Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karla Baťka zavraždil milenec Jiří: Tělo rozřezal na kusy a hodil do Vltavy, hlava se nikdy nenašla

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia, Muzeum Policie České republiky)
Autor: jel - 
9. května 2022
05:00

Složitý případ řešili kriminalisté v roce 1968. Mezi květnem a srpnem se totiž ve Vltavě nalezli kusy těl neznámého mladého muže. Bez hlavy bylo ovšem těžké ho identifikovat. Později se ukázalo, že vrahem mladého muže je tramp Jiří, ten cítil vinu a ke zločinu se nakonec přiznal.

Balíčky s kusy těla vydávala Vltava v rozmezí několika měsíců. Policistům se však nedařilo mrtvolu identifikovat. Ta nejdůležitější část, hlava, totiž chyběla. Když byl však v řece nalezen trup, vyšetřování se trochu posunulo. Na těle bylo totiž vytetováno jméno Pepa v srdíčku a kriminalisty napadlo, že mrtvý je možná homosexuál. Srdíčko bylo navíc rozbodáno.

Video  Jiří Duchoň: Tramp Pasáček, který brutálně ubil milence kladivem a tělo rozřezal  - Videohub
Video se připravuje ...

Ač v roce 1968 nebyla v České republice už homosexualita nad 18 let trestná sedm let, odlišná sexuální orientace byla ve společnosti tabuizovaná a komunita byla velmi uzavřená. 

Policisté však nakonec obvolali některá telefonní čísla, která našla u vzkazů na toaletách na hlavním nádraží. Dohazovač René sice nejprve vypovídat nechtěl, nakonec ale prozradil, že mrtvým je osmnáctiletý Karel Batěk. Mladík, který neměl stálou práci a nechával se živit svými milenci. Kriminalisté sice znali identitu zavražděného, k vyřešení případu se ale nepřiblížili.

Vraha tížilo svědomí a tak se v říjnu stejného roku přiznal svým kamarádům z trampské komunity. Jiří Duchoň přezdívaný Pasáček vepřů měl podivnou pověst. Byl tichý, ale kvůli drobnosti klidně vypěnil tak, že spolutáborníka pálil větví. 

A co se tedy stalo s Baťkem? Duchoň ho jednoho večera sbalil na hlavním nádraží a pozval ho k sobě domů. Ráno se k němu ale Karel choval hrubě, nenechal se vyhodit a ještě se Jiřímu vysmíval. Ten nakonec popadl kladivo, milence ubil, jeho tělo rozřezal a hodil do Vltavy. Duchoň byl odsouzen na dvanáct let do vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání