Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Konec zero covidu: Peking uvolňuje turistiku, Číňané se rozletí do světa

Autor: mav, swp - 
8. ledna 2023
09:33

V letech před pandemií koronaviru byla Čína největším zdrojem mezinárodních turistů. Za rok 2019 155 milionů Číňanů v zahraničí utratilo před čtvrt bilionu dolarů (5,6 bilionu Kč). Pandemie a přísná opatření pak Čínu uzavřela - až do nynějška. Turistické destinace se zase mohou těšit na příliv Číňanů a jejich úspor.

S nedělí skončila povinnost po příletu do Číny nastoupit do karantény. Okamžitě to bylo znát na vyhledávání letenek, píše CNN.

V předpandemické době létalo z Číny průměrně 12 milionů cestovatelů měsíčně, následně se tyto počty propadly o 95 procent, uvádí Steve Saxon z konzultační společnosti McKinsey. Do letošního léta očekává návrat k šesti milionům za měsíc.

„Kvůli pandemii jsem se poslední roky mohla toulat jen po tuzemsku, bylo to těžké,“ svěřila se televizi CNN třicátnice Emmy Lu, která v Pekingu pracuje v reklamní agentuře. „Tvrdla jsem tu až příliš dlouho, opravdu se těším na uvolnění restrikcí, abych mohla někam za zábavou.“ Nejvíc ji teď prý láká Japonsko a Evropa.

Čínský Nový rok

V Číně rychle narostl zájem o cestování během hlavních tamních svátků okolo lunárního Nového roku; prázdniny letos připadají na 21. - 27. leden. Proti loňským svátkům byl nyní zájem o 540 % vyšší, uvádí web Trip.com. Největší poptávka je po oblasti Asie a Pacifiku - Austrálii, Thajsku, Japonsku, Hongkongu… V Top 10 jsou i USA a Británie.

„Podle údajů z bank domácnosti v Číně nashromáždily významnou hotovost,“ říká analytik Alex Loo. Cestovat se nedalo, za lockdownů nešlo ani utrácet v restauracích či za jiné služby. A tak nyní může následovat „utrácení z odplaty“ - impulzivní snaha dohnat, co zákazníkům uniklo. Znát to bylo i loni na Západě, jak se pandemická opatření uvolňovala.

Pro Thajsko může náhlý návrat Číňanů znamenat nárůst HDP o 2,9 %, pro Singapur o 1,2 %. Země v oblasti byly čínským turistům stále docela otevřené, i když moc cestovat nesměli. Teď se to měnit zřejmě nebude, byť s koncem „zero covid“ politiky náhle začala epidemie v nejlidnatější zemi světa zase mohutnět. „Je to jedna z příležitostí, jak urychlit hospodářskou obnovu,“ pronesl thajský ministr zdravotnictví.

Jiné státy, spíše ty rozvinutější - třeba USA, Německo, Francie, Japonsko, Austrálie, Jižní Korea - jsou opatrnější, vyžadují po příchozích z Číny testy na covid.

České ministerstvo zdravotnictví zatím takové nařízení nevydalo, neboť ho při absenci přímých letů považuje za zbytečné. Spoléhá spíš na společný postup Evropské unie. Na této úrovni vzešlo zatím jen doporučení - cestující na linkách z Číny by měli mít negativní test. Také EU doporučuje analyzovat odpadní vody z toalet letadel, potažmo testovat cestující namátkově.

Test je ovšem - namísto karantény - nutný pro cesty z Česka do Číny, včetně návratu tamních občanů. „Podle ‚Oznámení o prozatímních opatření týkajících se cestování čínských a zahraničních osob‘ vydaného příslušným odborem Státní rady Číny musí od 8. ledna 2023 cestující z České republiky do Číny podstoupit 1x RT-PCR test do 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny,“ uvedla na přelomu roku čínská ambasáda. „Cestovat mohou osoby s negativním výsledkem testu a musí předložit čínskému celnímu orgánu zdravotní prohlášení.“ Prohlášení může být na papíře či v internetovém formuláři.

Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

ctenar09 ( 8. ledna 2023 14:46 )

K nám přijet nemusí, nemusím je...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa