Stojí za ním jeho matka Ludmila Procházková. Tato žena mohla mít totiž blízký vztah se slavným hudebním skladatelem Karlem Svobodou (†68). A nejslavnější český lupič si podle všeho myslel, že je jeho synem!

Ludmila Procházková (rozená Ševítová). Žena, jejíž jméno nikdo nezná. Ona však znala dva muže, jejichž tajemství se snaží odhalit celá země. František Procházka, známý jako zloděj století, byl její syn. A Karel Svoboda, legendární hudebník, který svůj život ukončil výstřelem z revolveru, byl její přítel ze studií… A možná i něco víc.

Fotogalerie
2 fotografie

 

Byla to vzorná rodina

Vzornější rodina už to být nemohla. Otec František Procházka starší byl vyhlášený zubní technik. Matka Ludmila Procházková zase uznávaná lékařka, proslulá dobrým srdcem. Sestra Kateřina je učitelka ve škole a bratranec František Ševít je starostou Prahy-Štěrbohol. Na každého z nich pěje okolí jen chválu.

František chtěl jít v jejich stopách a stát se lékařem. Pak se ale něco stalo! Co? To ví dnes už jen František Procházka mladší, tedy pokud ještě žije! Události mohly být i následující - Procházkova matka mu těsně před svou smrtí mohla odhalit dosud pečlivě skrývané tajemství. Týkalo se jejího vztahu s Karlem Svobodou? Procházku to každopádně velmi rozrušilo. Mladý, citlivý chlapec se od té doby úplně změnil!

Začal se věnovat bojovým uměním, přestal se stýkat se svou rodinou a úplně zanevřel na svého otce Františka Procházku. Chlapec, který chtěl studovat medicínu a být lékařem, se začal živit jako vyhazovač a posléze svůj tragický pád ukončil největší loupeží v České republice! Co mu matka řekla?

Víc než kamarádi?

Karla Svobodu znala Ludmila už od studií. Potkali se na Karlově univerzitě, kde začátkem 60. let studovali stomatologii. Mohli být jenom spolužáci a dobří přátelé… A nebo ne?

"Já vím jen to, že Ludmila a Karel byli spolužáci a kamarádi. Často o něm mluvila. Navíc jezdila do Prahy do Motola operovat a s Karlem se tu měla vídat," prozradil Nedělnímu Blesku bratranec Františka Procházky, František Ševít, starosta Štěrbohol. Podle něj mezi Ludmilou a Karlem vzniklo cosi víc než jen pouhé přátelství.

To, že Ludmila znala Karla Svobodu dobře, potvrdil Nedělnímu Blesku i její bývalý manžel František. "Jednou jsme byli v cirkuse, to byl rok 1965, a Ludmila viděla najednou v hledišti právě Karla Svobodu. Kájo, Kájo! začala na něj volat familiérně a běžela za ním, pak nás i představila," vzpomíná František Procházka starší.

Není bez zajímavosti, že i on s Karlem Svobodou studoval na střední škole v Praze obor zubní laborant. Na rozdíl od manželky ho ale znal jen zběžně.

Testy DNA nestihl

Nedělní Blesk dokonce zjistil, že Procházka měl v úmyslu za hudebním skladatelem zajet kvůli testům DNA, které by mohly potvrdit jeho údajné otcovství. Než to ale mohl udělat, slavný skladatel se na zahradě své vily v Jevanech zastřelil.

Fakt, že se dozvěděl pravdu o svém otci, by také vysvětloval, proč se František Procházka po matčině smrti zcela odvrátil od svého otce. Svěřil se František Procházka někomu se svým tajemstvím? "Tak to asi těžko," řekla Nedělnímu Blesku bývalá přítelkyně Františka Procházky, Martina, která stále žije v jejich společném bytě v Novém Boru. "Jen říkal, že jeho matka znala Karla Svobodu a že s ním studovala. Nic bližšího nevím. On se nikomu nesvěřoval. Byl opravdový samotář, neměl ani přátele."

Na otázku, zda se mohl František svěřit alespoň své sestře Kateřině, odpověděla: "To ani náhodou, od smrti matky s nikým z rodiny v podstatě nepromluvil. A se sestrou už vůbec ne," říká Martina. Kdo tedy zná tajemství Ludmily Procházkové? Snad jen její syn, který je na útěku i s půlmiliardou. Vrátí se ještě někdy a sdělí skutečnou pravdu o rodinném tajemství a svém otci?