Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mexiko: Masakr mladých lidí na oslavě

Autor: ap, ČTK - 
24. října 2010
15:48

Válka drogových gangů v Mexiku má další oběti. Patnáct mladých lidí ve věku 16 až 25 let zahynulo po útoku ozbrojenců na soukromou oslavu v severomexickém městě Ciudad Juárez.

Podle mexických médií bude bilance sobotního útoku ještě tragičtější. Kromě patnácti mrtvých se totiž v těžkém stavu nachází v místních nemocnicích ještě osmnáct mladých lidí. Mezi zraněnými je i devítiletý chlapec. Na místě policie našla sedmdesát prázdných nábojnic do automatických zbraní.

Nejnebezpečnější město na světě

Městečko Ciudad Juarez, které se nachází při hranicích s USA, je proslulé krvavou válkou mezi drogovými gangy. Město a jeho blízké okolí je považované za nejnebezpečnější místo v Mexiku a zřejmě i na světě.

Oblast byla od začátku roku 2008 svědkem násilné smrti téměř 7000 lidí. Od prosince 2006, kdy prezident Felipe Calderón vyhlásil válku drogovým gangům, si po celém Mexiku drogové násilí vyžádalo životy více než 29 000 lidí.

Šéfkou policie je dvacetiletá studentka

V samotném městě Ciudad Juárez zuří válka mezi drogovými kartely o kontrolu nad pašeráckými trasami do Spojených států. Město leží těsně při hranicích, naproti texaskému El Pasu a kromě gangů je také proslulé zkorumpovaností místní policie.

V sousedství Ciudad Juárez leží policejní okrsek Guerrero, kde se šéfkou policie nedávno za velké pozornosti médií stala jen dvacetiletá studentka Marisol Vallesová. Právě ona by měla prorůstání organizovaného zločinu do řad policie zabránit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání