Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta Pardubic: Objednal vraždu reportérů TV Prima?

Autor: Jaroslav Krčál, koj - 
1. prosince 2010
05:00

Nový starosta městského obvodu Pardubice 3, sociální demokrat Ján Kasič (57), je ve funkci pouhé tři neděle. A už skončil v rukách policie. Redaktoři štábu televize Prima ho totiž natočili při předávání úplatku 60 tisíc korun. Podle informací, které získal Blesk, by dokonce novinářům, pokud by úplatek nepřijali, hrozila smrt. Starosta se tak za každou cenu snažil zastavit natáčení reportáže o své minulosti.

Štáb připravoval ve spolupráci s reportérem Jankem Kroupou o minulosti Kasiče reportáž do pořadu Soukromá dramata. Starosta byl podle serveru www. cibulka.com před rokem 1989 příslušníkem Veřejné bezpečnosti a 17. září 1983 zakázal a rozehnal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku. Někteří účastníci byli zadrženi a odsouzeni.

„Chtěli jsme si jen zahrát. Řekl nám, že pokud budeme brnkat jen na akustické kytary, tak můžeme zůstat. Pak ale přijel s posilou a pozatýkali nás. Já jsem byl odsouzen na 15 měsíců do vězení,“ řekl včera Blesku pamětník koncertu Oldřich Bašta. Po revoluci byl Bašta plně rehabilitován a za pobyt ve vězení i odškodněn.

Poslanec novinářům vyhrožoval

Ján Kasič se jeho i dalších svědectví prý natolik zalekl, že se všemi prostředky snažil reportáž do pořadu Soukromá dramata překazit. Novinářům vyhrožoval a poté za pomoci prostředníka Svatopluka Kodeta, šéfredaktora Týdeníku Pernštejn, se je snažil uplatit.

Redaktoři o všem informovali policii. Za utajené asistence kriminalistů a pod dohledem skryté kamery převzali v pondělí 60 tisíc za zastavení natáčení. Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu poté Jána Kasiče i Svatopluka Kodeta zatkli. Zatím nebyl nikdo z nich obviněn a po uplynutí 48 hodiny by měli být oba ve středu propuštěni a nadále vyšetřováni na svobodě. „Zadrželi jsme dvě osoby v souvislosti s podezřením z uplácení novinářů. Tito se nacházejí v cele předběžného zadržení, zatím nebyli obviněni. Víc zatím nemohu zveřejnit,“ řekl včera mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Rodiny redaktorů se musely skrývat

Podle neoficiálních informací Blesku údajně dokonce při výslechu zaznělo i to, že pokud by novináři nekývli na přijetí peněz, mohl být ohrožen jejich život. „Bála jsem se a raději jsem s dětmi odjela mimo domov. Ta hrozba byla hodně reálná,“ řekla Blesku manželka jednoho z novinářů. „Naši redaktoři byli ve vážném nebezpečí. Zachovali však chladnou hlavu a odvahu a dotáhli reportáž do konce,“ řekla Blesku Jitka Obzinová, šéfredaktorka zpravodajství TV Prima.

Ještě v pondělí večer se sešel zastupitelský klub ČSSD a Kasiče vyzval k odchodu ze všech veřejných funkcí. Podle předsedy klubu Jakuba Rychteckého jde však o selhání jednotlivce. „Pokud Ján Kasič sám neodstoupí z funkce starosty, mohou jej zastupitelé odvolat,“ uvedl mluvčí pardubické ČSSD Miloslav Kučera.

andorea ( 6. listopadu 2014 09:56 )

Myslet si, že 60 000,- by stačilo na zastavení reportáže je hodně velká naivita. Horší je, pokud padly výhružky smrtí. Za to by měl být flastr natvrdo bez pardonu.

egal ( 5. prosince 2010 11:14 )

arogantní tlusté monstrum, které zapomělo, že už nemá žádnou moc a projevil naplno svoji osobnost, vyhrožování a podplácení, zjevně použil své jediné zbraně,které si jako jediné zapamatoval z dob práce v rudém aparátu azajisté je použil při budování své kariéry,spíš mě mrzí,že i po dvaceti letech, co jsou komouši malinko v útlumu a řádí dál ve vrcholných fcích pod jinými stranickými názvy,že není na takové důležité fce dělán podrobný rozbor toho daného candidáta,no opět logicky,volí ho "jeho"lidi,tak co,zlatej Protektorát

kdoasi ( 1. prosince 2010 23:37 )

co dělá na Primě komunistka Obzinová?!?

kdoasi ( 1. prosince 2010 23:36 )

Není to "paní pejsánková", ale "pan pejsánková")Jen se schovává za ženský nick

stastnyjim ( 1. prosince 2010 21:17 )

Já to čtu a vidím znovu - plno překlepů, afektované výkřiky vyzdobené vykřičníky a otazníky, velká písmena. Pro mě to je znak emočně vypjatého, až hysterického mlácení do klávesnice. Co se týká obsahu, také nemám co měnit. Socialismus je pryč na celé světě (kromě několika skanzenů) a už nikdy se nevrátí. Tedy určitě ne v té leninsko- stalinské podobě, kterou jsme zde měli čtyřicet let. Pomalu se lepší třeba naše dálniční síť, rychlostní silnice, občanská vybavenost, téměř každá rodina už má taky své auto, takže se pomalu blížíme zemím bývalého Západu. Jistě, zanedbání bylo obrovské - třeba v době, kdy vyspělé země byly propojeny sítí dálnic, nám po socialismu zůstala jediná dálnice atd. atd. Pokud myslíte, že po revoluci probíhalo pouze rozkrádání a devastace vyspělého socialistického státu, je to váš názor a máte na něj právo. Nic z toho vám nevyvracím. Tak nevím, co mám číst.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání