Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prezidentem omilostněný vrah: Na svobodě zavraždil Blanku a dalších 8 žen

Autor: dce - 
29. června 2017
09:50

Za vraždu osmnáctileté Němky skončil Unterweger kvůli předešlé kriminální minulosti ve vězení na doživotí. Veřejnost a později i soud uvěřili, že se polepšil, a Unterweger byl propuštěn na svobodu. Za rok a půl na svobodě pak zabil 9 žen včetně Češky Blanky Bočkové. Dostal opět doživotí. Sedm hodin po soudu se oběsil ve své cele.

Už od mládí byl Rakušan Jack Unterweger pěkné kvítko - dětství strávil střídavě u příbuzných a v dětském domově, podle některých zdrojů byl dokonce fyzicky týrán, což patrně vysvětluje jeho budoucí život. Unterweger strávil mezi lety 1966 a 1974 většinu času za mřížemi, byl odsouzen celkem desetkrát většinou za majetkové, násilné či mravnostní delikty.

V roce 1974 uškrtil teprve 18letou Margaret Schäfer její vlastní podprsenkou. Tím a dalšími 16 trestnými činy si vysloužil od soudu doživotí. Za mřížemi se dal na dráhu spisovatele - dostudoval a začal psát krátké příběhy, básně, ale i pohádky pro děti. Napsal i svou autobiografii.

V roce 1990 byl podmínečně propuštěn. Už od roku 1985 se široká veřejnost v čele se spisovateli, politiky, umělci a novináři pokoušeli o Unterwegerovo propuštění - viděli v něm prototyp napraveného zločince. Po minimu 15 let strávenými za mřížemi mu nakonec bylo uděleno podmínečné propuštění.

Jeho životopis se vyučoval ve školách, jeho hry se vysílaly v rozhlase. Unterweger našel práci jako reportér televizní a radiostanice ORF. Právě zde informoval později o svých vlastních vraždách...

Pět měsíců po Unterwegerově propuštění policie v Praze našla mrtvou Blanku Bočkovou. Byla uškrcena. Podobně skončilo během pár měsíců i dalších sedm žen, jejichž těla byla nalezena na různých územích Rakouska.

Unterweger později dostal lákavou nabídku a odjel do Los Angeles psát o místních zločinech. Spolu s policií zde procházel čtvrti, kde se to jen hemžilo prostitutkami. Tři z nich byly později nalezeny mrtvé - uškrcené vlastním spodním prádlem a brutálně ubité.

Mezitím měli už v Rakousku jasno a požádali o spolupráci FBI. Unterweger byl zatčen v únoru 1992 a převezen do rodné země. 29. června 1994 byl Unterweger odsouzen za 9 vražd a jedno těžké ublížení na zdraví na doživotí (byl obžalován z jedenácti vražd a jednoho těžkého ublížení na zdraví).

Po více než dvouměsíčním líčení tak soud rozhodl v mimořádně sledovaném případu, v němž neexistovaly přímé důkazy. Jediným hmatatelným bodem byl vlas jedné z jeho obětí - právě Češky Blanky Bočkové, který byl nalezen později v Unterwegerově voze.

Umístěn měl být v ústavu pro duševně nemocné vězně. Sedm hodin po konci procesu se ovšem oběsil ve vlastní cele.

Limone ( 29. června 2017 19:24 )

 Kájínek je Kájínek a *** z Rakouska zůstane ***em. V současné době není absolutně podstatné někoho k někomu přirovnávat, ale spočítat si těch pár šušní, aby, bylo co do huby !

homoerectus ( 29. června 2017 18:55 )

V článku se píše o vrahovi z Rakouska, který byl podmíněně propuštěn. O podmíněném propuštění rozhoduje soud, s tím nemá prezident (v tomto případě by muselo jít o rakouského) nic společného. To jen Blesk, jak má ve zvyku, používá zavádějící titulek.

pavel215_klafunda ( 29. června 2017 13:45 )

Ne, děkuji. Stačí, že máš vyhuleno ty.

aIIahakbar ( 29. června 2017 13:40 )

Každý má nějakého koníčka, klone.

aIIahakbar ( 29. června 2017 11:32 )

Neprozradí vůbec nic. Kdyby měl co prozradit, udělal by to dávno a neseděl by jako *** jen tak pro nic za nic v base.

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,26 25,38
USD 23,62 23,8
GBP 29,46 29,66
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud