Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Groteska u švýcarského soudu: Český uhlobaron přinesl prokurátorce svíčku a anděla!

Autor: ČTK, lm - 
5. července 2013
05:42

Projednávání kauzy Mostecké uhelné se mění v grotesku. Zatímco ostatní obžalovaní v tomto případu nacházejí pro švýcarskou prokuraturu jen ostrá slova, uhlobaron Antonín Koláček věnoval během svého závěrečného slova hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. Proč to udělal?

"Já, protože potřebuju niterně žít v rovnováze, bych rád vyjádřil úctu paní (prokurátorce) Grazielle de Falco (Haldemannové) a úctu k právu mýlit se," řekl Koláček, který po roce 2003 opustil svět byznysu a v posledních letech se zaměřuje na nejrůznější duchovní nauky. A žije v luxusní vile za desítky milionů a cestuje po světě. To jen tak na okraj...

"V dobách, kdy to bylo pro mě těžké, kdy má mysl plula v temnotách a nebylo úplně jasné, odkud přichází nepřítel, kdo se přetvařuje a kdo mluví pravdu, tak mi pomáhal tento anděl jako nositel čistého vědomí," pokračoval Koláček, jehož luxusní dům na zápraží zdobí obří socha Buddhy.

K překvapení soudu se pak Koláček po proslovu zvedl z lavice obžalovaných, přešel k Haldemannové, předal jí svíčku a anděla a dlouze a hluboce se jí uklonil. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl prokurátorce, která byla zjevně vyvedena z míry.

Ostatní si stěžovali na zničený život

Ostatní obžalovaní však nešetřili k soudu kritikou - přístup prokuratury a údajná zmatenost spisu obžaloby se jim vůbec nelíbí. Další z bývalých majitelů Mostecké uhelné Jiří Diviš dokonce přirovnal prostředky švýcarské prokuratury k jednání komunistických prokurátorů v 50. letech.

Diviš řekl, že v roce 1979 emigroval do Švýcarska z Československa, protože nemohl snášet komunismus založený na lži a že je stále vděčný Švýcarsku, že tam mohl začít nový život. Prostředky švýcarské prokuratury mu prý nicméně hodně připomínají chování komunistických prokurátorů při politických procesech v 50. letech, "kteří žádali trest smrti na základě fantaskních obvinění ve jménu třídního boje a ideologie".

Myslí, že vyšetřování přispělo ke smrti Luboše Měkoty, který byl ve Švýcarsku také obžalován a v březnu náhle zemřel na infarkt.

Marek Čmejla řekl, že žaloba je pro něj nesrozumitelná a že stále nechápe kdy, jak, kde a čeho se dopustil. "Podle mě byla investice do MUS jen spekulativní investicí vyplývající ze situace na českém akciovém trhu v ČR v 90. letech," řekl v souvislosti s ovládnutím MUS za peníze MUS - podle obžaloby nezákonnými prostředky.

Kraus při dokazování údajné zmatenosti obžalovacího spisu odkázal na pohádku Josefa Čapka o tom, jak pejsek a kočička vařili dort. "Nebyli si přesně jisti, jaké ingredience do toho dortu patří, tak přidávali a přidávali, co jim samostatně nejvíc chutnalo. Výsledkem byl dokonalý paskvil, po kterém je bolelo bříško," řekl Kraus. "Trvá to už 15 let, co jsem buď policejně prošetřován nebo mediálně pranýřován," řekl Kraus s tím, že to má dopad i na jeho přátele a rodinu.

Diviš prohlásil, že vyšetřování, které začalo v roce 2005, a soud se podepsaly na jeho zdraví, životě jeho rodiny a na jeho pověsti. Také šestaosmdesátiletý de Groote zdůraznil, že ho trápí "zničená pověst" a dopady aféry na rodinu. Jeho stáří je prý "tímto nespravedlivým obviněním zastíněno, skoro zničeno".

Rozsudek bude až na podzim

Prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Čmejlovi, Krausovi, Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro de Grootea žaloba žádala dva roky vězení podmíněně. Rozsudek bude znám 10. října.

sofia1 ( 5. července 2013 12:28 )

Promyslena komedie.... Stare prislovi: Vul zustane volem i kdyby na housle hral

sofia1 ( 5. července 2013 12:25 )

Pan Pravnik Kavinek fascinuje svoji"eleganci"... ) asi se inspiroval v Brne na Bratislavske... )

keanwood ( 5. července 2013 12:00 )

to enriko: Přečtěte si ještě jednou články o tomto případě. Tam se dozvíte, proč to soudí ve Švýcarsku.Protože tihle XXXXX používali švýcarské banky na švýcarském území ke svému " podnikání". Už to chápete ?

enriko ( 5. července 2013 11:46 )

Pořád jaksi nechápu co je Švýcarům po tom. Zajímalo by mě, zda stejným způsobem soudí občany USA nebo třeba Británie? Nebo je to jenom aby všichni věděli...

moiaza ( 5. července 2013 11:25 )

Proč tu bandu odsuzujete? Vždyť naše zákony jim tuto obrovskou zlodějnu legálně umožnily. Klausovou privatizaci si pomohla "legálně" k miliardám řada lidí. Stačilo být sponzorem ODS a lézt jim do zadnice. V reálném kapitalismu se obvzláště daří lumpům a zlodějům. Správné tričko a požehnání "moudrého" dědy tunela stačilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání