Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Japonci pod rouškami zapomněli, jak se smát: Musí je to učit „úsměvový specialista“

Autor: ČTK - 
22. května 2023
08:10

Po třech letech, kdy skrývali tváře pod rouškami, se někteří Japonci nyní obracejí na specialisty, aby je naučili znovu se bez rozpaků usmívat. Píše o tom list The Guardian.

Podle lektorky Keiko Kawanové má řada lidí v Japonsku problém zvyknout si na život bez zakrytého obličeje a někteří zapomněli, jak se usmívat. „Když bylo zavedeno nošení roušek, lidé měli jen málo příležitostí se usmívat a u některých se z toho stal komplex,“ uvedla Kawanová, která pracuje jako lektorka ve společnosti Egaoiku. „Chci, aby se lidé vědomě snažili usmívat, protože to prospívá jejich fyzické i psychické pohodě,“ dodala.

Lekce, které jsou oblíbené především mezi ženami, začínají zpravidla cvičením zaměřeným na uvolnění napjatých obličejových svalů. Ke sledování pokroků používají účastníci kapesní zrcátko.

„Během koronaviru jsem neměla příležitost stýkat se s jinými lidmi a na veřejnosti jsem se neusmívala,“ uvedla 79letá Akiko Takizawová, která se do kurzu přihlásila. „To mi připomnělo, jak je úsměv důležitý,“ dodala.

Výukou u Kawanové, která je v Japonsku známou tváří na televizních obrazovkách i na sociálních sítích, prošlo za posledních šest let více než 4000 lidí. Stovkám dalších Kawanová pomohla získat certifikát „úsměvového specialisty“. Nyní tato koučka dohlíží na asi dvacítku lektorů, kteří vedou obdobné kurzy po celém Japonsku, píše The Guardian.

mirkli ( 22. května 2023 10:14 )

Bože, to je zas pí blbost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa