Speciální menu pro summit G7: Ústřice i luxusní hovězí. Na skladbu dohlížel sám premiér
Summit skupiny G7 je především o jednání politických špiček, jako je americký prezident Joe Biden či jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron nebo japonský premiér Fumio Kišida či šéfové evropských orgánů Ursula von der Leyenová a Charles Michel. Vedle toho se pozornost upírá i na drahé polovičky politiků, které mají většinou vlastní program. Nicméně takový summit musí být promyšlen do posledních detailů včetně menu. Na to, co si státníci dají k jídlu, se zaměřil deník The Guardian.
Premiér Kišida kladl velký důraz, aby pro tvorbu jídelníčku pro summit skupiny G7 byly využity suroviny z Hirošimy. Mezi ingrediencemi nebude tedy chybět hovězí wagyu nebo ježovky. Menu bude mít hned několik chodů a šéfkuchaři strávili řadu měsíců jeho přípravou. Jednou z jeho dominant bude tradiční hirošimský pokrm okonomijaki, který se ujal poté, co Američané v roce 1945 na město shodili atomovou bombu, dále se státníci mohou těšit na ústřice.
Místní farmáři a rybáři a další pěstitelé strávili měsíce snažením se dostat své produkty na stůl summitu G7, šanci jich mělo dost, přece jen za dva 2 dny summitu se uskuteční čtyři plná, několika chodová jídla. A i sám premiér Kišida do tvorby menu zasahoval, aby vše bylo i podle jeho chuti. V sobotu se Biden stane po Baracku Obamovi teprve druhým americkým prezidentem, který navštíví Muzeum Míru v Hirošimě, následovat bude pracovní oběd s marinovaným lososem, okouníkem japonským a kuřecím ballotinem. Nebude chybět ani zákusek – citronové semifreddo s citronovou zmrzlinou a také kal zbylý z výroby saké. Ten je v Japonsku považován za delikatesu s nasládlou až umami ovocnou chutí.
Premiér na menu pracoval půlroku
Pracovní večer proběhne v tradičním hostinci rjokan na nedalekém ostrově Icukušima, tady menu otevře výběr z mořských plodů typických pro Vnitřní moře, následující chod bude představovat rybí vývar z růžichy a hlavním chodem bude hirošimské hovězí a suši z úhoře. Výběr z hirošimských zákusků večerní menu uzavře.
V menu jsou samozřejmě i položky, které by některé politiky s méně „světaznalou“chutí mohly zarazit, včetně grilované kolokázie jedlé známé také jako taro nebo ježovky či pokrmu nattó připraveného z fermentovaných sójových bobů známých svým zápachem a lepkavou texturou. Zbytek menu by měl být už „normálnější“ zvláště s ohledem na to, jak je poslední dobou japonská kuchyně ve světě čím dál oblíbenější.
Premiér Kišida, který sám patří do hirošimského volebního okrsku, strávil půl roku úzkou spoluprácí s tvůrci menu pro summit. K ochutnání bude mimo jiné i místní saké. Prozradil na sebe, že je milovníkem street food.
My se máme ve všem omezovat a ty Kazisveti ladovat waygu a lanyzema Bravo