Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Speciální menu pro summit G7: Ústřice i luxusní hovězí. Na skladbu dohlížel sám premiér

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2023
05:00

Summit skupiny G7 je především o jednání politických špiček, jako je americký prezident Joe Biden či jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron nebo japonský premiér Fumio Kišida či šéfové evropských orgánů Ursula von der Leyenová a Charles Michel. Vedle toho se pozornost upírá i na drahé polovičky politiků, které mají většinou vlastní program. Nicméně takový summit musí být promyšlen do posledních detailů včetně menu. Na to, co si státníci dají k jídlu, se zaměřil deník The Guardian.

Premiér Kišida kladl velký důraz, aby pro tvorbu jídelníčku pro summit skupiny G7 byly využity suroviny z Hirošimy. Mezi ingrediencemi nebude tedy chybět hovězí wagyu nebo ježovky. Menu bude mít hned několik chodů a šéfkuchaři strávili řadu měsíců jeho přípravou. Jednou z jeho dominant bude tradiční hirošimský pokrm okonomijaki, který se ujal poté, co Američané v roce 1945 na město shodili atomovou bombu, dále se státníci mohou těšit na ústřice.

Menu pro summit G7 v Japonsku Menu pro summit G7 v Japonsku | Reuters

Místní farmáři a rybáři a další pěstitelé strávili měsíce snažením se dostat své produkty na stůl summitu G7, šanci jich mělo dost, přece jen za dva 2 dny summitu se uskuteční čtyři plná, několika chodová jídla. A i sám premiér Kišida do tvorby menu zasahoval, aby vše bylo i podle jeho chuti. V sobotu se Biden stane po Baracku Obamovi teprve druhým americkým prezidentem, který navštíví Muzeum Míru v Hirošimě, následovat bude pracovní oběd s marinovaným lososem, okouníkem japonským a kuřecím ballotinem. Nebude chybět ani zákusek – citronové semifreddo s citronovou zmrzlinou a také kal zbylý z výroby saké. Ten je v Japonsku považován za delikatesu s nasládlou až umami ovocnou chutí.

Premiér na menu pracoval půlroku

Pracovní večer proběhne v tradičním hostinci rjokan na nedalekém ostrově Icukušima, tady menu otevře výběr z mořských plodů typických pro Vnitřní moře, následující chod bude představovat rybí vývar z růžichy a hlavním chodem bude hirošimské hovězí a suši z úhoře. Výběr z hirošimských zákusků večerní menu uzavře.

V menu jsou samozřejmě i položky, které by některé politiky s méně „světaznalou“chutí mohly zarazit, včetně grilované kolokázie jedlé známé také jako taro nebo ježovky či pokrmu nattó připraveného z fermentovaných sójových bobů známých svým zápachem a lepkavou texturou. Zbytek menu by měl být už „normálnější“ zvláště s ohledem na to, jak je poslední dobou japonská kuchyně ve světě čím dál oblíbenější.

Premiér Kišida, který sám patří do hirošimského volebního okrsku, strávil půl roku úzkou spoluprácí s tvůrci menu pro summit. K ochutnání bude mimo jiné i místní saké. Prozradil na sebe, že je milovníkem street food.

Roxy Berg ( 21. května 2023 09:06 )

My se máme ve všem omezovat a ty Kazisveti ladovat waygu a lanyzema Bravo

kajenka52 ( 20. května 2023 22:39 )

Mesto Artemovsk (ukrajinský názov Bakhmut) v DĽR bolo úplne prevzaté pod kontrolu ruských síl. Uviedol to zakladateľ PMC "Wagner" Jevgenij Prigožin. Útočná akcia podľa neho trvala 224 dní. Od 25. mája začnú wagnerovci opúšťať mesto na oddych a rekvalifikáciu. V Kyjeve bolo zajatie Bakhmuta odmietnuté, ale uznali, že situácia je kritická - ozbrojené sily Ukrajiny držia poslednú oblasť súkromného bývania v juhozápadnej časti mesta, o ktorú sa vedú ťažké boje. .Bojovníci súkromnej vojenskej spoločnosti "Wagner" úplne oslobodili Artemovsk (Bakhmut). Uviedol to zakladateľ PMC Jevgenij Prigožin , video, s ktorým na pozadí zničeného mesta zverejnila jeho tlačová služba.

20. mája 2023. Dnes popoludní o 120 bol Bakhmut úplne zaujatý. Posledná časť, takzvané "výškové budovy lietadla." Operácia na zajatie Bakhmuta, bachmutského mlynčeka na mäso, trvala 224 dní. Začalo to 8. októbra 2022,“ povedal.

Podnikateľ zdôraznil, že bojovníci PMC sa dobrovoľne zúčastnili špeciálnej operácie na Ukrajine . Prigogine poďakoval ruskému ľudu, mŕtvym a preživším vojakom, generálom Sergejovi Surovikinovi a Michailovi Mezencevovi a prezidentovi Vladimirovi Putinovi za ich podporu .Prigožin tiež povedal, že Wagnerovci do 25. mája dôkladne preveria okupované mesto, vytvoria potrebné obranné línie a odovzdajú ich armáde. Potom PMC začne sťahovať svoje jednotky na odpočinok a preškolenie v poľných táboroch. Zakladateľ Wagnera zároveň sľúbil, že sa vráti, ak „nás bude naša krajina, naši ľudia, naše rodiny opäť potrebovať“.

V závere svojho prejavu sa podnikateľ osobitne obrátil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského , ktorý je momentálne na summite G7 v Japonsku . Prigožin zdôraznil, že ukrajinskí vojaci bojovali statočne a ozbrojené sily Ukrajiny možno dostoja svojim minulým vyhláseniam a stanú sa druhou najsilnejšou armádou na svete po prvej - Wagner PMC.

"Dnes, keď uvidíte Bidena, pobozkajte ho na temeno hlavy a pozdravte ho odomňa," uzavrel Prigozhin.

Uživatel_5522193 ( 20. května 2023 21:15 )

Von Lejnová ještě nesedí?

Uživatel_5522193 ( 20. května 2023 21:13 )

Ano, hlavní starostí G7 je co budou s prominutím žrát. Co je to za dementní článek? Koho to zajímá,je to anketa do gastro časopisu a hádej kdo přijde na večeři bože můj kam se to ubiráme .

krapotkin ( 20. května 2023 17:25 )

Hovězí začíná být díky lejnové opravdu luxusním zbožím. Už jí vadí i to, že krávy pr*dí (možná jim to závidí).

Zobrazit celou diskusi