Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šéf Senátu Miloš Vystrčil má covid. Chyběl na schůzi, pracuje z domova

Autor: ČTK - 
29. srpna 2023
22:25

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) měl dnes pozitivní PCR test na koronavirus. Cítí se dobře, pracuje on-line, napsal večer na síti X, dříve twitteru. Kvůli podezření na covid-19 už během dnešního dne chyběl na jednání v Senátu a zrušil osobní pracovní program do potvrzení výsledku PCR testem.

„Bohužel test PCR byl u mě pozitivní, měním schůzky do podoby on-line, cítím se dobře, pracuji, pravidla dodržuji,“ sdělil večer.

Senát dnes na síti X oznámil, že předseda horní komory ruší svůj pracovní program, který vyžaduje osobní účast, neboť mu vyšel pozitivní antigenní test. PCR test tak covid potvrdil.

Z pozitivního testu podle informací na vládním covid portálu nevyplývají žádné povinnosti. Testovaný nemusí automaticky do povinné izolace, lékaři ji nařizují jen ve výjimečných případech, kdy je ohroženo veřejné zdraví. Karanténu nemají ani blízké osoby nakaženého. Úřady jen doporučují, aby nemocný zůstával doma a vyhýbal se kontaktu se staršími či nemocnými osobami.

Epidemie covidu-19 začala v březnu 2020 a po několika vlnách, zejména od podzimu do jara, zeslábla. Pozitivní test měly více než čtyři miliony obyvatel ČR, asi 400.000 lidí více než jednou. Počty evidovaných případů od letošního července znovu rostou, pohybují se v desítkách denně. V pondělí mělo pozitivní test 108 lidí. Většinou se v současné době lidé testují antigenním testem, například u praktického lékaře, když za ním přijdou s příznaky respirační infekce. V nemocnicích je 25 pozitivně testovaných, jeden na jednotce intenzivní péče.

„Situace s covid-19 je stabilní. Počty hospitalizovaných jsou nízké,“ uvedla dnes na síti X Hygienická služba ČR. Vyzvala k podzimnímu očkování proti covidu a chřipce, protože jsou stále rizikem pro seniory nebo chronicky nemocné.

Při epidemii se koronavirem nakazila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma. Z nynější vlády měli pozitivní test premiér Petr Fiala (ODS), ministr kultury Martin Baxa (ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nákaza covidem také odložila jmenování ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) z poloviny prosince na začátek ledna.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2022) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2022) | Blesk:Tonda Tran

nadčasový MP ( 3. září 2023 13:59 )

Právě proto!

Gemino Gemello ( 30. srpna 2023 20:55 )

Vystrčil má covid, chyběl na schůzi ..
No, jsem si téměř jistý, že ten skútr nikomu nescházel...

stoura ( 30. srpna 2023 09:20 )

Čert ho vzal, šmejda a s ním i Němcovou a celý Senát

Hohenegr ( 30. srpna 2023 07:17 )

Kolikpak má dávek Miloušek ... a přesto ho to položilo

padrino ( 30. srpna 2023 04:41 )

Asi se cicmal se "Surikatou".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa