Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

9 let za krádež století. Zloděj Procházka se směje v Karibiku

Autor: ČTK, oj - 
10. ledna 2012
13:17

9 let natvrdo za krádež 564 milionů. Takový trest dnes dostal František Procházka (37), zaměstnanec bezpečnostní agentury, který 1. prosince 2007 provedl loupež století. Trest si měl odpykat ve věznici s ostrahou. Má to jeden háček - Procházka je už čtyři roky na útěku a podle svědků brázdí Karibik na své luxusní jachtě.

Přes půl miliardy - přesně 564 miliónů korun se ztratilo v koncem roku 2007 na pražském Žižkově. Z budovy bezpečnostní agentury je odnesl její zaměstnanec, tehdy třiatřicetiletý František Procházka.

Krádež měla neprůstřelný plán

Krádež století měl dobře promyšlenou. V agentuře G4S se nechal zaměstnat o čtyři měsíce dříve. Během své sobotní směny přeložil peníze do kufrů a falešně je zapečetil. Kufry s bankovkami naložil do dodávky, kterou oblepil falešnými logy společnosti.

Jeho komplic Milan Čermák - ten dnes dostal stejný trest 9 let - je pak v dodávce vyvezl ven, zatímco Procházka chladnokrevně dokončil směnu. Procházkova komplice Milana Čermáka, který milióny vyvezl z areálu bezpečnostní agentury, se podařilo dopadnout pár měsíců po krádeži.

Přestože policie okamžitě rozjela pátrání, poslední stopou byl videozáznam kamer z letiště v německém Frankfurtu nad Mohanem, které Procházku zachytily pár hodin po jeho krádeži. Nic jiného česká policie v rukou neměla, čekala tedy pomoc od zahraničních kolegů. Procházku se však dodnes dopadnout nepodařilo.

Užívá si zloděj století v Karibiku?

Ozývaly se hlasy, které tvrdili, že byl Procházka jen nastrčený hráč a že se ho po krádeži jeho šéfové zbavili. Blesku se však podařilo zjistit, že se minulé léto údajně objevil na pobřeží Hondurasu v obrovské moderní jachtě v ceně kolem pěti milionů dolarů (85 milionů korun). „Ta jachta byla neuvěřitelná. Vzadu měla helikoptéru, takovou tu malou pro dva lidi,“ vzpomíná Čech žijící v Hondurasu, který si nepřál být jmenován.

dobrotka ( 12. ledna 2012 06:29 )

hm ... tak ty bys chtela odstupne za to, ze neprasknes? Dost naivni predstava, protoze to by te radeji odprasknul, nez ti dal nejake penize

kung-fu-jane ( 10. ledna 2012 21:51 )

...že ukradl jenom 564 miliónů? Tak to je naprostý žabař proti těm vládním zlodějům nahoře. Problém je, že ty jejich vládní zlodějny nikdo nechce a ani nemůže vyšetřit....

Jirka1313 ( 10. ledna 2012 21:17 )

Mně taky, troubo.

kokrouc_1 ( 10. ledna 2012 21:15 )

Toho komplice je mi svým způsobem líto. Podle všeho to bude čestný hoch - z areálu vyjel s tolika penězi a tomu Procházkovi nefrnknul!! Tak tomu se říká kámoš! Nevíte, kdo G4S zacvakal tu finanční ztrátu? Pojišťovna??? Přece jen půl miliardy potom muselo někde scházet. Vlastně tomu Procházkovi lidi spíš fanděj /si myslím/ protože je to taková celkem anonymní krádež, ne jako když někdo na ulici povalí babičku a vyrve jí kabelku s důchodem. V tom Hondurasu může bejt klidně jinej Čech, třeba Kellner - podle toho co se psalo, tak ho nikdy nikdo neviděl a ten má taky peněz na takovou jachtičku spousty.

djaba ( 10. ledna 2012 20:31 )

Vidíte ,tatík mi neustále vtloukal - řemeslo , zlatý důl .Né abys kamarádil s ... (nemohu jmenovat), ten tě dostane do báně.No a ten ... dnes vlastní pět z osmi rastaurací ve městě.Což teprv ,kdybych byl u bezpečnostní agentury ve správnou dobu na správném místě.A ani jachtu bych nechtěl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání