Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zruší i zbývající opatření proti covidu. V Anglii skončí také izolace nakažených

Autor: ČTK - 
21. února 2022
20:16

Anglie od čtvrtka zruší zbývající opatření proti šíření koronaviru, včetně izolace nakažených a trasování kontaktů, oznámil dnes britský premiér Boris Johnson. Země podle předsedy vlády překonala vlnu způsobenou variantou omikron a nyní se bude v boji s pandemií spoléhat na léčbu a očkování. Lidem starším 75 let, obyvatelům pečovatelských domů a osobám s oslabenou imunitou proto nabídne další posilovací očkování proti nemoci covid-19, uvedla agentura Reuters.

Premiér Johnson uvedl, že země přechází od vládních omezení k osobní zodpovědnosti v rámci plánu, jak se s covidem-19 vypořádat podobně jako s jinými nakažlivými nemocemi, například s chřipkou.

„Nyní máme dostatečnou úroveň imunity, abychom dokončili přechod od ochrany lidí pomocí vládních zásahů ke spoléhání se na vakcíny a léčbu jako první linii obrany,“ prohlásil premiér.

Navzdory varování vědců, že konec omezení by mohl oslabit schopnost země monitorovat a sledovat koronavirus, Johnson potvrdil, že od čtvrtka skončí povinná izolace osob nakažených koronavirem. Úřady také přestanou trasovat kontakty nakažených.

Lidem bude i nadále doporučováno, aby v případě nemoci zůstali doma, ale nebudou již dostávat dodatečnou finanční podporu, jež byla zavedena během pandemie pro ty, kteří zameškají práci.

Vláda také od 1. dubna ukončí bezplatné testování na covid-19 pro širokou veřejnost. Nárok na testy zdarma budou mít pouze starší lidé a osoby s oslabenou imunitou.

Vláda chce virus udržet pod kontrolou pomocí léčby a očkování. Nárok na čtvrtou dávku vakcíny získají v celém Spojeném království lidé starší 75 let, obyvatelé pečovatelských domů a zranitelní pacienti šest měsíců po poslední vakcíně.

„Víme, že imunita proti covidu-19 začíná časem slábnout. Proto nabízíme lidem s vyšším rizikem závažného průběhu onemocnění jarní posilovací dávku, abychom se ujistili, že si udrží vysokou úroveň ochrany,“ uvedl dnes ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Dnešní oznámení se vyjma druhé posilující dávky očkování týká pouze Anglie, kde žije 56 milionů z 67 milionů obyvatel Spojeného království. Ústřední vláda v Londýně určuje protiepidemická pravidla pouze pro Anglii. Regionální vlády ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku si stanovují vlastní opatření v boji s šířením koronaviru, ta jsou často přísnější.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říkal loni o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa