Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Romové se vydali na trestnou výpravu do školy

Střední odborné učiliště v Podbořanech, kde došlo k incidentu
Střední odborné učiliště v Podbořanech, kde došlo k incidentu  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
6. října 2008
15:08

Napadený učitel a čtyři zranění žáci. Taková je bilance trestní výpravy, na kterou se do podbořanského středního odborného učiliště vydala parta Romů.

Záminkou jim bylo údajné ohrožení dcery jednoho z nich.

Vše začalo banální hádkou a následnou potyčkou dvou studentek prvního ročníku o kluka. „Jedna z nich pak přišla a tvrdila, že se bojí, že jí někdo ohrožuje nožem. Údajného útočníka jsme ale nenašli. Nechala jsem ji u sebe. Řekla, že si pro ni přijede otec,“ popsala zástupkyně ředitele Jaroslava Hovorková. „Otec přijel, ale rovnou s klackem. Oháněl se s ním a křičel, že nechá vypálit školu. Nakonec jsme ho nějak uklidnili. Mysleli jsme, že tím to skončilo,“ dodala učitelka Stanislava Dlouhá. Druhý den ráno ale do školy vrazilo celé komando.

"Ani pořádně nevíme, kolik jich bylo. Byly tu dvě ženy, a několik mužů. Vtrhli do vestibulu, sprostě nadávali a rozdávali rány na všechny strany," dodala. "Jeden z nich mi řekl "Co čumíš, chceš taky jednu," a začal do mě strkat. Tak jsem ho chytil a odvedl do ředitelny. Mezitím už kolegové volali policii. Než ale přijela, útočníci se rozprchli," popsal tělocvikář Radomír Hůrka.

Útočníci zbili několik žáků. Nejhůře dopadl Tomáš Tůma (17), který dostal ránu pěstí do oka. "Ječel, "kterej hajzl měl ten nůž" a mlátil kolem sebe hlava nehlava," řekl. "Zrovna jsem vycházel ze šatny. Než jsem se otočil, dostal jsem pěstí," dodal jeho spolužák Michal Rác (16). Útočníci kopali do dveří, vyhrožovali zabitím a poničili i několik aut před školou. Podle zástupkyně ředitele ale největší škody napáchali na psychice žáků. "Opravdu z toho byli všichni velmi špatní," řekla. Případ nyní vyšetřuje policie.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání