Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zabil kamaráda: Dupal mu po břiše!

Alexandr B. surově zprovodil ze světa kamaráda, když mu opakoval velkou silou dupnul na břicho.
Alexandr B. surově zprovodil ze světa kamaráda, když mu opakoval velkou silou dupnul na břicho.  (Autor: Foto Blesk)
Autor: Ivana Žáková - 
3. ledna 2012
18:01

K mimořádně výjimečnému trestu byl dnes u Krajského soudu v Ostravě odsouzen Alexandr B. (59). Když zjistil, že si má za smrt kamaráda a zbití přítelkyně odsedět osmnáct let v nejpřísnějším žaláři, ztropil přímo v soudní síni extempore. „Doufám, že mi přijdete na hrob a přinesete aspoň věnec,“ ohradil se na soudce i žalobce.

Na dvoji dobrotu doplatil Lubomír K. (+59) z Českého Těšína, kdy poskytnul střechu nad hlavou Alexandru B. a jeho přítelkyni Heleně. Během poslední pijatiky loni v listopadu se útočníkovi nelíbilo, že se Helena k nájemníkovi chová přítulněji, než by měla. V opilosti a v návalu žárlivosti srazil pěstí Lubomíra k zemi, kde do něj kopl a jako smyslů zbavený po něm skákal.

„Zabil ho, když mu nejméně dvakrát dupnul velkou intenzitou na břicho. Muž zemřel během asi deseti minut na roztržení tenkého střeva, sleziny a další poranění,“ řekl Blesku státní zástupce Vít Legerský. Násilníka současně žaloval za surové napadení přítelkyně, které v červenci nadvakrát zlomil dolní čelist.

Útočníkovi hrozilo za zločin ublížení na zdraví s následkem smrti maximálně šestnáct let vězení. Senát ho však odsoudil podle mimořádně přísnější sazby k souhrnému trestu a napařil mu ještě o dva roky více. „Přihlédli jsme k tomu, že obžalovaný byl už třikrát odsouzen jako zvlášť nebezpečný recividista a na svědomí má dvě loupeže. Podle znalců je u něj resocializace snížena,“ odůvodnil verdikt soudce Igor Krajdl.

Ovlivňoval svědky

Na to Alexandr B. reagoval podrážděně. „Přijdete mi na hrob! Nechci vás urážet, mluvím jako chlap, ale nemáte charakter a nic jste mi nedokázali. Já nejsem blbec!“ K zabití kamaráda se recividista nikdy nepřiznal, přestože ho v původni výpovědi usvědčila přítelkyně Helena i další svědek incidentu. Právě na toho se snažil svalit vinu. Dopisy adresovanými z vězení Heleně přitelkyni nakonec natolik ovlivnil, že ta během procesu několikrát změnila výpověď v jeho prospěch.

„Soud vycházel z původních výpovědí, jež byly věrohodné a korespondovaly s mechanismem zranění, které shledal soudní znalec,“ konstatoval Krajdl. Případem se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci, protože se Alexandr B. okamžitě odvolal. Před vzetím do vazby nikde nepracoval, neměl trvalé bydliště a údajně trpí několika nemocemi.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání