Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh českého kmotra Mrázka: Zabil ho elitní odstřelovač?

Autor: František Prachař - 
6. října 2013
06:37

Vyučený kolínský lakýrník v invalidním důchodu František Mrázek (†47) věděl, jak přijít k penězům už za minulého režimu. Spekuloval, veksloval, pašoval – hlavně elektroniku. Po listopadu 1989 rozjel svůj byznys ve velkém.

Do nového režimu naskočil Mrázek s několika miliony korun kapitálu. Jako první v »nové době« přišel na snadný a v tehdejší atmosféře dokonce vítaný způsob, jak přijít k penězům. Vycházelo mu to až překvapivě.

Úvěry

Rozjel kolotoč spekulací. Za peníze, nastřádané v minulosti, nakoupil několik nemovitostí a pozemky, zastavil je u bank a protihodnotou získal úvěry. Policie nikdy nevyšetřila, zda uplácel úředníky nebo zda odhadní ceny nemovitostí byly nadhodnocené, ale faktem je, že za jistou takřka zřícenou někdejší sklárnu na severu Čech dostal úvěr 200 milionů. Nesplácel – nezdařil se mu podnikatelský záměr – a bance budovy zůstaly. Jejich cena byla necelých tři sta tisíc. Tak to tehdy chodilo.

Minulost

Mrázka mnohému naučil už rok 1986. Na Kolínsku si veksláci tehdy vyřizovali účty, vyhořelo pár vil i aut, i na přepadení a zmlácení došlo. Mrázek byl dva měsíce ve vyšetřovací vazbě a nakonec dostal podmínku.

Jeho případ zpracovával kapitán kriminální služby Josef Hrouda z Kolína a podle některých informací právě on Mrázka »udělal«. Vekslák začal s policií spolupracovat, donášel.

Prý si ho pak předávaly různé policejní složky – podle toho, v jakém prostředí se Mrázek pohyboval. Vydrželo to prý až do Mrázkova zavraždění. Jeden z jeho blízkých přátel Provod si dokonce myslí, že Mrázek mohl být policistou.


Kmotrův přítel Miroslav Provod tvrdí: Mrázek byl možná policajt!

Čtěte v Nedělním Blesku


Mozek

Mrázek postupně ovládl mnoho klíčových podniků, zejména Setuzu. Podnikal spolu s Provodem a Pitrem a sám svůj majetek odhadoval na několik miliard korun. Nechal se dokonce slyšet, že vytváří svůj archiv, kde shromažďuje kompromitující informace na byznysmeny, politiky i vedoucí osobnosti státu. Trousily se o tom hodně divoké spekulace, ve kterých figurovala velmi známá jména. Mrázek netajil, že se stýká s politiky – v diáři měl telefony na sedmnáct poslanců a šest senátorů, s nimiž si tykal a vídal se velmi často.

Střelba

Poprvé kdosi střílel na Mrázka v roce 2002. Když se vracel z kanceláře, zablokovalo mu cestu auto, ze kterého kdosi vystřelil. Kulka tehdy Mrázka jen škrábla do ucha, ale od té doby jezdil v opancéřované limuzíně. Jeho podnikání se rozrůstalo, stejně jako počet vlivných osobností, které se s ním stýkaly. V této »tlačenici« bylo brzy těsno a Mrázek si nadělal nepřátele – hovořilo se zejména o Krejčířovi (dnes emigrant v Jihoafrické republice) a podnikateli a mafiánském bossovi Bělovi, později zavražděném.

25. ledna 2006 na Mrázka kdosi vystřelil večer něco po osmé hodině před luxusním sídlem jeho firmy Středoevropská poradenská, s.r.o., v Durychově ulici v Praze 4-Libuši. Byl na místě mrtev.

Jak došlo k vraždě Františka Mrázka

František Mrázek se v osudnou středu 25. 1. 2006 v kanceláři své firmy, jak měl téměř každý den ve zvyku, díval na večerní televizní zpravodajství. Když začaly sportovní informace, odešel jeho synovec Lukáš, který mu dělal řidiče, nastartovat jeho opancéřované auto.

Už se setmělo, ale parkoviště před budovou osvětlovaly lampy. Pár minut po osmé Mrázek vyšel hlavním vchodem a zazněl výstřel. Střelec se ukrýval v hustém křoví a zřejmě použil pušku s laserovým zaměřovačem, se speciálně upraveným sřelivem, které si nejspíš sám vyrobil. Kulka byla ocelová a prachová náplň zvětšená. Mrázek neměl šanci, ani lékaři, kteří přijeli za dvacet minut po střelbě, mu pomoci nemohli.

Podle policie nesla Mrázkova vražda všechny znaky nájemného zločinu. Střelec Mrázka nepochybně několik dní sledoval a dokonale znal jeho režim, včetně pracovních a osobních zvyklostí.

jameshuet ( 11. listopadu 2013 20:00 )

jameshuet ( 11. listopadu 2013 19:58 )

The message for you all. It's not important who assasinated Mrazek, but who hired Mrazek's termination let's say his execution. On the other hand, I 've read the comments and speculations of murdering him. It seems, all of you have a guilty conscience. You might be in Mrazek's evidence as well. That's why your assholes are shrinking at the moment. MAY BE BABY - (BABIS). My opinion, Mrazek shouldn't have died 7 years ago. Because he was number one in SHADOW COMPANY OF THE CZECH REPUBLIC with the purpose to after the politics and their lobbists such as KLAUS - prófa, Zeman + Šlouf - panděro a vodník, Korbel - moučník atd

jameshuet ( 11. listopadu 2013 19:06 )

Na tebe je škoda munice Ty chudáku, smrdíš korunou, dalekonosná puška to jistí

jameshuet ( 11. listopadu 2013 19:03 )

Tady je někdo chytrej až je hloupej

cuoresportivo ( 2. listopadu 2013 11:50 )

Presne tak !!!! Ešte pár cieľov je, potom nech príde k nám na Slovensku, tiež tu máme bandu grázlov, čo si myslia, že môžu všetko !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání