Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po hádce ubodal svoji přítelkyni: DNA ho usvědčila i z pěti bankovních přepadení

Po hádce ubodal svoji přítelkyni: DNA ho usvědčila i z pěti bankovních přepadení
Po hádce ubodal svoji přítelkyni: DNA ho usvědčila i z pěti bankovních přepadení  (Autor: ČTK)
Autor: dce, ČTK - 
15. října 2018
13:15

Pavel K. podle obžaloby loni ubodal nožem svoji přítelkyni (†29), se kterou žil. Při vyšetřování se po zkoumání jeho vzorků DNA zjistilo, že má na svědomí i pět dřívějších ozbrojených bankovních loupežných přepadení. Třiačtyřicetiletý muž se přiznal. Hrozí mu až 18 let vězení.

„Nepohodli se, napadl ji kuchyňským nožem. Způsobil jí celkem 32 bodnořezných ran na různých částech těla, a to levé straně krku, přední straně hrudníku, obou horních a dolních končetinách," řekl státní zástupce Milan Vacek. K vraždě Pavel K. do policejního protokolu řekl, že v kritickou noc popíjeli alkohol a dali si dohromady jednoho jointa marihuany.

„Byl jsem dezorientovaný, pamatuji si první tři rány. Vím, že to, co se stalo, vrátit nelze. Je mi to líto, bylo to osobní selhání," řekl soudu Pavel K. Podle něj jejich vztah ovlivnilo požívání alkoholu i to, že přítelkyně byla prý závislá na drogách. „Gradovalo to hádkami, fyzickými napadeními, a to jak z mé, tak její strany. Ať jsme žili, jak jsem žili, tak jsme se milovali," vypověděl. Během výslechu vzlykal.

Policie podezřelého zadržela asi půl hodiny po oznámení nálezu těla a jeho útěku z místa činu. Kriminalisté mu odebrali vzorky DNA a porovnali je se vzorky z vyšetřování starších neobjasněných zločinů. Na základě toho zjistili, že v letech 2007 až 2014 přepadl se střelnou zbraní pět bank v Praze, Brně a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. „Byla to pokaždé plynová pistole, která nebyla nabitá," řekl Pavel K.

Pouze v jednom případě z května 2009 se mu ale podařilo získat peníze, a to přes 382.000 korun. Při tomto útoku způsobil pokladní banky posttraumatickou stresovou poruchu. Obžalovaný řekl, že ho k tomu přiměla špatná finanční situace. „Dříve jsem měl peníze, byl jsem zvyklý na nějaký příjem, nedokázal jsem si přiznat, že se mi v podnikání nedaří a že bych měl začít pracovat," řekl soudu Pavel K.

Za přepadení se omluvil pracovníkům přepadených bank i lidem, které ohrozil. „Chtěl bych se omluvit všem lidem, se kterými jsem přišel nějakým způsobem do styku, které jsem nějakým způsobem ohrožoval. Je mi to líto," dodal. Hlavní líčení je naplánované i na další dny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání