Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud: Čoko zpochybnil překlad telefonátu v řeči Olachů!

Autor: Ondřej Požár - 
29. září 2008
11:20

Nezvyklý klid panoval v pondělí u soudu s pěti olašskými Romy, obžalovanými z pokusu o vraždu a ublížení na zdraví.

Jejich obětí se loni v létě stal Josef Lakatoš (55) a útokem na něj řešili Olaši ze severu Moravy nezdařenou svatbu Lakatošovy dcery Silvie s obžalovaným Luciánem Danišem.

Před třemi měsíci přitom bylo na nádvoří brněnského Justičního paláce pořádně rušno a vzduchem létaly nejen sprosté nadávky, ale také láhve naplněné vodou! A hrozící hromadné rvačce zabránili muži z justiční stráže a policisté se psy (Blesk informoval).

Na pondělí však soudce Jiří Stýblo nachystal opatření, které mělo předejít podobným konfliktům mezi oběma znepřátelenými rodinami. "Do budovy soudu bude vpuštěno maximálně deset osob z každého rodinného klanu. Příslušníci obou znepřátelených klanů byli na tuto skutečnost upozorněni!" vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Jediné vzrušení se tak při pondělním pokračování procesu odehrálo přímo v soudní síni. Obžalovaný Jiří Daniš zvaný Čoko tam zpochybnil soudním znalcem vypracovaný překlad svého telefonátu s manželkou oběti Helenou Lakatošovou. Podle znalce jí měl právě Čoko nabízet miliony korun za to, že její do břicha střelený muž Josef Lakatoš změní svou výpověď a za střelce označí někoho úplně jiného!

"Nic takového v tom rozhovoru po telefonu nepadlo. A o penězích se mluvilo v jiné souvislosti. Soudní znalec to přeložil špatně a jinak," tvrdil Jiří Daniš zvaný Čoko.

Ten byl mezi pěti Olachy z Ostravy, kteří na spícího Lakatoše zaútočili holemi a tyčemi loni 18.července v Prostějově. Motivem bylo vyřizování účtů za nezdařenou svatbu Lakatošovy dcery s Luciánem Danišem z Ostravy. Nevěsta, za kterou rodina dostala věno 70 tisíc korun, od muže utekla i přesto, že mu povila dvě děti.

Aby ji přinutili k návratu, unesl ostravský klan Lakatošovu příbuznou Mercedes (16). Když se vrátila do Prostějova, začala válka a Olachové ze severu Moravy se mstili. Obžalovaní vinu popírají.

Útok na Lakatoše vyvrcholil střelbou. Ladislav Daniš zvaný Beáš ho podle žalobce střelil do břicha. "Vzali mi přes 60 centimetrů střeva. Ránu jsem měl dva dny otevřenou. Děkuju pánu bohu a doktorům, že mě zachránili!" svěřil Blesku se letos v červnu Josef Lakatoš.

Tvrdí, že obžalovaní ho chtěli ubít k smrti. "Většina ran šla na hlavu. Kryl jsem se rukama, jinak by mě zabili! Válka bude gradovat. Určitě dojde k odezvě, pokud se obě skupiny potkají," je si jistý Lakatoš.

Podle něj obžalovaný Jiří Daniš (52) zvaný Čoko volal Lakatošovu švagrovi a vyhrožoval, že Josefa a jeho ženu zabije.

(Více o případu čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání