Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vypil 1,5 litru slivovice a pobodal tchýni se švagrem: Sedět bude 15 let

Před senátem Vrchního soudu v Olomouci stanul 25. září Martin Homolka (vpravo) obžalovaný z pokusu o vraždu dvou lidí v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Dostal 15 let
Před senátem Vrchního soudu v Olomouci stanul 25. září Martin Homolka (vpravo) obžalovaný z pokusu o vraždu dvou lidí v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Dostal 15 let  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
25. září 2013
11:32

Jen zázrakem přežili jeho brutální útok. Martin Homolka (31) se notně posilněn alkoholem po hádce rozhodl sprovodit ze světa svého švagra a jeho matku, která ho bránila. Četná bodná zranění přežili díky tomu, že jim nakonec zavolal lékařskou pomoc. Soud s ním však přílišné slitování neměl, poslal ho za mříže na 15 let.

Za lednový pokus o vraždu dvou lidí v Lopeníku na Uherskohradišťsku si jednatřicetiletý Martin Homolka odpyká ve vězení definitivně 15 let. Trest uložený krajským soudem mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Muž podle rozsudku zaútočil nožem na bývalého švagra a jeho matku. Oběma zasadil řadu ran. Napadení vážná zranění nakonec přežili.

Homolkovi původně hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Proti původnímu rozsudku se odvolaly obě strany. Žalobce žádal, aby dostal přísnější trest. Navrhoval, aby ve vězení strávil 18 až 20 let. "Útok byl veden vůči dvěma osobám, ale k fatálnímu následku nedošlo. Byl to obžalovaný, který razantním způsobem podnikl takové kroky, že zajistil první pomoc a jejich záchranu. Jde o velmi výraznou polehčující okolnost, proto byl uložen trest na dolní hranici trestní sazby. Neměli jsme důvod měnit výrok o trestu," uvedl předseda senátu Vilém Ravek.

Polehčující okolnosti

Soudci však nevyhověli ani obžalovanému, který naopak žádal uložení trestu mimořádně pod spodní hranicí. Poukazoval právě na polehčující okolnosti i na to, že dosud nebyl trestán. "Ran bylo více, byť ne každá byla závažná. Šlo o opakující útok, nelze mluvit o nutné obraně. Okolnosti případu jsou takové, které takové uložení trestu neumožňují," dodal předseda senátu.

Čin se stal letos na začátku ledna. Homolka v opilosti po předchozím slovním i fyzickém konfliktu napadl sedmatřicetiletého muže dvěma noži s čepelemi dlouhými 19 a 21 centimetrů. Podle znalce mu zasadil nejméně 13 ran. Muži například odkryl plíci, bodl ho do jater i do týlu hlavy a potrhal mu slezinu. Dvaašedesátiletou matku bývalého švagra, která syna bránila, bodl pětkrát, například do krku.

Oba napadení poté utekli ven na zahradu, kde silně krvácející zůstali ležet na trávě. Homolka jim nakonec zavolal lékařskou pomoc.

Alkohol

Muž už dříve uvedl, že se s bývalým švagrem vraceli z návštěvy, kde vypili téměř 1,5 litru slivovice. Oba se znali od mládí, seznámili se v dětském domově. Už cestou se prý hádali, v domě jej údajně bývalý švagr napadl. Homolka popadl nože a začal se s nimi podle svých slov ohánět. Nakonec se prý probral na podlaze. Oba pobodané poté podle své výpovědi našel ležet venku a zavolal záchrannou službu i policii. Jeho verzi o obraně však už dříve vyvrátili znalci, podle kterých rány naopak svědčí o útoku.

mortis69 ( 25. září 2013 11:58 )

Ne vypil,ale vypili,jak z článku vyplývá,vy mozci vypitý redaktorský Kdyby to vypil sám,tak je po něm a nic by neudělal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání