Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Chomutovsku hořel panelák: Hasiči evakuovali 90 lidí

Autor: Jana Ulrichová, Helena Lacinová - 
17. prosince 2011
15:25

Rány ve stoupačkách, bouchání na dveře, hlasité výkřiky a pak útěk jen s tím nejnutnějším z domu ven do chladné deštivé noci. Takové probuzení zažili dnes obyvatelé osmipatrového panelového domu v Jirkově na Chomutovsku, ve kterém nad ránem vypukl požár. Hasiči s ním bojovali osm hodin. Evakuovali  přes 90 lidí.

Požár likvidovalo třináct jednotek hasičů. Zasahovat museli v dýchacích přístrojích. "Oheň postupoval ve stoupačkách od šestého patra až na střechu, kde hořela lepenková krytina," popsal mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Co nezničil oheň, vyplavila voda a hasící pěna

Obyvatelé museli z domu pryč. Nejdříve byli evakuováni lidé z vchodu, kde hořelo, pak i jejich sousedé.  „Když nás přišel vzbudit policista, s dcerou jsme popadly psa a nejnutnější věci a šly před dům,“ řekla jedna z obyvatelek domu. Jaroslava Černá (47) venku plakala. Byt v 5. patře, kde bydlí s rodinou, je prý úplně zničený. „Zrovna jsem rozmrazovala lednici, všechno maso zůstalo na stole. Takové Vánoce jsem si nepředstavovala ani v nejhorším snu,“ řekla s tím, že zbytek noci strávila na městském úřadě.

1129660:gallery:true:true

Pomohlo město i policejní psycholog

Většina postižených rodin našla azyl u příbuzných. Pomocnou ruku podalo i město, které nabídlo náhradní ubytování a také peníze. „Rada schválila příspěvek deset tisíc korun na každý postižený byt, aby si lidé mohli dát dohromady to nejnutnější,“ řekl starosta Radek Štejnar. Pomoc nabízel i policejní psycholog. Část lidí se mohla vrátit domů během dne. Jsou ale bez plynu a elektřiny.

illis ( 19. prosince 2011 00:02 )

Tvůj příspěvek je nehorázný, pravda je, že nick, pod kterým píšeš cosi vypovídá o výši tvé inteligence . Spíše hodně nízké inteligence.

illis ( 18. prosince 2011 08:49 )

S lidmi z tohoto domu cítím, samozřejmě, že je hlavní to, že se nikomu nic nestalo a nikdo nepřišel o život. Miliardář Čech Kellner zaplatil Stingovi 20 milionů za vystoupení na Hradě pro svou firmu, tady by se mohl ukázat, přijet a rozdat nějaké penízky . Myslím si, že by měl více příznivců z řad lidí, které požár zasáhl. Sting zazpíval, dostal milionky a na Kellnera už si možná ani nevzpomene.

gogo ( 17. prosince 2011 19:39 )

Vzhledem k tomu, jak je vše v paneláku vedeno stoupačkami včetně plynu, je s podivem, že zatím nedošlo k většímu neštěstí ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání