Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zabili Heydricha, teď jim ukradli pamětní desku

Pamětní deska, kterou někdo ukradl
Pamětní deska, kterou někdo ukradl  (Autor: ČTK)
Autor: INT - 
8. února 2009
10:47

Pamětní deska parašutistům ze skupiny Anthropoid, kterou v červnu 2007, v předvečer 65. výročí jejich posledního boje v červnu 1942, nainstalovala v Praze 8 skupina veteránů a historiků, zmizela. Informuje o tom deník Právo.

Deska připomínala atentát na nacistického říšského protektora Reinharda Heydricha. Na svém místě vydržela necelých 20 měsíců.

"To o tomto národě svědčí více než sebeuhlazenější řeči politiků. Těm navíc náš pomník ležel v žaludku od prvního okamžiku. Začíná to tady u nás vypadat jako v době těsně před 15. březnem 1939, kdy byla tahle země už jednou nohou fašistická," řekl Právu jeden ze členů skupiny amatérských historiků a pamětníků Barbaři, která pomník na svoje náklady instalovala.

Šance, že bude pachatel někdy dopaden je minimální.

Jak zemřel Heydrich?

Parašutisté československých výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli dva z nich - Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zraněním podlehl 4. června.

james ( 8. února 2009 12:46 )

Není to špatnou gramotností, měl jsem rudo před očima.

james ( 8. února 2009 12:43 )

Kdyby těm zlodějům chtěli pazoury upadnout. Je mi z toho špatně.

spelec5 ( 8. února 2009 11:59 )

My jsme opravdu hrozný pronárod, který si ničeho neváží - pak se divíme,že si z nás všichni dělají srandu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání