Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vykradli vilu uhlobarona Bakaly. Stojí před soudem

Autor: zb - 
21. ledna 2009
14:29

Rozestavěnou luxusní vilu uhlobarona Bakaly v Modravě na Šumavě, provětrali zloději. Odnesli si materiál a nářadí za 300 tisíc korun.

Michal Chvojka (30) a Michal Vágner (29) teď stojí před klatovským soudem a hrozí jim až 3 roky vězení. "Ukradli palubky z červeného cedru za 19 600 Kč a luxusní dřevěnou podlahu. Měla cenu 89 tisíc Kč," vypočítává škody státní zástupkyně z Klatov Jiřina Vítovcová

C0 ZMIZELO:

  1. Luxusní palubky z červeného cedru. Stály 19 600 Kč a bylo jich 12 metrů čtverečních.
  2. Luxusní dřevená podlaha, Stála 89 tisíc Kč. Bylo jí 36 metrů čtverečních.
  3. Z uzamčení elektro rozvodné skříně zmizel satelitní receiver Humax za 25 tisíc Kč.
  4. Kufřík s nářadím za 5 700 Kč.
  5. Tři firmy přišly o nářadí za 309 400 Kč. Zmizely elektrické vrtačky, úhlová bruska, laserová fréza, aku šroubovák, atd.

Z rozestavěné vily zmizel i satelitní receiver za 25 tisíc Kč a nářadí za 309 tisíc Kč. "Nářadí jsem pomáhal ukrást. O podlaze nic nevím. A ty palubky, ty byly odpad," hájil se Chvojka. Jeho komplic Vágner k soudu nepřišel. Vzkázal, ať je souzen v nepřítomnosti. Policisté našli cedrové palubky v hotelu Zlatá stezka v Modravě. Byla jimi tady obložena chodba. "Chvojka a Vágner mi dlužili 1500 Kč za jídlo a pití. Palubkami dluh splatili. Tvrdili, že je to odpad," vypověděl provozní hotelů Jiří Schmid. "Byl jsem se v hotelu na palubky podívat. Byly to ty naše. Nešlo o odpad. Byly použitelné," prohlásil Jaroslav Wolf, zástupce firmy, která palubkami obkládala stěny Bakalovy vily. Chvojka a Vágner nebyli patrně jedinými zloději, kteří rozkrádali miliardářovu vilu. Podlahová firma přivezla na stavbu 420 metrů čtverečních dřevěných podlah. Než je řemeslníci položili, mělo zmizet 150 metrů čtverečních. Ty stojí 380 tisíc Kč.


JAKÁ JE MILIARDÁŘOVA VILA?

Uhlobaron Zdeněk Bakala si za desítky miliónů korun staví vilu v centru šumavského národního parku v Modravě. Ve stráni nad známou Klostermannovou chatou vyrostl betonový dům zapuštěný do kopce. Má rovnou střechu a prosklenou celou přední část. Největší platová skla jsou veliká 3x10 metrů a váží přes 1,5 tuny. Žádná firma v Česku je nevyrábí. Takže si je miliardář nechal poslat až z USA. Luxusní sídlo by mělo mít svou vlastní čističku a zdroj pramenité vody. Stojí na místě, kde komunisté začali stavět čtyřpatrovou budovu pohraniční stráže. Tu nechal Bakala strhnout a na jejím místě začal stavět. Bakala je jedním z nejbohatších mužů v ČR a je životním druhem ředitelky České Miss Michaely Maláčové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání