Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavraždil přes 53 lidí a jedl kusy jejich těl! Kanibal Čikatilo byl popraven před 26 lety

Autor: msj - 
15. října 2018
18:56

Andrej Čikatilo (†57) přezdívaný Rostovský řezník je dodnes považován za nejzvrácenějšího sériového vraha novodobých dějin. Této zrůdě vyšetřovatelé prokázali 53 vražd, přičemž sám Čikatilo se přiznal téměř k šedesátce. Od udělení trestu smrti pro tohoto zvrhlíka dnes uběhlo přesně 26 let.

Andrej Romanovič Čikatilo se narodil 16. října 1936 v malé vesničce Jabločnoje na Ukrajině. Jeho dětství nepatřilo k těm nejlepším. Žil jenom s matkou, která ho údajně týrala a mlátila zejména za noční pomočování. Jeho bratra Štěpána údajně zavraždili a snědli vesničané za druhé světové války, když ve většině tehdejšího Sovětského svazu panoval hladomor.

Duchové minulosti

Jeho nepříliš šťastné dětství se podepsalo zejména na jeho osobnosti. Stranil se kolektivu a sociální interakce, trpěl sebenenávistí a impotencí. Byl vynikajícím studentem a měl v plánu studovat práva na moskevské univerzitě. Tehdy naneštěstí neuspěl u přijímacích zkoušek a jeho první prací byl opravář telefonů. Později dostudoval ruskou literaturu a nějaký čas byl učitelem. Z této práce byl ale kvůli pokusům o pohlavní zneužití svých studentek nucen odejít.

V roce 1963 se oženil a i přes impotenci se mu v roce 1965 narodila dcera Ludmila a o rok později syn Jurij.

Bod zlomu

Postupem času rostla jeho frustrace ze sexuální dysfunkce a právě tehdy se v jeho hlavě začaly rodit myšlenky na sexuálně motivované zločiny. První přišel 22. prosince 1978, kdy Čikatilo nalákal Jelenu Zakotnovu (†9) do svého tajného lesního příbytku, kde se ji pokusil znásilnit. Nepodařilo se mu dosáhnout erekce a dívenku proto v záchvatu vzteku ubodal. Až poté se vzrušil a úspěšně ejakuloval.

Došlo mu, že ho vzrušuje násilí na bezbranných obětech a v podobném stylu vraždil až do roku 1990. Znásilnil a ubodal nejméně 53 lidí, z čehož drtivá většina byly dívky pod 17 let. Části jejich těl vařil a jedl. Většinou si vybíral genitálie, čímž podle jeho slov oběti posmrtně trestal za svou vlastní impotenci.

Dopadení a soud

Rostovský řezník byl po mnohaletém pátrání zatčen až 20. listopadu 1990. Ve vazbě se podle výpovědi vyšetřovatelů choval normálně, ale během soudního procesu byl hrubý a snažil se vyvolat dojem blázna. Ukazoval své genitálie, tvrdil, že je těhotný a že kojí nebo také vykřikoval, že není homosexuál.

V soudní síni byl Čikatilo zavřen v kleci, protože hrozilo, že jej napadnou pozůstalí obětí, kterých bylo v místnosti plno. Při detailním popisu přípravy a vaření genitálií někteří přítomní opouštěli místnost.

Příběh, ze kterého mrazí

O Rostovském řezníkovi bylo natočeno několik filmů. Jmenovitě Občan X (1995), který je asi nejznámější. Jako další tituly můžeme zmínit Evilenko (2004) a také jeden kousek z dílny Petra Jákla s názvem Ghoul (2004).

Andrej Romanovič Čikatilo byl 14. října 1992 odsouzen k trestu smrti a 14. února 1994 byl popraven výstřelem za pravé ucho, jelikož jeho poslední slova údajně zněla: „Nevystřelte mi mozek, Japonci ho budou chtít koupit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání