Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soud s Romy se proměnil v policejní manévry

Autor: Ondřej Požár, jos - 
9. června 2008
11:45

Justiční palác v Brně dnes ovládly dvě romské skupiny - z Ostravy a z Prostějova. Od sebe je držel policejní kordón, ve kterém nechyběli psovodi a policisté v kuklách. (Na snímku Ladislav Grulo a vpravo Richard Rafael).

Policejní manévry provází zahájení líčení s pěticí Romů. Ti z Krajského soudu v Brně čelí obžalobě z porušování domovní svobody, pokusu o těžkou újmu na zdraví, pokusu o vraždu a nedovolené ozbrojování.

Žalobce je viní z toho, že loni v létě vnikli v Prostějově do domku, kde právě spal Josef Lakatoš s rodinou. Lakatoše vzbudili a zmlátili dřevěnými holemi. Ladislav Daniš poté dokonce vytáhl nelegálně drženou zbraň a Lakatoše, který se marně snažil skrýt za nábytkem, střelil z pouhého metru do břicha.

Lakatoš měl obrovské štěstí, že přežil. V nemocnici mu lékaři museli odoperovat 60 cm střev.

Nevraživost vypukla kvůli unesené dívce

Z porušování domovní svobody a pokusu o ublížení na zdraví viní státní zástupce Ladislava Daniše (41), Luciána Daniše (20), Jiřího Daniše (52) zvaného Čoko, který k soudu nepřišel a jednalo se bez něj, Ladislava Grula (45) a Richarda Rafaela (38).

Oba Danišovy přivedla k soudu eskorta: Ladislav obžalovaný z pokusu o vraždu je ve vazbě a Lucián si odpykává trest za jiné zločiny. Grulo a Rafael jsou stíhaní na svobodě.

Otec a syn Danišovi odmítli vypovídat. Lucián si navíc jako svého důvěrníka, přítomného v soudní síni, vybral ostravského olašského krále Jana Lipu. "Já jsem tam nebyl, s případem nemám nic společného! Víc k tomu nemám co říct," tvrdil zase v obleku oděný Grulo. A Rafael také nechtěl mluvit.

Souzení ostravští Romové se podle dostupných informací vydali loni v červenci do Prostějova na trestnou výpravu, aby si vyřídili účty za únos romské dívky. Dnes se oba znesvářené tábory setkaly u soudu.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání