Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Popravený z tramvaje 22: Poslední hodiny před smrtí

Autor: Veronika Pukačová, Kjos - 
8. února 2011
04:58

Nekonfliktní a přátelský. Tak mluví o Rudolfu S. (†34) kamarádi z Pivnice Budějovická. Pro Rudolfa skončila sobotní jízda v tramvaji číslo 22 tragicky. Někdo mu prostřelil hlavu. Štamgasti z hospody vůbec nechápou, co se mohlo stát. Ruda prý začínal nový život. Na Nový rok se vrátil z léčebny drogově závislých, v sobotu měl začít předělávat byt po otci.

Pro štamgasty z pivnice byla Rudolfova smrt velkým šokem. „V lednu mu zemřel otec, Ruda po něm zdědil byt. V sobotu jsme tam měli jít natírat futra,“ svěřil se Blesku jeden z jeho přátel – Jan Lendler. Znal mrtvého dvacet let. Ani obsluha pivnice si nedokáže náhlou smrt vysvětlit.

Byl to nekonfliktní člověk, často sem chodil na pivo, ale alkoholik to opravdu nebyl. Nikdy nepil ani na sekeru, vždy platil včas. Poslední týdny byl na tom opravdu dobře, rozhodně to nevypadalo, že se bojí o život,“ popsal výčepní Petr Blažíček. Blesku se stále ozývají čtenáři, kteří tvrdí, že Rudolf byl narkoman, zloděj a překupník. Štamgasti potvrdili, že kradené zboží prodával i v této hospodě. V pivnici ho viděli naposledy v pátek.

Podle deníku MfD strávil poslední hodiny před smrtí v baru Ještěrka v Londýnské ulici poblíž stanice metra I. P. Pavlova. Těsně před tři čtvrtě na jednu ráno pak nastoupil do tramvaje číslo 22. Sedl si na páté sedadlo za řidičem. Na konečné ho pak řidič chtěl jít vzbudit, zjistil však, že Rudolf nespí. Byl už mrtvý.  „Po neznámém pachateli dále intenzivně pátráme. Zároveň žádáme případné svědky a také všechny, kdo zavražděného znají, aby nás kontaktovali,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Jestliže vraha policisté dopadnou, hrozí mu až 18 let za mřížemi.

sakra ( 9. února 2011 13:26 )

Zřejmě se nějaký mladík v noci nudil a chtěl si vyzkoušet zbraň.

gevi ( 8. února 2011 20:25 )

Nestarejte se o to, jak bych řekl krádeži. Raději si někdy přečtěte, co o krádežích píšu. Nevsazujte mi do huby slova, kterými chcete dokázat, že já jsem hlupák a vy jste to odhalil. Ale k věci. Vy stále vůbec nereagujete na to, co já píšu. Psychologové konstatují, že spousta lidí nerozumí přečtenému. A to je zřejmě váš případ. Já nepolemizuju s slovem poprava jako takovým. Já nepíšu, že nemáte s vašimi vývody pravdu. Dokonce také si myslím, že by se měla používat přesná slova. Já píšu o tom, že slovo poprava se v kriminalistice a přeneseně i jinde používá pro jistý typ vraždy. To je zcela běžný úzus a hromadně používaný, takže směšně vyznívá vaše výtka, že je to "váš (tedy můj) způsob vyjadřování". Já jsem to používat nezačal, já jen píšu, že se to běžně používá a posloužil jsem vám příklady, jak se se slovy poprava a vražda v žurnalistice a běžné mluvě zachází. Pokud by vám slovo poprava nesedělo ve vraždách z podsvětí, pak byste měl vědět, že podsvětí a mafie má své "zákony" a ten, kdo je poruší, je podle těchto zákonů popravený. Jiná věc je, kdyby šlo opravdu o čin vraždícího šílence, vyprovokovanou vražednou reakci, pak bych jistě použil slovo vražda. Opět ze mě děláte hlupáka, když mi podsouváte, že bych řekl poprava. Jsem zasátnce toho, aby se věci nyzývaly pravými jmény, ale čský jazyk prochází vývojem a tak se mnohá slova stala termíny s trochu jiným, ale přesným významem. To zase nechcet pochopit vy.

setug ( 8. února 2011 14:48 )

jen dobře. Také si myslím, že kdyby byl takový jak ho popisují přátelé z moékré čtvrtě, tak by ho nikdo nezastřelil. Slušného člověka jen tak někdo do hlavy nestřelí.

01380138 ( 8. února 2011 14:25 )

Jaká poprava byl zastřelený Jak je vidět nevedl spořádaný život tak asi někomu dlužil nebo mluvil.

gogo ( 8. února 2011 14:18 )

I kdybych na okamžik přistoupil na Váš způsob vyjadřování (že když se skupina grázlů domluví že někoho zabijí, tak se to má - dle vás - nazývat ctnostně "poprava"), tak jak proboha víte, že se takto někdo s někým v tomto případě domluvil ? Že to nebyl akt pomateného jedince ? Nebo jen osobní msta ? Nebo to je podle Vás také "poprava" ? Vy stále odmítáte pochopit, že věci by se měly vždy nazývat pravými jmény. Což se ve stále větší míře již neděje. Vražda je vražda a krádež je krádež. Ale Vy by jste asi řekl tunelování, že ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání