Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Falešné covid pasy jako žádané zboží: Popíračům a antivaxerům je podstrkuje i Instagram

Autor: mav - 
15. února 2022
19:45

Zatímco Česko povinnost prokazovat se očkováním či prodělaným covidem v podnicích zrušilo, Francie právě taková omezení ještě zavedla – v lednu přestaly stačit negativní testy. O to větší zájem tak je o padělané certifikáty o bezinfekčnosti, které se dají poměrně snadno sehnat na internetu. Šetření ukázalo, že nabídky se šíří po sociálních sítích, jejichž algoritmy je dokonce aktivně podstrkují určitým uživatelům.

Právě šíření podvodných covid pasů skrze sociální sítě prozkoumal Institut pro strategický dialog (ISD), který se normálně věnuje hlavně extremistickým myšlenkám (nenávist, rasismus…) v online prostředí. Jeho výzkumníci zjistili, že se tyto dva fenomény překrývají.

„Představte si, že trávíte čas na své oblíbené sociální síti. Ve Francii to je pravděpodobně Facebook, WhatsApp, možná platformy jako Telegram, pokud máte okrajovější zájmy,“ píše ISD v čerstvě publikované studii„Můžete být frustrovaní pandemií, nebo jako polovina francouzské veřejnosti nespokojení, kterak vláda řeší očkování či omezení kvůli covidu-19. Možná se rozhodnete přidat ke skupině na sociální síti, kde lidé s podobnými názory sdílejí v příspěvcích své frustrace.“

V takovém případě zpravidla netrvá dlouho, než se vám zobrazí první nabídka na falešný certifikát o bezinfekčnosti. Některé skupiny na Facebooku nabízející padělky mají okolo tisícovky členů, na Instagramu se našly obdobné skupiny s až 17 tisíci fanoušky. Některé se vůbec nemaskují a rovnou mají sousloví „pass sanitaire“ v názvu.

„Největším problémem je samotný rozsah toho všeho, na platformách jako Facebook a Instagram,“ řekla koordinátorka výzkumu Zoé Fourelová deníku Guardian. „Samozřejmě když mají tak velkou sledovanost, zpřístupňuje se ten obsah ve velkém měřítku.“

Společnost Meta, která provozuje Facebook, Instagram a WhatsApp, se snaží proti nejrůznějším dezinformacím ohledně pandemie covidu-19 zasahovat, jenže sociální sítě jsou zařízené tak, že umělá inteligence vyhledává témata a příspěvky s velkým potenciálem pro šíření – a tedy i pro výnosy z reklam. „Na Instagramu jsme pozorovali, že algoritmus přímo doporučuje uživatelům účty, které nabízejí falešné očkovací služby, takže pokud sledujete pár účtů s covidovými dezinformacemi či odmítající očkování, algoritmus vám doporučí víc účtů nabízejících falešné covid pasy,“ dodala Fourelová.

Přímý prodej se často neodehraje na Facebooku či Instagramu – tyto profily jen odkážou zájemce na jiné kanály, například na WhatsApp či na sociální síť Telegram. Ta je šifrovaná a zakládá si na minimální cenzuře, pročež si ji oblíbili zastánci radikálních politických postojů, šiřitelé fake news a konspirátoři.

Ostatně nabídky covid pasů badatelé hojně objevili i ve skupinách, jež by se nutně tématu covidu nemusely týkat: například u krajní pravice či u příznivců hnutí Žlutých vest, které protestuje proti francouzské vládě už od roku 2018, původně kvůli zdražování paliv.

Loni v prosinci vláda odhadovala, že po Francii koluje 180 tisíc falešných certifikátů. Řadu „distribučních sítí“ policie rozprášila, ale na internetu je obtížné všechny dopadnout. Problém je to nadnárodní, často titíž lidé nabízejí falešné certifikáty z různých evropských zemí, ale třeba i Kanady.

„Je slyšet jen málo prohlášení o odpovědnosti technologických platforem za šíření, usnadňování a propagaci tohoto typu obsahu,“ varuje Iris Boyerová, generální tajemnice ISD. „Nejen, že je snadné takové záležitosti dohledat, ale často je sama platforma zviditelňuje,“ řekla deníku Ouest-France.

Chápe, že boj s dezinformátory a podvodníky je obtížný, provozovatelé různých sociálních sítí třeba nemusejí mít dostatečný personál pro různé jazyky. „Nicméně jisté platformy si začátkem pandemie vzaly za odpovědnost potlačovat antivakcinační obsahy, takže je to zvládnutelné,“ dodává Boyerová.

A překážkou by podle ní nemusela být ani praxe přecházení mezi různými platformami: „Pro boj proti teroristickým obsahům platformy spolupracovaly, vytvořily společnou databázi takových aktérů. Je to možné.“

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezony covidu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa