Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Hrozili mu zabitím a podpálením domu

Autor: Ondřej Požár - 
7. července 2008
09:08

AKTUALIZOVÁNO. V Brně pokračuje soud s pěti ostravskými Romy, obžalovanými z pokusu o vraždu a ublížení na zdraví. Jejich obětí se loni v létě stal Josef Lakatoš (55). Ten v pondělí zásadně změnil svou výpověď!

Postřelený Josef Lakatoš v pondělí u soudu potvrdil, že ho před rokem skutečně napadli, zbili a postřelili právě obžalovaní! "Před první výpovědí u soudu mi v červnu vyhrožovali, že pokud Ladislava Daniše zvaného Beáš odsoudí, tak zastřelí moji ženu a děti. Vypálili byt po mém nebožtíkovi otci. Proto chci vypovídat pravdu. Tito lidé, kteří tady u soudu sedí, na mě zaútočili! Přišli ve čtyři ráno, bili mě, když jsem spal. Kdybych se nebránil rukama, tak by mě možná zabili! Udělali hyenismus. Na bránícího se člověka použili zbraň," řekl soudcům Lakatoš.

Na soud ho přivedli policejní zakuklenci, kteří ho doprovodili na chodbu vedle soudní síně. Po svědectví ho zase policisté odvedli, aby ho chránili před početnou skupinou ostravských Olachů.

"Chtěl jsem se s nimi udobřit. Pocítil jsem k nim lítost. Ale chtěl bych, aby tito lidé byli řádně potrestaní. Neumím pochopit jejich chování!" zakončil výpověď Josef Lakatoš.

Svědčila i dcera oběti
Útok na otce potvrdila i Lakatošova dcera Nicol. U soudu sice dnes odmítla vypovídat, ale odkázala na své předchozí čtyři výpovědi na policii. V nich jednoznačně jmenovala pět obžalovaných. Označila je jako útočníky, kteří loni v noci na 18.července v Prostějově vešli do domu a zbili jejího otce Josefa basebalovými pálkami a tyčkami.

"Pak povzbuzovali Ladislava Daniše, který vytáhl pistoli a mířil na mého otce. Křičeli olašsky Murdáles! To je česky Zabij ho! Otec seděl na posteli, když na něho Daniš vystřelil," líčila osudné chvíle Nicol do policejních protokolů.

Řev, štěkot psů a létající láhve
Když státní zástupkyně četla čtvrtou výpověď Nicol, nebylo ji moc slyšet. Na nádvoří totiž zuřivě na shromážděné povykující Olachy štěkal policejní pes. A když proces pro dnešek po 10. hodině skončil, opět vzplály emoce. Brněnští Olaši nadávali ostravským přes policejní kordon. A vzduchem létaly láhve s vodou. Létaly z obou znepřátelených táborů. Poté policisté nejprve odvedli z nádvoří ostravské Romy. Pět minut po nich vyprovodili přes boční bránu i brněnské Olachy. Ti křičeli ještě na ulici.

Zítra možná nepřijdou. Soud totiž vyslechne jen soudního znalce a pak jednání odročí.

Čtěte také:
Málem ho zabili, teď mění výpověď!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání