Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední popravený v Československu: Bestiální vrah Svitek zmasakroval rodinu a vyřízl manželce plod z těla

Autor: ČTK, dce, jel - 
8. června 2023
19:47

Posledním popraveným v bývalém Československu se stal 8. června 1989 devětadvacetiletý recidivista Štefan Svitek ze slovenského Brezna. Hned následující rok po revoluci byl trest smrti zrušen. Čin, kterého se Svítek dopustil byl neuvěřitelně krutý a dodnes nad ním zůstává rozum stát. Brutálním způsobem zavraždil dvě děti a svou manželku, které následně vyrval z těla orgány i nenarozený plod.

Svitek, jehož otec byl alkoholik a násilník, páchal nejrůznější trestnou činnost už od puberty a byl několikrát ve vězení. Oženil se s Romkou Marií, která již měla dvouletou dceru z předchozího vztahu. Páru se narodila dcera a nedlouho poté manželé čekali dalšího potomka. Svitek, který pracoval v lese, se 30. října 1987 společně se svým kolegou opil v hostinci, odkud se pozdě v noci vrátil domů. Vystrašená manželka se před ním společně se dvěma dcerami zamkla v ložnici. Rozzuřený Svitek dveře vylomil sekerou a manželce s ní zasadil 16 ran do hlavy, pak se obrátil k dcerám (†6 a †4), které rovněž zmasakroval k nepoznání.

To mu ale nestačilo, v kuchyni popadl nůž a manželku rozřízl od krku až k rozkroku a v návalu šílenství z ní začal trhat orgány a házet je kolem sebe.

„Když jsem manželce rozřezával tělo, vyvalily se ven vnitřnosti. Levou rukou jsem jí to všechno vytrhal. Byla ve třetím nebo čtvrtém měsíci těhotenství, tak z ní vypadl i plod (ten Svitek rozpitval žiletkou, u výslechu ale uvedl, že si to nepamatuje - pozn. autora). Odřezal jsem jí prsa, pak jsem ji strhl z postele na zem,“ popsal podle iDnesu sám Svitek ve vyšetřovací spise.

Pak se vrátil k oběma mrtvým dcerám, jejich těla narval do pytle a vydal se do lesa. Po pár metrech se ale vrátil, vysypal je doma na podlahu. Na dřezu popadl krabičku žiletek a dcerám otevřel hrudník i břicho. Jak ho opouštěl alkohol a přibývalo světlo, opustila ho i vražedná touha.

Druhý den se neúspěšně pokusil o sebevraždu, poté se vydal na útěk, ale byl dopaden policií. Obžalovaný Svitek byl znalci shledán jako velmi agresivní a psychopatická osobnost. Nad svým činem nikdy nepocítil lítost, naopak vraždu popsal jako svůj nejsilnější sexuální zážitek. Protože byla náprava vyloučena, soud v Bánské Bystrici rozhodl o trestu smrti. Rozsudek byl vykonán 8. června 1989 v Bratislavě, a Svitek se tak stal posledním popraveným v Československu.

Poslední popravený Čech ubodal svou rodinu

Poslední poprava před zrušením trestu smrti v nynější ČR byla vykonána 2. února 1989; popraveným byl Vladimír Lulek z Hradce Králové (34), odsouzený v lednu 1988 za pětinásobnou vraždu a pokus o vraždu - dva dny před Štědrým dnem roku 1986 opilý ubodal svou manželku, její tři děti a svou dceru a pobodal sousedku, která mu chtěla v činu zabránit.

Poslední ženou popravenou v Československu se 12. března 1975 stala čtyřiadvacetiletá Olga Hepnarová, která trest dostala za to, že v červenci 1973 úmyslně vjela nákladním automobilem mezi lidi na zastávce tramvaje v Praze 7 a zabila osm lidí.

Trest smrti byl v bývalém Československu zrušen s účinností od 1. července 1990. Rozsudky smrti vynesené před tímto datem byly změněny na doživotí. Tak popravě unikl například asi poslední člověk odsouzený v ČR k absolutnímu trestu (v lednu 1989) Jaroslav Malý, jenž měl pykat za trojnásobnou vraždu; v červenci 1991 ve vězení zemřel. Dodnes si doživotní trest, jenž byl původně trestem smrti, odpykává Zdeněk Vocásek, jenž byl v září 1988 odsouzen za brutální dvojnásobnou vraždu.

Místo provazu doživotí

Nejvyšším možným trestem v ČR je nyní podle trestního zákoníku, účinného od ledna 2010, doživotí. Výjimečným trestem se rozumí též trest odnětí svobody nad 20 až do 30 let. Nyní si v ČR odpykává doživotní trest 46 osob, z toho tři ženy.

Ve světě v současné době má ve svých právních řádech trest smrti přes 90 zemí, z toho asi 35 států ho neuplatňuje, tedy nepopravilo nikoho během posledních deseti let.

Arany ( 31. října 2020 15:19 )

Souhlas.

Arany ( 31. října 2020 15:18 )

Nebylo jich tolik. Čtete dneska vůbec noviny? Nebo jste dement, který nic nevidí a neslyší? Dneska je to úplně běžné, že někdo někoho zabije. Tak to tedy ne, milý pane luklovahu! Nikdy!

Arany ( 31. října 2020 15:14 )

Trest smrti měl zůstat. Výsledky vidíme dnes na tom co se každý den děje. Havel byl naivní osel.

hejhej ( 31. října 2020 12:45 )

Trest smrti měl být zachovaný pro bestie, vrahy. S tím pochopitelně EU nesouhlasí, protože by se už hodně muslimských vrahů " houpalo" na šibenici. Tyto muslimské vrahy ještě zrů.da Merkelová omlouvá a obhajuje, stejně jako promuslimská ANTIFA, jejiž členem je pirát Bartoš.

hanka666 ( 10. června 2019 23:55 )

Pane bože, něco tak strašného jsem ještě nikdy nečetla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání