Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Málem ho zabili, teď mění výpověď!

Autor: ČTK - 
23. června 2008
13:31

Rušno bylo v pondělí u Krajského soudu v Brně, kde pokračoval proces s pěti Romy, obžalovanými z pokusu o vraždu a ublížení na zdraví. Jejich obětí se loni v létě stal Josef Lakatoš (55). Ten před trestním senátem zpochybnil, že by ho napadli obžalovaní.

Venku ale zdůraznil: "Byli to oni! Chtěli mě zabít!"

Pět Olachů z Ostravy na spícího Lakatoše zaútočilo holemi a tyčemi loni 18.července v Prostějově. Motivem bylo vyřizování účtů za nezdařenou svatbu brněnské Romky s ostravským partnerem. Nevěsta od muže utekla.


Aby ji přinutili k návratu, unesl ostravský klan Lakatošovu příbuznou Mercedes (16). Když se vrátila do Prostějova, začala válka a Olachové ze severu Moravy se mstili. Obžalovaní vinu popírají. Více o únosu Mercedes Lakatošové čtěte zde.

Útok na Lakatoše vyvrcholil střelbou. Ladislav Daniš zvaný Beáš ho podle žalobce střelil do břicha. "Vzali mi přes 60 centimetrů střeva. Ránu jsem měl dva dny otevřenou. Děkuju pánu bohu a doktorům, že mě zachránili!" svěřil se Blesku Josef Lakatoš.

Tvrdí, že obžalovaní ho chtěli ubít k smrti. "Většina ran šla na hlavu. Kryl jsem se rukama, jinak by mě zabili! Válka bude gradovat. Určitě dojde k odezvě, pokud se obě skupiny potkají," je si jistý Lakatoš.

Podle něj obžalovaný Jiří Daniš (52) zvaný Čoko volal v neděli před soudem Lakatošovu švagrovi a vyhrožoval, že Josefa a jeho ženu zabije.

"Jste rakoviny! Umřete!" křičeli dnes odpoledne na oplátku na Olachy z Ostravy brněnští a prostějovští Romové, které policie a justiční stráž vytlačila z budovy. Více o celém případu čtěte zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání