Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český zloděj století: Skrýva se v Americe?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
19. srpna 2010
10:20

Policisté si údajně myslí, že František Procházka, který čelí obvinění z krádeže více než půl miliardy korun z bezpečnostní agentury G4S, se skrývá na americkém kontinentu.

Nejsou si ale zatím jisti, kde konkrétně. "Rozeslali jsme proto žádost o právní pomoc do několika zemí Severní a Jižní Ameriky, ale odpověď jsme ještě nedostali," řekl nejmenovaný zdroj z pražské kriminální policie. Zprávu přinesla Mladá fronta Dnes.

Detektivové prý nejprve zaostřili pozornost na USA a Severní Ameriku, ale nevylučují, že se odtud Procházka přesunul na jih.

Procházku zachytily kamery v Německu

Policie po Procházkovi marně pátrá téměř tři roky a s jistotou neví ani to, zda muž stále žije. Kriminalisté prý objevili Procházku na videozáznamu z německého letiště. Záznam pochází ze dne, kdy se "krádež století", jak se případu říká, stala. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová řekla, že policie získala záznam Procházky, kterého zachytil kamerový systém před letištěm ve Frankfurtu nad Mohanem.

Přes 560 milionů korun zmizelo z budovy pražské bezpečnostní agentury G4S 1. prosince 2007. Výše odcizené částky zřejmě nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby. Krátce poté, co zmizení peněz vyšlo najevo, policie z činu obvinila Procházku, který v pobočce agentury pracoval jako strážný. Údajně vzal bankovky z trezorové místnosti společnosti a v taškách je donesl k vozu, s nímž odjel jeho komplic. Auto, které se na první pohled nijak nelišilo od služebních vozidel firmy, si Procházka opatřil již o několik let dříve. Je proto možné, že krádež dlouhodobě plánoval.

Někteří experti se domnívají, že Procházku využila organizovaná skupina, která se ho po krádeži zbavila jako nepohodlného svědka.

bubaku ( 19. srpna 2010 15:08 )

povedlo se mu to jednoduše a myslím skoro dokonale,přejme mu spokojenost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání