Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Udajný vrah z tramvaje č. 22: Je to on, tvrdí expert

Autor: oj, rvs - 
15. září 2011
14:34

Vražda Rudolfa Slavíka (†34), popraveného kulkou do hlavy na konečné tramvaje číslo 22 v Praze Hostivaři, je před soudem. Obžalovaný Američan Gilbert McCrae (52) ve středu tvrdil, že byl v době činu s manželkou a je nevinný. Experti si ale myslí pravý opak. Podle znalce v oboru balistiky Davida Ryšavého je pistole, nalezená v jeho bytě, vražednou zbraní.

Ve čtvrtek pokračoval proces s údajným vrahem z tramvaje číslo 22 výslechem znalce z oboru balistiky. "Trvám na tom, že nalezená nábojnice byla vystřelena ze zbraně, nalezené v bytě obžalovaného," uvedl před soudem znalec David Ryšavý.

Ten zkoumal nábojnici nalezenou v tramvaji číslo 22 nedaleko těla zavražděného Rudolfa Slavíka. Na té byly podle něj nalezeny stopy, které odpovídají stopám na nábojnicích ze zkušebních výstřelů, provedených stejnou zbraní během expertizy. Obhájci jeho tvrzení napadli s tím, že při expertize byly použity jiné náboje a důkazy nejsou dostatečně průkazné.

Znalci: Obžalovaný je duševně zdravý

U soudu byli vyslechnuti také znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Pokud k činu došlo, bylo to podle nich rozhodnutí založené zřejmě na jednání v afektu. "Tato reakce by odpovídala osobnostní struktuře obžalovaného," řekl před soudem psycholog Jiří Kloze.

"Nenavrhuji uložení žádné ochranné léčby, není zde co léčit," řekl psychiatr Petr Kubej. "Osobnost má rysy emoční lability se s sklony k užívání alkoholu," uvedl na adresu obžalovaného. Dodal, že obviněný zřejmě jednal pod vlivem alkoholu, který mohl odbrzdit jeho zábrany.

Podle obžaloby byla vražda pomstou za urážky a nadávky, kterými bývalý narkoman Rudolf Slavík obžalovaného před půlnocí zahrnul v baru Ještěrka v Londýnské ulici. Hlavním důkazem v případu je pistole značky Heckler & Koch, nalezená v bytě obžalovaného v Sokolské ulici. Američan, kterému hrozí až dvacet let vězení, ale včera u soudu jakoukoliv vinu popřel. "Jsem nevinný a nevím, proč jsem byl zatčen," uvedl McCrae před soudem a dodal, že případ považuje za zmanipulovaný.

hofihofi ( 15. září 2011 21:33 )

To bybyla moc velka nahoda, byl s nim a naboje dle hlavne souhlasi,

vseznaleksenior ( 15. září 2011 20:53 )

eták feták.. Tak ho vodpráskneme jako psa??

doktorsafranek ( 15. září 2011 20:52 )

Tiamící sou tady jako doma. Křivě se na něho podíváš a prásk.. Mark Twain o tom píše. Ted teprve to pořádně můžeme prožít/ tu literaturu/..

brekekesalami ( 15. září 2011 16:11 )

to si nemyslím, detektor lži není úplně spolehlivý...

majka60 ( 15. září 2011 15:11 )

 Měli by ho ještě dát na detektor lži.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání