Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Barboru Škrlovou se tipuje na netu!

Autor: mh, ČTK - 
21. října 2008
09:32

AKTUALIZOVÁNO: Závěrečné řeči obhájců zahájily druhý den soudního projednávání kauzy Kuřim v tomto týdnu. K soudu se opět dostavily z pětice obžalovaných pouze sestry Mauerovy.

V závěrečné řeči se tvrdě postavil proti postupu vyšetřování své klienty Barbory Škrlové její obhájce Richard Novák. Vyšetřování své klientky dokonce označil za právní paskvil.

"Velmi brzo se po zahájení tohoto případu staly z jedné kauzy týrání dětí kauzy, kauzy dvě. Tou druhou byla naprosto nepochopitelně samostatná "kauza Barbora Škrlová," uvedl Novák.

Vzápětí vychrlil podle něj množství důkazů o tom, proč byla jeho klientka naprosto nezákonně držena po celou dobu ve vazbě. Detailně rozebral dřívější děj a argumentoval tím, že ještě v době, kdy se zcela dobrovolně vrátila Barbora Škrlová z Norska byla ještě svobodným člověkem, který se mohl libovolně pohybovat po celém světě.

"Tehdy se ještě vůbec nic nevědělo ani nehovořilo o tom, že by moje klientka někoho topila v lavoru. Její stíhání se tenkrát konalo na základě porušení cizích práv, tedy práv Klokánku, ze kterého utekla. Uvalit vazbu pro podezření z porušení tohoto zákona je přitom naprosto neůměrné a nesmyslné," uvedl Novák.

Poté uvedl celou řadu případů důkazních materiálů i svědků, které by mohli pomoci objasnit pozadí případu a hlavně pozadí toho, jak se okolí k Barboře chovalo a přitom tyhle jeho důkazy nikoho nezajímaly! Novák tak naznačoval u procesu už mnohokrát vyslovené podezření, že případ není jen týráním dětí, ale že může mít mnohem širší pozadí, jehož objasňováním se nikdo nechce zabývat ani po vyslovených žádostech a upozorněních.

Na Barboru se tipuje na internetu

O děsivém tipování na osud Barbory mezi lidmi i na internetu hovořil zástupce Barbory Škrlové Richard Novák. "Je to hrozné, když se s něčím takovým, co se týká osudu člověka vůbec děje," uvedl Novák.

Zároveň upozornil na to, že snad žádný případ sodně projednávaný v poslední době neměl tolik procesních podivností, jako "kauza Kuřim". Otevřeně narážel na fakt, že ačkoliv vyšetřovací spis je dokumentem velmi důvěrným, byli zřejmě někteří privilegovaní, kterým s e dostal do rukou, ačkoli byl oficiálně neveřejným. Poukázal také na nejasnou a naprosto nedostačující výpověď herce Fárnera, který si zjevně ze soudu

"Začněte konečně o mé klientce uvažovat jinak. Je to člověk, který je citlivý, chce mít klid. Měla motiv, aby dělala něco ze své vůle, co se jí klade na vinu. Má právo na svůj vlastní život. Myslete na to až ji budete soudit," uzavřel výpověď Novák.

(Klára Mauerová: U soudu by měl být i tajemný Doktor! Čtěte!)


Rozsudek v kauze Kuřim vynese brněnský krajský soud v pátek ráno. Oznámil to dnes (v úterý) soudce Pavel Göth. Skupina šesti lidí čelí obžalobě z týrání chlapců Ondřeje a Jakuba.

Děti podle obžaloby mučili, aby z nich udělali osoby poslušné všech příkazů. Podle některých úvah souvisí případ s náboženskou sektou.
Žalobkyně navrhuje pro sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy, tedy matku a tetu hochů, deset let vězení. Další klíčová postava případu Barbora Škrlová by měla být poslána podle ní na sedm let do vězení. Kolem osmi let vězení požaduje státní zástupkyně pro Jana Škrlu a Hanu Bašovou. Janu Turkovi, poslednímu z šestice obžalovaných, navrhuje pětiletý trest.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání