Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Bývalý právník Tomáše Pitra může dostat až 15 let

Autor: zb - 
13. října 2008
16:12

Advokát uprchlého podnikatele Tomáše Pitra stanul před soudem v Plzni. Právník Pavel Šíma (33) údajně obchodoval s drogami a hrozí mu až 15 let vězení.

"Podílel se na distribuci taneční drogy extáze," uvedla krajská státní zástupkyně Věra Brázdová. Šíma měl být jedním ze čtveřice lidí, kteří dováželi drogy z Nizozemska a v Česku s nimi pak obchodovali. "Celkem šlo o 2000 tablet extáze v hodnotě 400 tisíc Kč," dodala Brázdová.

Nizozemec Marek Kieft (31) měl drogy obstarat v Holandsku a přivést je do Plzně. "Martin Peteřík (36) od něho odebral 20 tablet a Šíma 10 tablet extáze, aby ověřili kvalitu drogy. Několik kusů prášků měl získat i čtvrtý obžalovaný Václav Špaček (34). Distribuovat drogy dál mezi lidi se čtveřici nepodařilo. Všechny zatkla policie.

"Přivezl jsem tašku s Holandska. Nevěděl jsem, co v ní je. Prý si ji někdo vyzvedne. V Plzni jsem zjistil, že jsou tam nějaké prášky. Byl jsem na pivě a Šímovi jsem dal 10 tablet, aby je vyzkoušel. Později mi řekl, že to nepůsobí. Chtěl jsem všechno hodit do kanálu," hájil se Kieft. Stejně jako on, i Šíma obžalobu odmítá.


KDO JE JUDr. PAVEL ŠÍMA?

Pavla Šímu si v březnu najal uprchlý podnikatel Pitr, kterého už rok hledá policie. Šíma měl pro Pitra sepsat druhou ústavní stížnost. Nikomu není ale jasné, proč si Pitr vybral právě tohoto plzeňského právníka. Šíma působil i v právní komisi na Magistrátu města Plzně. Pitr má jít na 5 let do vězení. V roce 2006 ho sem spolu s Miroslavem Provodem poslal soud za daňové delikty. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007, Pitr ale utekl a před policií se skrývá.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání