu 2013 16:27 )

V tomhle ponurém provedení připomíná spíš netopýra nebo rovnou Draculu.

gabcakovamatinka ( 23. listopadu 2013 16:10 )

Hrobka připomínající anděla pro mafiána!

maxipesfik ( 23. listopadu 2013 14:43 )

 Ten jeho popel je dobrej akorat v zimě na posyp chodniku.Hajzl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání