Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Devět příznaků, že máte omikron, přestože jste se nechali naočkovat: Lékaři sestavili seznam

Autor: DVL - 
18. září 2022
17:18

Koronavirus ještě neskončil. Lidé si musí dát pozor, protože nové varianty viru jsou stále nebezpečné po celém světě. Nové posílené vakcíny na omikron od společností Pfizer a Moderna sice už dorazily do Česka a první lidé se s nimi nechávají očkovat, nicméně i přesto hrozí, že se člověk omikronem nakazí, jak informoval deník The Indepedent.  Jaké jsou příznaky, že máte omikron i přesto, že jste se nechali naočkovat?

Autoři, kteří dali dohromady tyto příznaky, jsou výzkumníci z Norska, kteří provedli studii, ve které se dotazovali 111 hostů z večírku 26. listopadu 2021, kde došlo k propuknutí omikronu. Z těchto 111 lidí jich 89 % bylo naočkovaných dvěma dávkami RNA vakcíny, nikdo z nich neměl posilující dávku. 66% z nich rozhodně mělo koronavirus, 15% z nich mělo koronavirus jenom možná.

Podle výsledků, které publikoval časopis zabývající se infekčními chorobami a epidemiologií Eurosurveillance, existuje dohromady 8 klíčových příznaků, kterými si prošli účastníci večírku, kteří byli plně naočkovaní.

Mezi příznaky patří: neustálý kašel, rýma, únava, bolest v krku, bolest hlavy, bolest svalů, horečka a kýchání.

Studie zjistila, že kašel, rýma a únava patřily mezi nejčastější příznaky u očkovaných jedinců, zatímco kýchání a horečka byly nejméně časté.

Odborníci na zdraví přidali do seznamu navíc nevolnost, která také postihuje naočkované lidi postižené omikronem.

Vakcína chrání lidi před těžšími projevy viru, stále je možné se koronavirem nakazit, i když jste naočkovaní a máte posilující dávky.

Mírná povaha příznaků ztěžuje lidem rozeznat virus od běžného nachlazení, o čemž jsme Vás již informovali v tomto článku. Podle profesora Tima Spectora je v současnosti asi 50 % chřipek ve skutečně covid-19.

Existují dva časné a hlavní příznaky, že byste mohli mít omikron. Patří mezi ně únava a závrať či mdloby. Pocit únavy se může promítnout do bolestivých svalů, bolesti hlavy, člověk může mít rozmazané vidění či ztratit chuť k jídlu.

Toto tvrzení potvrzuje praktická lékařka a členka Asociace lékařů Jižní Afriky Angelique Coetzeeová, která řekla v pořadu Dobré ráno, Británie, že únava byla jednou z hlavních příznaků omikronu, když tato varianta koronaviru vypukla v Jižní Africe.

Závratě nebo mdloby jsou druhým hlavním příznakem, že můžete mít omikron. Německý list Arztezeitung uvedl, že lékaři vidí „jasnou souvislost“ mezi omikronem a závratěmi.

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

kosatka.pavla ( 22. září 2022 12:37 )

Mám pocit,že popisek měl znít:Protože jste očkovaní

krapotkin ( 18. září 2022 22:43 )

Tak je to dobrý. Tenhle Covid mám už asi 20 let - hlava mne bolí bez přestání, rýmu mám taky, svaly na rukou mne bolí taky (a já myslel, že je to od práce, i když nic nedělám). Jen ty horečky a to ostatní nepřic­háze­jí.nep­řichá­zejí.

Jirik-ta ( 18. září 2022 20:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa