Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demonstrace ve Varnsdorfu: Situace se uklidnila

Ilustrační foto ze Šluknova
Ilustrační foto ze Šluknova  (Autor: Repro TV Prima, Blesk)
Autor: ČTK, zuf - 
9. září 2011
17:49

AKTUALIZUJEME: Asi tři stovky lidí se sešly na varnsdorfském náměstí na první ze série plánovaných demonstrací. Organizátora akce na místě odvedla policie do svého auta. Demonstrující ale policejní vůz obklopili a museli ho musí bránit policisté v helmách. Teď už se ale situace uklidnila a dav se rozchází.

Lidé se na náměstí sešli kolem 16. hodiny. Pískali, pokřikovali na policisty a vykřikovali nenávistná hesla. "Kde jste byli včera?" ozývalo se z davu. Otázka narážela na včerejší incident, kdy byla v ulicích večer okradena žena. Místní z krádeže viní Romy, policie přepadení prošetřuje.

Demonstranti plánovali vyrazit směrem k ubytovně Sport, ve které bydlí Romové. Podle krajské policejní mluvčí Jarmily Hrubešové jsou ve Varnsdorfu dnes v pohotovosti desítky policistů. Ti se snažili davu zabránit, aby se k ubytovně dostal.

Lukáš Kohout (27), kterého policie odvedla jako organizátora a oznamovatele akce zřejmě k podání vysvětlení, není veřejnosti neznámý. Před devíti lety rozpoutal politický skandál tím, že se vydával se za asistenta politika Jana Kavana a na náklady českého parlamentu cestoval po celém světě. Škody dosáhly milionů korun.

"Shromáždění svolané do Varnsdorfu panem Lukášem Kohoutem je nepovolené, v jeho žádosti byla totiž řada formálních nedostatků," vysvětlila policejní mluvčí Hrubešová.

Další demonstraci chystá chystá na sobotu v Novém Boru, Varnsdorfu i Rumburku Dělnická strana sociální spravedlnosti. Setkání na obranu Romů plánuje Iniciativa Násilí nic neřeší. V pohootvosti budou stovky policistů.

POdle ČTK stály demonstrace ve Šluknovském výběžku už zhruba několik milionů korun. Jen náklady na třísetčlenný policejní tým, který odděluje romskou menšinu od rozhněvaných demonstrantů, jsou za jednu demonstraci asi 660 000 korun.

Problémy ve Šluknovském výběžku se stupňují od začátku roku, kdy se sem přistěhovali noví Romové z jiných částí republiky a vzrostla kriminalita. V létě pak zaútočilo pět Romů mačetami na hosty baru v Novém Boru, poté napadlo v Rumburku asi 20 Romů skupinku místních obyvatel a situace vyeskalovala v sérii protestů.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání